De Ron de Jong Groene Hart Cup

Derde avond van Ron de Jong Groene Hart Cup bij RSR Ivoren Toren

Vrijdag 24 november waren alle deelnemende teams aan de Ron de Jong Groene Hart Cup te gast bij RSR Ivoren Toren in Rotterdam. Verdeeld over drie zalen speelden de teams weer met veel enthousiasme en plezier hun 3 ronden.

In poule 1 was zoals gebruikelijk Klim-Op 1 oppermachtig en ging het vooral om de vraag wie als 2e zou eindigen en daarmee niet zou degraderen. Dat werd uiteindelijk Spijkenisse, dat Klim-Op 3 en Voorburg op afstand wist te houden.

De plekken van deze twee degradanten worden volgende keer overgenomen door twee andere Klim-Op teams: zowel Klim-Op 2 als Klim-Op 4 wisten met 9 bordpunten hun groep te winnen. In deze poules 2A en 2B hadden RSR Ivoren Toren 2 (ondanks het “voordeel” van de thuiswedstrijd?) en Barendrecht/IJsselmonde 1  het moeilijk, zij degradeerden naar poule 3A of 3B.

Het was sowieso geen beste dag voor Barendrecht/IJsselmonde, want ook hun 2e en 3e team eindigden onderaani in de betreffende poules. Voor team 3 heeft dat geen consequenties, uit poule 4 kan immers niet gedegradeerd worden, maar team 2 zal volgende keer team 3 komen vergezellen in poule 4.

Winnaars van poule 3A en 3B waren resp. De Pionier 1 (na een close finish met Botwiinnik 1) en Op Eigen Wieken 2 (met overmacht: een 100% score!). Zij gaan volgende keer weer een poule hoger spelen

Er waren deze keer weer geen beslissingswedstrijden nodig, zodat vrijwel iedereen weer op tijd naar huis kon. Wel was een een vervelend incident in ronde 2 van poule 2B, waarover de wedstrijdleiding na afloop van de laatste ronde nog lang met de betreffende spelers en teamleiders in discussie was. Waaruit maar weer blijkt dat het belangrijk blijft om de regels en het reglement goed te kennen en toe te passen!

Victor

De Ron de Jong Groene Hart Cup is weer van start gegaan!

Voor de 18e keer organiseert 3-Torens de Ron de Jong Groene Hart Cup. Dit jaar doen er net als vorig jaar 24 teams mee, waaronder ook – voor het eerst sinds een aantal jaren – weer een team van 3-Torens zelf.

Afgelopen vrijdag 6 oktober was de aftrap van deze competitie. Traditiegetrouw komen de eerste avond alle teams bijeen in Spijkenisse en zo ook dit jaar (op één team na dat door een misverstand niet kwam opdagen).

De als gastheer optredende Schaakvereniging Spijkenisse had weer alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen en een groot aantal vrijwilligers opgetrommeld en mede daardoor verliep deze avond uitstekend. Na drie ronden kon de balans opgemaakt worden:de promovendi en degradanten waren bekend, er hoefden geen beslissingswedstrijden gespeeld te worden. Zodoende konden alle kinderen omstreeks 21.00 uur weer huiswaarts keren.

Alle uitslagen en standen zijn hier te vinden. Enne, de volgende speelavond is op 3 november. Dan zien we elkaar weer!

Het was misschien wel weer een beetje wennen, zeker voor de nieuwe teams van Charlois Europoort, Op Eigen Wieken en 3-Torens zelf. Maar alles verliep op rolletjes en in veel poules was het spannend als vanouds. Want de eindstand aan het einde van elke speelavond bepaalt wie er promoveren naar een hogere poule en wie  een poultje lager gaan spelen op de volgende speelavond.

Er is maar één poule 1 en er zijn twee poules 2. Vanuit elke poule 2 promoveert de winnaar naar poule 1 en daarom degraderen er ook twee teams vanuit poule 1 naar poule 2. In poule 1 moet je dus extra hard je best doen om je te handhaven. Dat lukte de eerste speelweek Klim Op 1 het beste, zij wonnen ook nog eens alle partijen! En in poule 1 blijven lukte ook Op Eigen Wieken 1, die op de tweede plaats eindigde. Heel knap, als je zo maar voor het eerst meespeelt in De Ron de Jong Groene hart Cup en al een flinke reis achter de rug hebt. Messemaker 1 kwam net 2 bordpunten te kort en gaat de volgende speelweek in poule 2 spelen. Het team van Voorburg kwam reglementair op de vierde plaats omdat zij, zoals gezegd door een misverstand afwezig waren.

Klim Op deed ook goede zaken in poule 2A door met 10 bordpunten op de eerste plek te eindigen. Proficiat! Botwinnik 1 en De Pionier 1 streden om behoud in poule 2 en doordat Botwinnik won met 3-1 van De Pionier 1 spelen zij de volgende speelweek weer in poule 2 en De Pionier 1 zal in poule 3 voor een mooie notering gaan. En Spijkenisse 1? Die bleven ruim in poule 2 door op de tweede plek te eindigen met maar 2 bordpunten afstand op Klim Op 2.

