De Ron de Jong Groene Hart Cup

Ook speelavond 3 weer succesvol verlopen

Op de derde speelavond van de Ron de Jong Groene Hart Cup werden de teams opnieuw verdeeld over vier verschillende locaties. Gezien het grote aantal deelnemende teams (36 stuks, verdeeld over 9 poules) zal dat in het vervolg van deze competitie nog wel vaker gebeuren. 

In poule 1 (spelende in Leiden bij Op Eigen Wieken) kwam net als vorige keer RSR Ivoren Toren 1 het beste voor de dag en werd opnieuw poulewinnaar, vóór “eeuwige concurrent” Klim-Op 1. De nieuwkomers Messemaker 1 en Op Eigen Wieken 2 wisten zich in dit geweld niet te handhaven en moeten voor de volgende keer weer een stapje terug doen.

Een van de nieuwkomers in poule 1 zal Voorburg 1 zijn, dat in Rotterdam (bij RSR Ivoren Toren) overtuigend poule 2B wist te winnen, vóór Klim-Op 2. Het thuisspelende RSR Ivoren Toren 2 wist in deze poule degradatie nog net te ontlopen door Barendrecht/IJsselmonde 1 een half punt vóór te blijven. Wat Klim-Op 2 in poule 2B niet lukte, kreeg Klim-Op 3 in poule 2A wel voor elkaar: het team werd poulewinnaar en mag volgende keer dus in poule 1 spelen.

Poule 3A (spelend in Leiden) was deze keer incompleet: Spijkenisse werd geplaagd door veel zieken en moest noodgedwongen hun tweede team thuis laten. Daarmee degradeert dit team automatisch naar een lagere poule. Daarnaast was ook het team van Erasmus door ziekte incompleet. Winnaar in deze poule werd Op Eigen Wieken 1, dat daarmee aantoonde dat hun degradatie van vorige speelavond een vergissing was.

Ook in poule 3B werd de degradant van vorige keer, De Pionier, poulewinnaar en promoveert dit team dus weer. Het thuisspelende Op Eigen Wieken 3 kon het niet bolwerken en moet voor volgende keer een stapje terug doen.

In poule 4A was het een close finish tussen Krimpen a/d IJssel 1 en CSV 1. Beiden eindigden op even veel bordpunten en matchpunten en de onderlinge wedstrijd was in 2-2 geëindigd, in dat geval geven uit de onderlinge wedstrijd de overwinningen op de hogere borden de doorslag en daarmee was Krimpen de gelukkigste. Jammer voor CSV 1, maar dit team zal een volgende keer ongetwijfeld wel eens promoveren, In deze poule had gastvereniging Moerkapelle het erg moeilijk en eindidge op afstand laatste.

Wat CSV 1 niet lukte kreeg CSV 2 wel voor elkaar: het team werd winnaar van poule 4B en promoveert dus. De andere drie team sin deze poule deden niet veel voor elkaar onder, uiteindelijk was het het thuisspelende RSR Ivoren Toren 4 dat op de degradatieplaats eindigde.

Een unicum speelde zich af in poule 5A. Hier eindigden drie teams precies gelijk: Barendrecht/IJsselmonde 3, SG Overschioe 1 en 3-Torens 2 wonnen alle vier reglementair met 4-0 van het Groene Hart team (waarvoor deze keer geen spelers beschikbaar waren) en speelden hun onderlinge wedstrijden alle drie met 2-2 gelijk. Daarmee had elk team 8 bordpunten en 4 matchpunten behaald. Voor zover Victor zich kan herinneren is dit in de 20-jarige geschiedenis van de Groene Hart Cup nog nooit eerder voorgekomen! Gelukkig voorziet het reglement hierin, dat zegt nl. dat bij gelijk eindigen de uitslagen op de onderste borden van de onderlinge wedstrijden vervallen. Een kleine rekensom leerde dat hierdoor Barendrecht/IJsselmonde 3 de gelukkige was die de promotieplaats krijgt toebedeeld. De andere promotieplaats naar poule 4A/4B gaat naar Spijkenisse 4, dat in poule 5B concurrent Voorburg 2 net een half bordpuntje voor bleef..

