De Ron de Jong Groene Hart Cup

De Ron de Jong Groene Hart Cup 2020-2021 gaat niet door

Beste verenigingen en jeugdspelers,

Vorig seizoen van De Ron de Jong Groene Hart Cup is na een succesvolle start met 9 poules van 4 teams abrupt gestopt vanwege Covid-19. Voor iedereen heel jammer, de deelnemende verenigingen, de organisatie en vooral voor de meer dan 200 jeugdspelers die in de competitie aan het spelen waren.

Nu het nieuwe seizoen is gestart is situatie rond Covid-19 nog steeds onzeker. De regels veranderen voortdurend en nu, met helaas het oplopen van de aantallen besmettingen, worden de regels eerder weer strenger dan dat zij worden versoepeld. Binnen de organisatie vanuit 3-Torens en Messemaker hebben we nog wel overwogen om de competitie te organiseren, maar uiteindelijk hebben we toch besloten om De Ron de Jong Groene Hart Cup dit seizoen niet te laten doorgaan.

Dat is opnieuw voor iedereen heel jammer, maar we hopen dat het virus komend seizoen wordt bedwongen zodat het in het seizoen 2021-2022 weer mogelijk wordt om deze leuke competitie weer een mooi vervolg te geven. Hopelijk kunnen we dan weer rekenen op het enthousiasme van jullie allemaal.

Met vriendelijke groeten,

Victor (alias voor Peter Scheeren, Rinus van der Linde en Martin van Vaalen)

Ron de Jong Groene Hart Cup 2019-2020 voortijdig beëindigd vanwege corona

De Ron de Jong Groene Hart Cup heeft net als alle andere schaakcompetities een voortijdig einde gekregen door de komst van corona. Wij hopen in 2020-2021 weer met een nieuwe jaargang van de Ron de Jong Groene Hart CUp van start te kunnen gaan.

Victor

 

Ook speelweek 5 weer probleemloos verlopen

Op vrijdag 6 maart stond de vijfde speelavond van de Ron de Jong Groene Hart Cup op het programma. Alle 36 teams waren weer present, deze keer inclusief een Groene Hart team omdat Cappelle aan de IJssel (als gastvereniging) nog 4 extra spelers had weten op te trommelen. Helaas waren enkele teams incompleet, veroorzaakt door ziekte (gelukkig geen corona-virus!).

In poule 1 was het opnieuw het sterke RSR Ivoren Toren dat op de eerste plaats eindigde. Voorburg kon hen nog enigszins bijbenen en eindigde tweede, maar de twee thuisspelende teams van Op Eigen Wieken konden dat niet en degraderen. 

In poule 2A was Klim-Op 1 er alles aan gelegen om de zeldzame degradatie van vorige keer ongedaan te maken, en met succes: het team werd met overmacht pioulewinnaar. RSR Ivoren Toren 2 kon het in deze poule niet bolwerken en werd op afstand laatste. Ook in poule 2B een overtuigend winnend Klim-Op team, nl. Klim-Op 2. Beide Klim-Op teams spelen volgende keer dus in poule 1. 

Spannnend was het in poule 3A, die in Capelle aan de IJssel werd gespeeld. Zowel voor de promotieplaats als voor de degradatieplaats eindigden twee teams precies gelijk op bordpunten en op matchpunten, in beide gevallen moest het onderlinge resultaat dus de doorslag geven. Messemaker 2 was hierbij de gelukkige winnaar (en dus promovendus) van de poule, De Pionier 1 de ongelukkige degradant. In poule 3B was er geen sprake van gelijk eindigen: Klim-Op 4 werd overtuigend eerste en RSR Ivoren Toren 3 op afstand laatste.

In poule 4A was wèl weer sprake van gelijk eindigen en moest het onderling resultaat weer uitsluitsel geven wie mocht promoveren, Erasmus 1 was hierbij de gelukkige winnaar. Dit team mag het volgende keer voor het eerst een niveau hoger proberen, samen met CSV 2, de winnaar van poule 4B.