En dan poule 2B. Hier was Klim Op opnieuw succesvol doordat Klim Op 3 op de eerste plaats eindigde met een minimaal verschil van een half bordpunt op CSV 1 dat tweede werd. Superspannend dus! Trouwens het was tot in de laatste ronde ook mogelijk dat RSR Ivoren Toren 1 om winnaar van de poule zou worden. Maar zij moesten toch de eer laten aan Klim Op 3 doordat het 2,5-1,5 werd voor Klim Op 3 in hun onderlinge wedstrijd. Te midden van al dat geweld liet Barendrecht/IJsselmonde 1 ook nog flink van zich horen door 3 bordpunten te halen. Zij gaan het volgende speelweek in poule 3 proberen, dus andere teams, maak je borst maar vast nat!

Poule 3B was  misschien wel de spannendste poule van deze avond! En dat met een Groene Hart team van invallers en wisselspelers. Want er is nog één team nodig om de 4 poules voor de rest van het seizoen netjes te vullen. Aan iedereen die nog graag een team laat meespelen vragen we dan om contact op te nemen met victor@3-torens.nl.  Het team dat in poule 3B op de 4e plek eindigde had maar liefst 5 bordpunten, terwijl het team dat in poule 3B winnaar werd 6,5 bordpunt haalde, slechts 1,5 bordpunt meer. De winnaar was Op Eigen Wieken 2. Fantastisch gedaan, als je zo maar voor het eerst meespeelt! Julie promoveren en gaan volgende speelweek in poule 2 spelen! En wie gaat er dan degraderen? Het Groene Hart team heeft het heel goed gedaan en kwam op de derde plek. Maar omdat dit team alleen de eerste speelweek meedoet , blijft het team dat op de vierde plek is geëindigd toch in de derde klasse!  Gefeliciteerd Barendrecht/IJsselmonde en Charlois Europoort 1, jullie spelen volgende speelweek ook in de derde klasse!

Dat Klim Op ook dit seizoen een vereniging is waar geen ander zo maar omheen kan lieten zij ook zien in poule 3A. Want ook hier pakte Klim op, nu met hun vierde team de eerste plaats. Een hele mooie avond dus voor alle Klim Op spelers en voor hun fantastische schaakcoach, Jan Sijbesma! Op de tweede plaats kwam Barendrecht/IJsselmonde 2 met een mooi resultaat van 7 bordpunten. Heel goed gedaan! En Spijkenisse 2 en Messemaker 2 knokten voor de derde plek die door Spijkenisse werd bezet met 3,5 bordpunt. Messemaker 2 had net zo veel wedstrijdpunten als Spijkenisse 2, en had maar 1,5 bordpunt minder. Daarmee bezetten zij de vierde plek en gaan volgende speelweek in poule 4 ze allemaal een poepie laten ruiken!En dan poule 4. Eigenlijk had ik met deze poule willen beginnen want 3-Torens is erg blij om weer met een team van de partij te zijn in de Ron de Jong Groene Hart Cup. 3-Torens 1 gaat hier veel ervaring op doen en veel spannende partijen beleven!

We spelen dit seizoen met één poule 4 en twee poules 3. Er promoveren dus altijd 2 teams uit poule 4! De eerste speelweek werd RSR Ivoren Toren 2 overtuigend winnaar, want ook zij wisten deze avond alle partijen wist te winnen (net als Klim Op 1 in poule 1). Van harte gefeliciteerd! Jullie promoveren terecht naar poule 3! Messemaker 3 speelde ook erg goed en wisten maar liefst 7,5 bordpunt weg te halen bij 3-Torens 1 en Spijkenisse 3. Promotie dus ook voor Messemaker 3, proficiat! Spijkenisse 3 en 3-Torens 1 spelen volgende speelweek in poule 4 en krijgen dan te maken met sterke tegenstanders uit poule 3A en 3B. Maar ook met mooie kansen op een promotieplaats!

Victor

Aanmelden voor De Ron de Jong Groene Hart Cup

Beste Jeugdspelers en Jeugdleiders van alle schaakschaakverenigingen uit de Groene Hart regio,

Het nieuwe schaakseizoen staat voor de deur, dus nu is het de tijd om een team te vormen op je schaakvereniging en je aan te melden voor:

het 18e seizoen van:

De Ron de Jong Groene Hart Cup

Seizoen 2017-2018
De speeldata zijn:
Vr 06-10-2017: Opening georganiseerd door SV Spijkenisse:
De Boekenberg, Markt 40, 3201 CZ Spijkenisse
Let op: oponthoud verwacht op de brug tussen Hoogvliet en Spijkenisse! Voor meer info en info over parkeren klik hier
Vr 03-11-2017: Speelweek 2
Vr 24-11-2017: Speelweek 3
Vr 15-12-2018: Speelweek 4
Vr 02-02-2018: Speelweek 5
Vr 09-03-2018: Speelweek 6
Vr 06-04-2018: Feestelijke slotavond met prijsuitreiking en
Vr 19-05-2018: Reservedatum

Zij hebben zich al aangemeld:

 Vereniging  Aantal Teams
Charlois Europoort
Klim Op
Barendrecht/IJsselmonde
De Pionier
Spijkenisse
Op Eigen Wieken
Messemaker
3-Torens
Botwinnik
Voorburg
RSR Ivoren Toren
CSV
1
4
3
1
3
2
3
1
1
1
2
1
 Voorlopig Totaal 23

Wat is De Ron de Jong Groene Hart Cup?
De Ron de Jong Groene Hart Cup is een competitie tussen jeugd viertallen van schaakverenigingen. De competitie is bedoeld voor jeugd tot maximaal 16 jaar. De competitie is altijd spannend en je speelt voor je team en voor je club. En er doen lekker veel verschillende teams mee. Vorig seizoen waren dat 24 teams van 4 spelers. Over de 7 speelavonden die de competitie telt hebben 136 verschillende spelers meegedaan van 11 schaakverenigingen, zowel van de RSB als van de HSB.