Opnieuw dank aan alle gastverenigingen voor het organiseren van de wedstrijden en het doorgeven van de uitslagen. De competitie gaat nu de “winterstop” in, de volgende speelavond is op 31 januari 2020..

Victor


20e editie van Ron de Jong Groene Hart Cup van start gegaan

De eerste speelavond van de 20e editie van de Ron de Jong Groene Hart Cup is van start gegaan. Vrijdag 27 september waren ruim 130 kinderen, verdeeld over 32 teams en 8 poules, aanwezig in Spijkenisse voor de gezamenlijke openingsavond. Leuk was daarbij om te zien dat er dit jaar ook enkele verenigingen meededen die in de afgelopen jaren afwezig waren, zoals Krimpen a/d IJssel en SG Overschie. Gastvereniging Spijkenisse, naast RSR Ivoren Toren en Klim-Op, hadden met elk 4 teams een groot aandeel in het totaal van 32 teams, maar ook leuk dat de organiserende vereniging 3-Torens met 2 teams deelneemt. 

In de Boekenberg in Spijkenisse verliep de avond, na een enigszins vertraagde start (mede veroorzaakt door files), erg soepel en iets na 21.00 uur waren alle wedstrijden afgelopen. Omdat beslissingswedstrijden niet nodig waren kon iedereen toch nog op een acceptabele tijd huiswaarts keren.

Zoals gebruikelijk zijn alle uitslagen te vinden elders op deze website. Daar zal binnenkort ook het programma voor de volgende speelavond worden gepubliceerd. Verder op deze website in de fotogalerij een aantal foto’s van de wedstrijden van de openingsavond in Spijkenisse.  

Iedereen alvast tot ziens op de tweede speelavond op 1 november a.s.

Victor


Beste Jeugdspelers en Jeugdleiders van alle schaakschaakverenigingen uit de Groene Hart regio,

Het nieuwe schaakseizoen staat voor de deur, dus nu is het de tijd om een team te vormen op je schaakvereniging en je aan te melden voor:

het 20e seizoen van:

De Ron de Jong Groene Hart Cup

Seizoen 2019-2020
De speeldata zijn:
Vr 27-09-2019: Opening georganiseerd door SV Spijkenisse:
De Boekenberg, Markt 40, 3201 CZ Spijkenisse
Vr 01-11-2019: Speelweek 2
Vr 13-12-2019: Speelweek 3
Vr 31-01-2020: Speelweek 4
Vr 06-03-2020: Speelweek 5
Vr 27-03-2020: Speelweek 6
Vr 17-04-2020: Reservedatum
Vr 15-05-2020: Feestelijke slotavond met prijsuitreiking

Zij hebben zich al aangemeld:

 Vereniging  Aantal Teams

3-Torens
Barendrecht/IJsselmonde
Charlois Europoort
De Pionier
Erasmus
Klim Op
Krimpen ad IJssel
Messemaker
Moerkapelle
Op Eigen Wieken
RSR Ivoren Toren
Schaakgenootschap Overschie
Spijkenisse
Voorburg

2
4
1
1
1
4
2
2
1
3
4
1
4
2

 Voorlopig Totaal (14 Verenigingen) 32

Wat is De Ron de Jong Groene Hart Cup?
De Ron de Jong Groene Hart Cup is een competitie tussen jeugd viertallen van schaakverenigingen. De competitie is bedoeld voor jeugd tot maximaal 16 jaar. De competitie is altijd spannend en je speelt voor je team en voor je club. En er doen lekker veel verschillende teams mee. Vorig seizoen waren dat 28 teams van 4 spelers. Over de 7 speelavonden die de competitie telt hebben 150 verschillende spelers meegedaan van 11 schaakverenigingen, zowel van de RSB, de LeiSB als van de HSB.