Poule 5A was een prooi voor Spijkenisse 4, dat concurrent Barendrecht/IJsselmonde 3 net een half punt vóór bleef. Dat was vergelijkbaar met poule 5B, waar CSV 3 concurrent Barendrecht/IJsselmonde 4 ook een half punt vóór bleef. In deze poule, spelend in Capelle aan de IJssel (zie foto), deed ook het Groene Hart team mee, dat geheel gevuld was met (veelal jonge) reservespelers van CSV en daarom bij deze gelegenheid ook wel als CSV 4 beschouwd mag worden. Het team deed het heel verdienstelijk en eindigde uiteindelijk derde. Wellicht dat we hen volgend seizoen echt als CSV 4 terugzien?

Dank weer aan alle gastverenigingen voor het organiseren en het snel doorgeven van de resultaten, hierdoor konden ook op deze website weer snel de resultaten gepubliceerd worden.

De zesde speelavond is al weer over 3 weken, op 27 maart.

Victor


20e editie van Ron de Jong Groene Hart Cup van start gegaan

De eerste speelavond van de 20e editie van de Ron de Jong Groene Hart Cup is van start gegaan. Vrijdag 27 september waren ruim 130 kinderen, verdeeld over 32 teams en 8 poules, aanwezig in Spijkenisse voor de gezamenlijke openingsavond. Leuk was daarbij om te zien dat er dit jaar ook enkele verenigingen meededen die in de afgelopen jaren afwezig waren, zoals Krimpen a/d IJssel en SG Overschie. Gastvereniging Spijkenisse, naast RSR Ivoren Toren en Klim-Op, hadden met elk 4 teams een groot aandeel in het totaal van 32 teams, maar ook leuk dat de organiserende vereniging 3-Torens met 2 teams deelneemt. 

In de Boekenberg in Spijkenisse verliep de avond, na een enigszins vertraagde start (mede veroorzaakt door files), erg soepel en iets na 21.00 uur waren alle wedstrijden afgelopen. Omdat beslissingswedstrijden niet nodig waren kon iedereen toch nog op een acceptabele tijd huiswaarts keren.

Zoals gebruikelijk zijn alle uitslagen te vinden elders op deze website. Daar zal binnenkort ook het programma voor de volgende speelavond worden gepubliceerd. Verder op deze website in de fotogalerij een aantal foto’s van de wedstrijden van de openingsavond in Spijkenisse.  

Iedereen alvast tot ziens op de tweede speelavond op 1 november a.s.

Victor


Beste Jeugdspelers en Jeugdleiders van alle schaakschaakverenigingen uit de Groene Hart regio,

Het nieuwe schaakseizoen staat voor de deur, dus nu is het de tijd om een team te vormen op je schaakvereniging en je aan te melden voor:

het 20e seizoen van:

De Ron de Jong Groene Hart Cup

Seizoen 2019-2020
De speeldata zijn:
Vr 27-09-2019: Opening georganiseerd door SV Spijkenisse:
De Boekenberg, Markt 40, 3201 CZ Spijkenisse
Vr 01-11-2019: Speelweek 2
Vr 13-12-2019: Speelweek 3
Vr 31-01-2020: Speelweek 4
Vr 06-03-2020: Speelweek 5
Vr 27-03-2020: Speelweek 6
Vr 17-04-2020: Reservedatum
Vr 15-05-2020: Feestelijke slotavond met prijsuitreiking

Zij hebben zich al aangemeld:

 Vereniging  Aantal Teams

3-Torens
Barendrecht/IJsselmonde
Charlois Europoort
De Pionier
Erasmus
Klim Op
Krimpen ad IJssel
Messemaker
Moerkapelle
Op Eigen Wieken
RSR Ivoren Toren
Schaakgenootschap Overschie
Spijkenisse
Voorburg

2
4
1
1
1
4
2
2
1
3
4
1
4
2

 Voorlopig Totaal (14 Verenigingen) 32

Wat is De Ron de Jong Groene Hart Cup?
De Ron de Jong Groene Hart Cup is een competitie tussen jeugd viertallen van schaakverenigingen. De competitie is bedoeld voor jeugd tot maximaal 16 jaar. De competitie is altijd spannend en je speelt voor je team en voor je club. En er doen lekker veel verschillende teams mee. Vorig seizoen waren dat 28 teams van 4 spelers. Over de 7 speelavonden die de competitie telt hebben 150 verschillende spelers meegedaan van 11 schaakverenigingen, zowel van de RSB, de LeiSB als van de HSB.