Er wordt ingedeeld in poules van 4 teams. Alle teams van een poule komen op een vrijdagavond bij elkaar bij een gastvereniging en spelen een halve kruiscompetitie. Dus ieder team speelt een keer tegen elk ander team. De winnaar promoveert naar een hogere poule en het team dat op de laatste plek eindigt degradeert naar een lagere poule. Elke speelweek wordt er gedegradeerd en gepromoveerd. En als de uitslagen bekend zijn wordt de indeling in poules voor de volgende speelweek gemaakt. Het is dus elke speelweek spannend want er staat veel op het spel!

De eerste speelweek en de laatste speelweek komen alle teams bij elkaar bij dezelfde gastvereniging. De andere speelweken zijn er meerdere gastverenigingen. Je vereniging kan dan gastvereniging zijn voor 1 poule, maar ook voor 2, 3 of zelfs meer. Er wordt altijd gespeeld op vrijdagavond en er wordt gestart om ongeveer 19:00 uur met 15 minuten per persoon per partij op de klokken. Uiterlijk 21:00 is alles gespeeld, zodat iedereen weer op tijd thuis kan zijn.

Alle resultaten komen op internet. De uitslagen worden doorgegeven aan de KNSB voor verwerking in de KNSB Jeugdrating. Het is daarom verplicht om van alle deelnemers het KNSB nummer op te geven. Voor spelers die gedurende het seizoen worden opgesteld en die nog niet eerder zijn aangemeld is het verplicht om de naam en het KNSB nummer uiterlijk de donderdag voor de speelavond door te geven aan de wedstrijdleiding

De kosten voor deelname zijn 15 Euro per team.

Het competitiereglement is hier te vinden.

Vorm een team en meld je aan! Stuur daarvoor een email aan victor-at3-torens-nl
Tip! Laat per team één van de ouders contactpersoon zijn die de afspraken maakt over het vervoer.

Vermeld in de aanmeld email:
Schaakvereniging: <Naam>
Contactpersoon: <Naam>,<email>,<telefoonnummer>
Team: <teamnummer>
Speler 1: <KNSB nummer>,<Naam>,<m/v>
Speler 2: <KNSB nummer>,<Naam>,<m/v>
Speler 3: <KNSB nummer>,<Naam>,<m/v>
Speler 4: <KNSB nummer>,<Naam>,<m/v>
Elke volgende speler in dit team: <KNSB nummer>,<Naam>,<m/v>

Geef dit op voor elk team dat gaat meespelen!

Veel schaakplezier en de vriendelijke schaakgroeten,

Victor

By

De Finale van De Ron de Jong Groene Hart Cup

Vrijdag 19 mei was de slotavond van de Ron de Jong Groene Hart Cup. Traditiegetrouw vond deze gezamenlijke slotavond plaats in het St. Laurenscollege in Rotterdam, de school waar Ron de Jong (initiatiefnemer van de Groene Hart Jeugd Cup) als conciërge gewerkt heeft.

Op basis van de in de voorgaande speelweken behaalde  finalepunten waren de teams ingedeeld in zes poules. In elke poule werd gestreden om een viertal bekers, daarnaast was er voor de winnaar van poule 1, als kampioen van deze Groene Hart Competitie, een grote wisselbeker beschikbaar. Tenslotte waren er ook bekers voor de spelers met de beste individuele scores (zie foto’s).

Even na zevenen waren alle deelnemers aanwezig en kon de strijd van start gaan. In alle poules werd goed en sportief gestreden en er was dan ook geen enkel incident. Rond 21.00 uur waren alle partijen afgelopen (inclusief een beslissingspartij in poule 2) en kon de prijsuitreiking beginnen.

In poule 1 was het net als vorig jaar Klim-Op 1 dat er met de hoofdprijs vandoor ging. Weliswaar wist vaste concurrent Botwinnik 1 het nog tot het eind heel spannend te maken, maar uiteindelijk eindigde Klim-Op 1 toch 1,5 bordpunt vóór Botwinnik 1. Daarmee is Klim-Op dus opnieuw winnaar van deze Groene Hart Jeugdcompetitie.

De winnaars en eindstanden van de overige poules zijn elders op deze website te vinden. Speciale vermelding nog voor de winnaars van de individuele prijzen. Cedric Kerkmeester (van Klim-Op) had als jongen de hoogste individuele score: 18 punten uit 21 partijen. Beste meisje was Yisha Chen (eveneens van Klim-Op) met een score van 10 punten uit `19 partijen.

Er zijn van de wedstrijden en van de prijsuitreiking heel veel foto’s gemaakt, zie hieronder.

Volgend seizoen is er weer een Groene Hart Competitie, de organisatie hoopt ook dan weer op veel belangstelling!

Victor

Botwinnik wint De Ron de Jong Groene Hart Cup!

Vrijdag 22 april 2016 ging iedereen naar het Sint Laurens college in Hillegersberg voor de slotavond van De Ron de Jong Groene Hart Cup. De school waar Ron de Jong, die deze competitie heeft bedacht en groot gemaakt, conciërge was stelde opnieuw de prachtige aula belangeloos beschikbaar. Een heel bijzonder gebaar waar 3-Torens, als organiserende schaakvereniging, heel erg blij mee is! En René de Jong, zoon van, heette iedereen welkom wenste alle deelnemers een mooie avond. Hij bedankte daarbij alle vrijwilligers, de moeder van Joeri bij de drankjes, de jeugdkampioenen die in de hal een aanschuif schaaksimultaan gaven tegen de jeugd die al was uitgespeeld, de tafelheren voor het begeleiden van de verschillende poules, alle begeleiders en de wedstrijdleiding.