Er wordt ingedeeld in poules van 4 teams. Alle teams van een poule komen op een vrijdagavond bij elkaar bij een gastvereniging en spelen een halve kruiscompetitie. Dus ieder team speelt een keer tegen elk ander team. De winnaar promoveert naar een hogere poule en het team dat op de laatste plek eindigt degradeert naar een lagere poule. Elke speelweek wordt er gedegradeerd en gepromoveerd. En als de uitslagen bekend zijn wordt de indeling in poules voor de volgende speelweek gemaakt. Het is dus elke speelweek spannend want er staat veel op het spel!

De eerste speelweek en de laatste speelweek komen alle teams bij elkaar bij dezelfde gastvereniging. De andere speelweken zijn er meerdere gastverenigingen. Je vereniging kan dan gastvereniging zijn voor 1 poule, maar ook voor 2, 3 of zelfs meer. Er wordt altijd gespeeld op vrijdagavond en er wordt gestart om ongeveer 19:00 uur met 15 minuten per persoon per partij op de klokken. Uiterlijk 21:00 is alles gespeeld, zodat iedereen weer op tijd thuis kan zijn.

Alle resultaten komen op internet. De uitslagen worden doorgegeven aan de KNSB voor verwerking in de KNSB Jeugdrating. Het is daarom verplicht om van alle deelnemers het KNSB nummer op te geven. Voor spelers die gedurende het seizoen worden opgesteld en die nog niet eerder zijn aangemeld is het verplicht om de naam en het KNSB nummer uiterlijk de donderdag voor de speelavond door te geven aan de wedstrijdleiding

De kosten voor deelname zijn 20 Euro per team.

Het competitiereglement is hier te vinden.

De inschrijving sluit 23 september.

Vorm een team en meld je aan! Stuur daarvoor een email aan victor-at3-torens-nl
Tip! Laat per team één van de ouders contactpersoon zijn die de afspraken maakt over het vervoer.

Vermeld in de aanmeld email:
Schaakvereniging: <Naam>
Contactpersoon: <Naam>,<email>,<telefoonnummer>
Team: <teamnummer>
Speler 1: <KNSB nummer>,<Naam>,<m/v>
Speler 2: <KNSB nummer>,<Naam>,<m/v>
Speler 3: <KNSB nummer>,<Naam>,<m/v>
Speler 4: <KNSB nummer>,<Naam>,<m/v>
Elke volgende speler in dit team: <KNSB nummer>,<Naam>,<m/v>

Geef dit svp op voor elk team dat gaat meespelen!

Veel schaakplezier en de vriendelijke schaakgroeten,

Victor


Klim Op 1, winnaar van De Ron de Jong Groene Hart Cup!

Het seizoen 2018-2019 van De Ron de Jong Groene Hart Cup werd in stijl afgesloten met een mooie slotavond. Het was mooi weer buiten en we speelden in een mooie zaal binnen in het Laurens Lyceum. De conciërge Laila had alle tafels al voor ons klaar gezet. Zo konden snel alle borden, stukken en klokken hun plek vinden en ook de spelers wisten al meteen aan welke tafel ze de eerste ronde gingen spelen want ook de uitslagen briefjes lagen al klaar.

Poule 1 en poule 2 speelden in het midden van de zaal en de poules 3 tot en met 7 konden langs de ramen hun partijen spelen. En iedereen was op tijd. Zo konden we ook meteen beginnen. Vanavond stond er ècht wat op het spel want de prijsuitreiking stond gepland. Voor elke poule, voor de beste jongen en het beste meisje van het seizoen en natuurlijk voor de winnaar waar de cup met de grote oren al op stond te wachten.

En er werd een stevig potje schaak weggegeven. Het is echt mooi om te zien wat een partijen er op borden verschijnen in de 15 minuten die de spelers op de klokken hadden staan. Fraaie openingen, listig middenspel zinderend spannende eindspelen met nog maar enkele minuten op de klokken, het was er allemaal. Als je zo’n zaal vol schaaktalenten zo ziet spelen dan weet je dat het schaken ècht een koninklijk spel is en nog heel lang zal blijven.