Er wordt ingedeeld in poules van 4 teams. Alle teams van een poule komen op een vrijdagavond bij elkaar bij een gastvereniging en spelen een halve kruiscompetitie. Dus ieder team speelt een keer tegen elk ander team. De winnaar promoveert naar een hogere poule en het team dat op de laatste plek eindigt degradeert naar een lagere poule. Elke speelweek wordt er gedegradeerd en gepromoveerd. En als de uitslagen bekend zijn wordt de indeling in poules voor de volgende speelweek gemaakt. Het is dus elke speelweek spannend want er staat veel op het spel!

De eerste speelweek en de laatste speelweek komen alle teams bij elkaar bij dezelfde gastvereniging. De andere speelweken zijn er meerdere gastverenigingen. Je vereniging kan dan gastvereniging zijn voor 1 poule, maar ook voor 2, 3 of zelfs meer. Er wordt altijd gespeeld op vrijdagavond en er wordt gestart om ongeveer 19:00 uur met 15 minuten per persoon per partij op de klokken. Uiterlijk 21:00 is alles gespeeld, zodat iedereen weer op tijd thuis kan zijn.

Alle resultaten komen op internet. De uitslagen worden doorgegeven aan de KNSB voor verwerking in de KNSB Jeugdrating. Het is daarom verplicht om van alle deelnemers het KNSB nummer op te geven. Voor spelers die gedurende het seizoen worden opgesteld en die nog niet eerder zijn aangemeld is het verplicht om de naam en het KNSB nummer uiterlijk de donderdag voor de speelavond door te geven aan de wedstrijdleiding

De kosten voor deelname zijn 20 Euro per team.

Het competitiereglement is hier te vinden.

De inschrijving sluit 23 september.

Vorm een team en meld je aan! Stuur daarvoor een email aan victor-at3-torens-nl
Tip! Laat per team één van de ouders contactpersoon zijn die de afspraken maakt over het vervoer.

Vermeld in de aanmeld email:
Schaakvereniging: <Naam>
Contactpersoon: <Naam>,<email>,<telefoonnummer>
Team: <teamnummer>
Speler 1: <KNSB nummer>,<Naam>,<m/v>
Speler 2: <KNSB nummer>,<Naam>,<m/v>
Speler 3: <KNSB nummer>,<Naam>,<m/v>
Speler 4: <KNSB nummer>,<Naam>,<m/v>
Elke volgende speler in dit team: <KNSB nummer>,<Naam>,<m/v>

Geef dit svp op voor elk team dat gaat meespelen!

Veel schaakplezier en de vriendelijke schaakgroeten,

Victor


Klim Op 1, winnaar van De Ron de Jong Groene Hart Cup!

Het seizoen 2018-2019 van De Ron de Jong Groene Hart Cup werd in stijl afgesloten met een mooie slotavond. Het was mooi weer buiten en we speelden in een mooie zaal binnen in het Laurens Lyceum. De conciërge Laila had alle tafels al voor ons klaar gezet. Zo konden snel alle borden, stukken en klokken hun plek vinden en ook de spelers wisten al meteen aan welke tafel ze de eerste ronde gingen spelen want ook de uitslagen briefjes lagen al klaar.

Poule 1 en poule 2 speelden in het midden van de zaal en de poules 3 tot en met 7 konden langs de ramen hun partijen spelen. En iedereen was op tijd. Zo konden we ook meteen beginnen. Vanavond stond er ècht wat op het spel want de prijsuitreiking stond gepland. Voor elke poule, voor de beste jongen en het beste meisje van het seizoen en natuurlijk voor de winnaar waar de cup met de grote oren al op stond te wachten.

En er werd een stevig potje schaak weggegeven. Het is echt mooi om te zien wat een partijen er op borden verschijnen in de 15 minuten die de spelers op de klokken hadden staan. Fraaie openingen, listig middenspel zinderend spannende eindspelen met nog maar enkele minuten op de klokken, het was er allemaal. Als je zo’n zaal vol schaaktalenten zo ziet spelen dan weet je dat het schaken ècht een koninklijk spel is en nog heel lang zal blijven.