Toen iedereen het goede plekje aan de borden had gevonden ging de eerste ronde van start. En er werd volop geschaakt want de bekers stonden al te blinken. Tijdens de eerste ronde ontstond er bij de wedstrijdleiding een technisch probleem. Er waren twee labtops voor de uitslagen en ze gingen allebei tegelijk plat! Toen deze labtops het na een tijdje weer deden werd met behulp van de wedstrijdformulieren met daarop de uitslagen van de eerste ronde alles weer hersteld, maar dat kostte helaas wel extra tijd en een lange pauze.

Na de tweede ronde kon de derde ronde sneller van start en de spanning was groot want de beslissingen vielen bijna allemaal in de laatste ronde.

Poule 1 was het domein van schaakverenigingen met klinkende namen: Op Eigen Wieken uit Leiden, Klim Op uit Capelle ad IJssel met twee teams en Botwinnik uit Zoetermeer. Allemaal verenigingen met sterke spelers die elkaar ook regelmatig in grote landelijke toernooien en competities tegen komen. De regerend kampioen Klim Op had de wisselbeker meegebracht en was vast van plan om deze ook weer mee naar huis te nemen. Maar de strijd ging gelijk op en na de tweede ronde lagen alle teams nog dicht bij elkaar met respectievelijk 5, 4, 4 en 3 bordpunten. In een zinderend gevecht viel de uitslag. Klim Op 2 werd 4e, Op Eigen Wieken 3e en Klim Op 1 werd tweede met slechts een half bordpunt achter op de nieuwe kampioen:

Botwinnik 1! Van harte gefeliciteerd! Jullie zijn de nieuwe kampioen!

GHC

Sterke teams die ook hoog geplaatst waren voor de slotavond waren Spijkenisse 1, De Pionier 1, RSR Ivoren Toren 1 en Klim Op 3. Alle eindstanden in alle poules over de zes speelavonden hebben samen bepaald in welke poule je team was ingedeeld voor de slotavond. Dit is te zien op het de pagina “finalepunten“. Hoe minder finalpunten, hoe hoger je werd ingedeeld op de slotavond. Als de teams in poule 2A hebben maar 1 of 2 finalepunten minder hadden gehad, dan waren zij waarschijnlijk in poule 1 gestart, zo klein waren de verschillen! De eindstand in poule 2A werd dan ook pas in de laatste ronde bereikt. RSR Ivoren Toren 1 won met 2,5-1,5 van Klim Op 3. En door maar liefst met 4-0 te winnen van De Pionier wist Spijkenisse 1 op de eerste plek te komen door de meeste bordpunten te halen.

In poule 2B traden CSV 1, Messemaker 1, Klim Op 4 en De Pionnetjes 1 aan. En vooral voor De Pionnetjes 1 ging het heel goed. Na de eerste en de tweede ronde stonden zij bovenaan door in beide rondes 3 bordpunten te halen. En in de laatste ronde haalden ze gewoon weer 3 bordpunten en zo kwamen ze regelrecht op de 1e plek in deze poule. In de strijd om de andere plaatsen ging het er heet aan toe. Met een bijzonder einde in de partij op bord 3 van Messemaker 1 tegen Klim Op 4. Er werd een hoop rumoer gemaakt en de tafelleider riep de wedstrijdleiding erbij. De wit speler van Klim Op 3 was door zijn vlag gegaan en op het bord stond zwart mat. De zwart speler had geclaimd op basis van de gevallen vlag. Het was een fotofinish geweest.

Zwart had gewonnen als de vlag was gevallen voordat er was mat gezet, maar als wit eerst had mat gezet en daarna zou zijn vlag zijn gevallen dan had wit gewonnen vanwege mat. De wedstrijdleider kwam tot het oordeel dat het winst was voor zwart. Hierna liet de begeleider van Klim Op 3 zich volledig gaan en wierp een serie verwensingen richting de wedstrijdleider waar zelfs de honden geen brood van lusten. Zulke dingen gebeuren bij het voetbal en niet bij het jeugdschaak zou je zeggen, maar toch..

Na afloop van het toernooi is de situatie nog eens rustig telefonisch doorgesproken en is er geconcludeerd dat het mat waarschijnlijk toch een fractie voor het vallen van de vlag was uitgevoerd en is de partij alsnog bepaald op winst voor wit. Met deze uitslag inbegrepen is Klim Op 4 op de tweede plek geëindigd, CSV 1 werd 3e en Messemaker 1 kwam op de vierde plek.

image024

Spijkenisse speelde met twee teams in poule 3A: Spijkenisse 2 en Spijkenisse 3. De Pionnetjes 2 en RSR Ivoren Toren 2 speelden ook in poule 3A. Spijkenisse 2 was hier duidelijk de sterkste en pakte de eerste plaats. De andere teams waren goed aan elkaar gewaagd en knokten flink om de punten. Met een minimaal verschil van één bordpunt wist Spijkenisse 3 met 6 bordpunten de andere teams voor te blijven. Die haalden beiden 5 bordpunten. In de spannende snelschaakpartij partij die hierop volgde wist de Pionnetjes 2  te winnen en zij werden derde en RSR Ivoren Toren vierde.