In totaal hebben dit seizoen maar liefst 150 spelers meegedaan in het toernooi. En alle 6 avonden heeft iedereen gemerkt hoe leuk het is om niet alleen voor jezelf te spelen, maar voor het hele team. En elk partij op elk bord was daarbij even belangrijk, want in De Ron de Jong Groene Hart Cup gaat het eerst om de bordpunten en als twee teams evenveel bordpunten hebben gaat het pas om de wedstrijdpunten.

Iedere speelavond kon je promoveren en ook degraderen. Iedere keer weer spannend hoe het zou gaan. En je moest natuurlijk ook zo weinig mogelijk finalepunten halen. Zo weinig mogelijk? Jazeker! Want hoe minder finalepunten hoe hoger je zou spelen op de slotavond. Elke speelweek kreeg je evenveel finale punten als de poule waar je in speelde. En 0 punten als je winnaar was in je poule, 1 punt als je tweede was, 2 punten voor de derde plek en 3 punten voor de vierde plek. Minimaal kon je zo 1 punt krijgen per speelavond, maar dan moest je wel in poule de winnaar zijn!

Alle uitslagen kun je vinden op de site van 3-Torens die deze competitie organiseert. Vooral Rinus en Peter hebben heel veel gedaan. Peter is echt een talent als het gaat om het organiseren en hij heeft ook nog een schitterend simpel te bedienen programma gemaakt voor alle uitslagen. En daardoor konden alle gastverenigingen ook super soepel een avond op hun eigen club organiseren. Alles stond al ingevuld, de wedstrijdformulieren printen was een makkie en de uitslagen en standen waren direct duidelijk. Ook als er een beslissingswedstrijd gespeeld moest worden. En niet te vergeten is de rapportage aan de KNSB direct geregeld omdat alle name al vanaf de KNSB site waren ingelezen. En dit jaar kon je ook nog alles vanuit “de cloud” doen zonder het programma op je eigen computer te hoeven zetten. er is eigenlijk geen ander programma, zo simpel en zo goed als Persuits! En Rinus heeft voor iedere week weer een prima indeling gemaakt. Daarbij heeft hij rekening gehouden met iedereen en ook gelet op de reistijden. Er is heel wat heen en weer gemaild door Rinus en altijd even enthousiast! Hartstikke bedankt mannen!

Alles geheel in de traditie van De Ron de Jong Groene Hart Cup, die ooit door Ron de Jong is bedacht en steeds weer verder is uitgebouwd en verbeterd. En ook de reden dat we in het Laurens Lyceum de slotavond hebben want Ron was hier conciërge. En natuurlijk werd Laila, de huidige conciërge die alles zo mooi had voorbereid en geheel belangeloos deze avond voor alles heeft gezorgd, in het zonnetje gezet met een mooie bos bloemen!

En dan de spelers, de prijzen en de winnaars. Eigenlijk zijn alle spelers winnaars. Ook op de slotavond, net zoals in het hele seizoen, was er geen enkele situatie die ongemakkelijk, onaardig of vervelend was. En dat komt vooral door het sportieve spel van alle deelnemers. Het is dan ook helemaal terecht dat alle teams een beker hebben gewonnen!

En voor een hele bijzonder prestatie wordt je ook extra beloond. Zo ontving Thijs van Dam de prijs voor de beste jongen met de prachtige persoonlijke score van 20 uit 21!

En het beste meisje was Kathleen Velasco. Zij speelde de sterren van de hemel en dat leverde maar liefst een score op van uit 16 uit 17!

Het team dat op een onnavolgbare wijze alle tegenstanders het nakijken liet was Klim Op 1. Onvoorstelbaar, maar waar: Zij werden elke speelavond 1e in poule 1 en ook op de slotavond lieten ze met overmacht zien dat zij de terecht winnaar zijn van Ron de Jong Groene Hart Cup!

Van harte Dana Verheij, Alan Bakija, Kathleen Velasco en Hein Schouwenaars en Daniel Franke, de cup met de grote oren is van jullie!

En van alle winnende teams zijn hier de foto’s!