In totaal hebben dit seizoen maar liefst 150 spelers meegedaan in het toernooi. En alle 6 avonden heeft iedereen gemerkt hoe leuk het is om niet alleen voor jezelf te spelen, maar voor het hele team. En elk partij op elk bord was daarbij even belangrijk, want in De Ron de Jong Groene Hart Cup gaat het eerst om de bordpunten en als twee teams evenveel bordpunten hebben gaat het pas om de wedstrijdpunten.

Iedere speelavond kon je promoveren en ook degraderen. Iedere keer weer spannend hoe het zou gaan. En je moest natuurlijk ook zo weinig mogelijk finalepunten halen. Zo weinig mogelijk? Jazeker! Want hoe minder finalepunten hoe hoger je zou spelen op de slotavond. Elke speelweek kreeg je evenveel finale punten als de poule waar je in speelde. En 0 punten als je winnaar was in je poule, 1 punt als je tweede was, 2 punten voor de derde plek en 3 punten voor de vierde plek. Minimaal kon je zo 1 punt krijgen per speelavond, maar dan moest je wel in poule de winnaar zijn!

Alle uitslagen kun je vinden op de site van 3-Torens die deze competitie organiseert. Vooral Rinus en Peter hebben heel veel gedaan. Peter is echt een talent als het gaat om het organiseren en hij heeft ook nog een schitterend simpel te bedienen programma gemaakt voor alle uitslagen. En daardoor konden alle gastverenigingen ook super soepel een avond op hun eigen club organiseren. Alles stond al ingevuld, de wedstrijdformulieren printen was een makkie en de uitslagen en standen waren direct duidelijk. Ook als er een beslissingswedstrijd gespeeld moest worden. En niet te vergeten is de rapportage aan de KNSB direct geregeld omdat alle name al vanaf de KNSB site waren ingelezen. En dit jaar kon je ook nog alles vanuit “de cloud” doen zonder het programma op je eigen computer te hoeven zetten. er is eigenlijk geen ander programma, zo simpel en zo goed als Persuits! En Rinus heeft voor iedere week weer een prima indeling gemaakt. Daarbij heeft hij rekening gehouden met iedereen en ook gelet op de reistijden. Er is heel wat heen en weer gemaild door Rinus en altijd even enthousiast! Hartstikke bedankt mannen!

Alles geheel in de traditie van De Ron de Jong Groene Hart Cup, die ooit door Ron de Jong is bedacht en steeds weer verder is uitgebouwd en verbeterd. En ook de reden dat we in het Laurens Lyceum de slotavond hebben want Ron was hier conciërge. En natuurlijk werd Laila, de huidige conciërge die alles zo mooi had voorbereid en geheel belangeloos deze avond voor alles heeft gezorgd, in het zonnetje gezet met een mooie bos bloemen!

En dan de spelers, de prijzen en de winnaars. Eigenlijk zijn alle spelers winnaars. Ook op de slotavond, net zoals in het hele seizoen, was er geen enkele situatie die ongemakkelijk, onaardig of vervelend was. En dat komt vooral door het sportieve spel van alle deelnemers. Het is dan ook helemaal terecht dat alle teams een beker hebben gewonnen!

En voor een hele bijzonder prestatie wordt je ook extra beloond. Zo ontving Thijs van Dam de prijs voor de beste jongen met de prachtige persoonlijke score van 20 uit 21!

En het beste meisje was Kathleen Velasco. Zij speelde de sterren van de hemel en dat leverde maar liefst een score op van uit 16 uit 17!

Het team dat op een onnavolgbare wijze alle tegenstanders het nakijken liet was Klim Op 1. Onvoorstelbaar, maar waar: Zij werden elke speelavond 1e in poule 1 en ook op de slotavond lieten ze met overmacht zien dat zij de terecht winnaar zijn van Ron de Jong Groene Hart Cup!

Van harte Dana Verheij, Alan Bakija, Kathleen Velasco en Hein Schouwenaars en Daniel Franke, de cup met de grote oren is van jullie!

En van alle winnende teams zijn hier de foto’s!

Reacties gesloten.