De Pionnetjes 3, 3-Torens 1 en Klim Op 5 èn Klim Op 6 zagen elkaar aan de borden in Poule 3B. Deze poule werd een succes voor Klim Op. Op de eerste plek kwam Klim Op 5 en de tweede was voor Klim Op 6. Op gepaste afstand gevolgd door De Pionnetjes 3 op de derde plek en 3-Torens 1 op plaats 4.

In poule 4A zagen we Pascal 1, Barendrecht 1, Klim Op 7 en RSR Ivoren Toren 3 optreden. Er was een duidelijke winnaar en dat was RSR Ivoren Toren 3. Met 9 bordpunten bezetten zij de eerste plek. De beslissing over wie er op de tweede en derde plaats zou eindigen viel in de laatste ronde. Heel dicht bij elkaar eindigden Pascal 1 op de tweede plaats, Barendrecht 1 op de derde en Klim Op 7 eindigde op de vierde plek. Goed gedaan!

In poule 4B was het Overschie1  helaas niet gelukt om met hun team te komen. Daardoor hadden hun drie tegenstanders wel 4 punten tegen Overschie 1 maar ook een extra lange pauze. Spijkenisse 4 was al zeker van de overwinning toen de derde ronde nog moest beginnen. Zij hoefden deze avond maar één remise toe te staan en haalden maar liefst 11,5 bordpunt. Gefeliciteerd! De tweede plaats werd gepakt door Krimpen 1 met nèt een half bordpuntje meer dan CSV 2 dat op de derde plek eindigde.

Toe volgde de prijsuitreiking. Als eerste de beker voor het best meisje. Die was voor Ting Ting Lu. Zij haalde over alle speelavonden heen de meeste bordpunten van alle meisjes en scoorde 14,5 uit 21 partijen! Bij de jongens was het spannend. De slotavond zou bepalen wie hier de beker voor de best jongen zou winnen. Dat werd Ciro Catalan met 17 punten uit 20 partijen. Gefeliciteerd! Eén partij telde niet mee omdat die was gewonnen door het niet opkomen van de tegenstander.

In de Ron de Jong Groene Hart Cup is er voor ieder team een prijs en zo werden alle teams per poule naar voren geroepen om hun prijs te ontvangen.

Een seizoen met 7 speelavonden waarin je met je team spanning en schaakplezier kon beleven werd zo afgesloten en er werd al gekeken naar wie volgende seizoen de tegenstanders zouden worden om rekening mee te houden!

Victor
(René, Martin en Rinus)


16e De Ron de Jong Groene Hart Cup van start!

Het was een gezellige drukte bij SV Spijkenisse in de Boekenberg. Mooi om te zien dat iedereen het zo naar zijn zin heeft. Vooral natuurlijk de 112 spelers. En ook de ouders en coaches. En niet te vergeten de prima leiding door Eric de Lange en zijn team van SV Spijkenisse. Alles ging perfect. Bedankt daarvoor!

En misschien kunnen we de volgende speelweek een achtste poule toevoegen, want er zijn nog 3 teams die ook willen meedoen. Als er nog een schaakvereniging is die een team kan inschrijven gaat dat lukken. Stuur svp even een mailtje naar 3-Torens als je ook mee wilt doen of als je een extra team wilt aanmelden.

IMG_0370

En dan de wedstrijd zelf. In alle poules is er flink geknokt op de borden en was het heel spannend welke teams zouden gaan winnen en promoveren naar een hogere poule. Het spannendst was het in poule 4B! Nog niet eerder vertoond in de Ron de Jong Groene Hart Cup. En de spanning was om te snijden. Alle 4 de teams hadden precies evenveel bordpunten en ook evenveel wedstrijdpunten. Dus iedereen had gewonnen! Maar er moet een winnaar zijn die mag promoveren. En als er poule bij komt ook een team dat gaat degraderen. Snelschaken dus! Ieder team koos een speler met stalen zenuwen en er er werd 5 minuten op de klokken gezet in een knock-out strijd om de eindklassering.

In de halve finale speelde Kevin (De Pionnetjes 3) – tegen Jannes (RSR Ivoren Toren 3) met 0-1 als uitslag en Jona (Spijkenisse 4) speelde tegen Dylan (Klim Op 7) en dat werd 1-0. De finale tussen tussen Jannes en Jona werd door Jannes gewonnen en de troostfinale tussen Kevin en Dylan was super spannend. Kevin had op het laatst een paard en een loper over en probeerde de koning van Dylan te vangen, maar hij ging door zijn vlag. Omdat Dylan niet genoeg materiaal meer had om mat te kunnen zetten werd het volgens de regels remise en moest er nòg een troostfinale gespeeld worden. En dit gevecht werd gewonnen door Kevin. RSR promoveert en als er een extra poule komt zal Klim Op 7 in die poule 5 gaan spelen. De Pionnetjes en Spijkenisse blijven in poule 4. Je kunt hieronder zien hoe dat ging:

.

In poule 4A heten we Barendrecht welkom. We hopen dat jullie het net zo leuk en spannend zullen vinden om in De Ron de Jong Groene Hart Cup te spelen als iedereen! En leuk was het de eerste avond al meteen. Na ronde 2 hadden RSR Ivoren Toren 2 en Klim Op 6 kans op promotie en was het voor Overschie 1 en Barendrecht 1 net zo spannend in de strijd om de 3e en de 4e plaats. Na een 3-1 overwinning van RSR Ivoren Toren 2 op Klim Op 6 en nog een 3-1 overwinning van Overschie 1 op Barendrecht 1 werd duidelijk dat RSR Ivoren Toren 2 een poule omhoog mag en Barendrecht 1 het in poule 5 zal spelen als het lukt om deze poule in week 2 toe te voegen. Het is altijd even wennen als je in een nieuw toernooi gaat meespelen, maar daar raak je snel aan gewend en de punten zullen vast gaan komen!

In poule 3B namen de gladiatoren van Dordrecht 1, De Pionnetjes 2, Spijkenisse 3 en Klim Op 5 plaats achter de borden. Ook in poule 3B werd tot op de laatste moment flink geknokt. De beslissingen om de eerste plek was al duidelijk na de tweede ronde. Spijkenisse 3 stond fier bovenaan. En in de strijd om in poule 3 te blijven moesten 3 teams hun beste beentje voor zetten. Nadat het stof was weggewaaid was het duidelijk: Spijkenisse 3 gaat in poule 2 spelen, gefeliciteerd! Dordrecht 1 gaat het in poule 4 proberen en De Pionnetjes 2 en Klim Op 5 blijven in poule 3. Veel succes volgende keer!

IMG_0373

Ook in poule 3A komen we nieuwe naam tegen: Pascal 1. Welkom in onze competitie! Maar helemaal onbekend is De Ron de Jong Groene Hart Cup niet voor Pascal 1 want vorig jaar heetten zij nog Papendrecht/Alblasserdam. Maar echte denkers blijven gewoon bestaan, ook als hun club een andere naam krijgt! En Pascal 1 deed het prima, eindigde op de derde plek en speelt volgende keer ook in poule 3. Klim Op 4, Krimpen 1 en Messemaker 1 waren de andere teams in deze poule. Vooral de strijd tussen Messemaker 1 en Klim Op 4 was spannend. Zij konden allebei nog promoveren en kwamen in de laatste ronde tegen elkaar uit. Wie zou er sterker zijn? Tja, dat weten we nog niet want het werd 2-2. Dat betekent wel dat Klim Op 4 daarmee de eerste plek wist veilig te stellen en volgende keer zal gaan spelen in poule 2. Krimpen 1 moest deze avond nog een beetje op gang komen en dat zal volgende speelweek zeker gaan gebeuren als ze in de poule 4 gaan spelen.

Ooit is De Ron de Jong Groene Hart Cup begonnen met één poule van 4 teams uit de RSB en de HSB. Ieder jaar kwamen er teams bij en al snel speelden er teams uit de HSB, LeiSB, RSB en ook de SGS mee. Vandaar de naam Groene Hart. En het doet ons dan ook goed om Op Eigen Wieken uit de LeiSB welkom te heten. Zij komen met een mooi team dat in poule 2B aantrad tegen Klim Op 3, Spijkenisse 2 en de Pionier 1. In deze poule zaten de nummers 1, 2 en 3 heel dicht bij elkaar. Ook hier viel de einduitslag pas in de laatste ronde. Met 8,5 bordpunten, maar een half bordpunt meer dan De Pionier 1 werd Klim Op 3 de winnaar in deze poule. Proficiat! Op Eigen Wieken 1 eindigde hier dicht achter met 6 bordpunten en Spijkenisse 2 eindigde op de 4e plek en gaat volgende speelweek punten pakken in poule 3.

IMG_0338

Poule 2A was het domein van Botwinnik 1, De Pionnetjes 1, Klim Op 2 en CSV 1. In deze sterke poule kwam CSV 1 niet tot scoren, maar de volgende speelweek zal dat zeker gaan lukken in poule 3. De strijd om de eerste plek ging tussen Botwinnik 1, De Pionnetjes 1 en Klim Op 2. Zij waren alledrie goed aan elkaar gewaagd zodat pas na de laatste ronde duidelijk werd dat Klim Op 2 eerste werd en gaat promoveren naar poule 1. Daar was wèl een stevig gevecht met Botwinnik 1 voor nodig. Dat werd een nipte winst voor Klim Op 2 van 2,5-1,5.

Poule 1 is de verzamelplek voor de sterkste teams. Maar daar moet je wel wat voor doen! Want er degraderen elke speelweek 2 teams uit poule 1 naar poule 2. Het is dus extra goed schaken om je hier te handhaven! De winnaar van deze openingsavond is Klim Op 1 dat maar liefst 11 bordpunten wist te pakken. Gefeliciteerd!

IMG_0350

Voor de andere teams was het een flinke strijd om de rest van de punten. Als organiserende vereniging is 3-Torens trots op de mooie inhaal race die 3-Torens 1 inzette na het verlies in de eerste ronde tegen de favoriet klim Op 1. In de tweede ronde kwam het eerste punt pas binnen, maar in de vierde ronde werden daar 4 punten aan toegevoegd. Zo werd het nog extra spannend of 3-Torens 1 kon blijven in poule 1. RSR Ivoren 1 bleek echter sterker en met een half punt meer dan 3-Torens 1 bezette zij de tweede plek en hebben zich gehandhaafd. Proficiat! Dat betekent dat 3-Torens 1 en Spijkenisse 1 dat zij de volgende speelweek in poule 2 zullen spelen.

Tot ziens op 6 november in speelweek 2!

Victor

Spectaculaire finale in De Ron de Jong Groene Hart Cup

Op 24 april jongstleden vond de finale van De Ron de Jong Groene Hart Cup plaats. 32 jonge teams togen hiervoor naar het Laurenscollege in Hillegersberg. En spannend werd het! In de hoogste poule waren twee barrages in de vorm van een snelschaakpartij nodig om uit te maken wie er met de eerste vier plekken vandoor gingen. Onder grote belangstelling wist uiteindelijk het eerste team van de Klim Op de wisselbeker in de wacht te slepen. Het team bleef hiermee Klim Op 2 en de vlaggenschepen van RSR Ivoren Toren en Spijkenisse nipt voor.

Aan de finale van De Ron de Jong Groene Hart Cup ging een behoorlijke competitie vooraf. Gedurende zeven speelavonden op verschillende locaties streden teams van 16 verschillende schaakverenigingen uit de regio Rotterdam en Den Haag om een mooie plek in één van de poules tijdens de slotavond. In totaal kwamen dit jaar maar liefst 182 kinderen tussen 10 en 16 jaar in actie! Toen de teams aankwamen op het Laurenscollege – dat haar locatie voor deze slotronde beschikbaar had gesteld – was de indeling van de poules dus al bepaald op basis van het resultaat van de eerste zes speelronden.

DSC_0840

De avond begon rond half 7, toen onder muzikale begeleiding van het duo Sjors en Eef de teams de speelzaal binnen kwamen druppelen. Iets later werd het startsein gegeven en begonnen de teams in acht verschillende poules aan hun strijd om de prijzen. Waar veel kinderen tijdens de eerste ronde nog redelijk ontspannen achter het bord zaten, steeg de spanning voelbaar naar mate de avond vorderde. In poule 1 kwam het tot een spannende climax: de eerste twee teams van de Klim Op waren gelijk geëindigd op een gedeelde 1e plaats en de teams van Spijkenisse en RSR Ivoren Toren eindigden op een gedeeld 3e plaats. Door middel van een snelschaakpartij werd uitgemaakt wie er met de wisselbeker vandoor ging en wie er 2e, 3e en 4e werd. Hierbij trok het vlaggenschip van de club uit Capelle aan den IJssel aan het langste eind en Klim Op 2 werd 2e, RSR Ivoren Toren 3e en Spijkenisse 4e.

DSC_0859

Gefeliciteerd Klim Op met dit nieuwe kampioenschap!

Ook in de overige poules steeg de spanning gedurende de avond gestaag. Zo was in poule 6 ook een beslissingspartij nodig tussen het derde team van 3-Torens en het tweede team van RSR Ivoren Toren om de 2e en 3e plaats. Het tweede team van RSR Ivoren Toren wist in de beslissende snelschaakpartij beslag te leggen op de tweede plaats en 3-Torens 3 werd 3e in poule 6. 3-Torens, de organiserende vereniging uit Lansingerland, wist succes te boeken in poule 4 en poule 7. Daar werd de eerste plaats behaald.

IMG_0204

In poule 2 ging Klim Op 3 er met de eerste plaats vandoor, hiermee Klim Op 4, de Pionnetjes 1 en Messemaker 1 achter zich latend op respectievelijk plaats 2, 3 en 4. Ook in de derde poule was het erg spannend: de 1e teams van De Pionier en Nieuwerkerk eindigden met een gelijk aantal bordpunten, maar De Pionier sleepte de eerste prijs in de wacht op basis van wedstrijdpunten. In poule 5 wist het vlaggenschip van Botwinnik het 2e team van de Pionnetjes met een half bordpunt voor te blijven. In de 8ste poule wist Messemaker 3 de eerste plek te bemachtigen en scoorde Charlois Europoort ondanks pech met de bezetting toch nog een mooi bordpunt.

DSC_0780

Na een muzikaal optreden van Sjors en Eef was het tijd voor de prijsuitreiking. In het bijzonder werden Wang Yang en Ting Ting Lu in het zonnetje gezet als respectievelijk de beste jongen en het beste meisje van de hele competitie. Na de prijsuitreiking gingen alle teams – zoals we dat gewend zijn bij De Ron de Jong Groene Hart Cup – met een mooie beker naar huis.

DSC_0778

Tot volgend seizoen allemaal!

Victor

Alle uitslagen zijn staan op de site en je kunt hieronder de foto’s bekijken (klik op een foto om deze te openen en klik dan op het pijltje om de diashow te starten).

Ron de Jong Groene Hart Cup maakt zich op voor zinderende finale

Na zes spannende speelrondes zal de Ron de Jong Groene Hart Jeugdcup op 24 april haar climax bereiken. Op het Sint Laurenscollege in Hillegersberg zullen de 32 teams van 16 verschillende schaakverenigingen zich verzamelen om uit te maken wie er met de felbegeerde cup vandoor gaat. Maar er zijn meer prijzen te verdelen: in elk van de acht poules wordt er gestreden om fraaie bekers. Bovenal belooft het echter een schaakfestijn te worden, waarbij de kinderen in teamverband voor hun club uitkomen.

De Ron de Jong Groene Hart Jeugdcup is een competitie voor schakers van 10 tot 16 jaar. In teams van vier spelers spelen verzamelen zij gedurende zes speelrondes zo veel mogelijk finalepunten, die uiteindelijk de poule-indeling bepalen voor de slotavond op het Sint Laurenscollege. Tijdens deze slotavond wordt duidelijk wie er in iedere poule met de eerste prijs vandoor gaat. De Groene Hart Jeugdcup is echter meer dan het winnen van prijzen: de uitdaging, het teamgevoel en de spanning die hoort bij het schaken in teamverband zorgt ervoor dat deze kinderen vaak jaren in clubverband blijven schaken!

Tijdens de slotavond zullen de teams van Spijkenisse en RSR Ivoren Toren samen met de twee hoogste teams van de Klim Op bepalen wie er uiteindelijk met de felbegeerde wisselbeker vandoor gaat. Het belooft echter in alle acht de poules razend spannend te worden: in iedere poule zullen er op 24 april mooie bekers te verdienen zijn. Zo zullen de teams het Lansingerlandse 3-Torens in poule 4, 6 en 7 ongetwijfeld voor de eerste plaats gaan. Benieuwd hoe de zinderende finale van de Ron de Jong Groene Hart Jeugdcup afloopt? Kom op vrijdag 24 april vanaf 19:00 uur kijken op het Sint Laurenscollege in Hillegersberg.

Laurens College
Voorhout 100
3055 ES Rotterdam

Opening van de 15e De Ron de Jong Groene Hart Cup!

Het is geweldig!

In de Boekenberg in Spijkenisse is de 15e editie van De Ron de Jong Groene Hart Cup geopend! Allemaal perfect verzorgd door gastvereniging Spijkenisse. En de eerste ronde begon mooi op tijd. Dit seizoen geen verkeersinfarct en met de wegwerkzaamheden viel het reuze mee. De spoken van Halloween hadden wel veel schakers verleid tot het belagen van de buren en het ronselen van suikergoed, maar gelukkig konden genoeg invallers hun plaats achter de borden innemen. En zij konden gewoon tegen een kleine vergoeding allerlei heerlijkheden zelf uitzoeken aan de rijk gesorteerde koffiebar in speelzaal! Goed gevulde magen in een prima gevulde speelzaal. Maar liefst 32 teams namen plaats achter de borden om in 8 poules uit te maken wie deze avond zou gaan zegevieren. Dat is nog net geen nieuw record.

Een rondgang langs de borden leverde veel spannende momenten op. Het liefst zou je alle gevechten wel willen volgen…

In Poule 5 is het altijd extra spannend. Dit is de enige poule waar twee teams uit promoveren. En de beslissing viel pas in de laatste ronde. Spijkenisse 2 en Papendrecht Alblasserdam 1 stonden er goed voor, maar Dordrecht 1 kon ook op de tweede plek eindigen. Daarvoor waren dan wel 4 punten tegen Charlois Europoort 1 nodig en moest Spijkenisse 2 met grote cijfers winnen Papendrecht Alblasserdam 1. Die grote cijfers kwamen er, maar ze waren net niet groot genoeg. Zo werd Spijkenisse 2 de winnaar van poule 5 en was de tweede promotieplaats voor Papendrecht Alblasserdam 1. Gefeliciteerd! Charlois Europoort eindigde als laatste, maar binnen dit team was de Halloween koorts ook wel erg hoog en de volgende keer zullen zij zeker versterkt terugkomen.

IMG_0097
 IMG_0096

Moerkapelle 1 wordt hartelijk welkom geheten in De Ron de Jong Groene Hart Cup. Na een aantal jaren begon het weer te kriebelen en daardoor kon Moerkapelle 1 in Poule 4B de degens kruizen met De Pionnetjes 2, Messemaker 3 en Klim Op 7. Dat heeft Moerkapelle 1 prima gedaan met een tweede plaats als mooi begin van het seizoen. Messemaker heeft maar liefst 3 teams ingezet en het 3e wist zich keurig te handhaven door op de derde plaats te eindigen. Met zoveel teams was het spelverloop op alle borden moeilijk te volgen, maar Peter Scheeren deed zijn best om alles te zien. En Klim Op zet dit seizoen wel 7 teams in, om mee te doen in de jacht op de Cup! De kans dat je dan de Cup opnieuw kunt meenemen naar Capelle ad IJssel is dan wel heel groot, maar je moet ook een goede conditie hebben Jan om alle partijen te volgen moet je bijna een marathon loper zijn! En wat de uitslag betreft? Wel, Klim Op 7 gaat de volgende speelweek aantreden in poule 5 en De Pionnetjes werden winnaar van poule 4B. Zij gaan het volgende speelweek in poule 3 opnemen tegen nog sterkere teams. Goed gedaan!

Als geheim wapen had Klim Op in Poule 4A een meisjesteam ingezet. Dit Klim Op 6 is een team om flink rekening mee te houden want de meiden laten zich de kaas niet van het brood eten! Dat bewezen ze direct al door in de eerste ronde Overschie 1 met 3-1 te verslaan. En in de tweede ronde werd met dezelfde cijfers gewonnen van 3-Torens 3. En het werd een fraai drieluik toen in de laatste ronde ook met 3-1 werd gewonnen van De Pionier 2. Klim Op 6 promoveert naar de 3e klasse. De anderen teams knokten voor behoud van hun plek in de 4e klasse. Overschie 1 ging dat het beste af. Zij eindigden solide op de tweede plaats. 3-Torens 3 werd derde en De Pionier 2 gaat de volgende speelweek in poule 5 uitkomen.

In Poule 3B zien we teams met veel ervaring in De Ron de Jong Groene Hart Cup aantreden. De strijd om behoud van een plek in de 3e klasse was heel spannend. Zou het RSR Ivoren Toren 2 gaan lukken of juist 3-Torens 2? Aan het eind van de avond werd alles opgeteld en werd duidelijk dat RSR Ivoren Toren 2 in de derde klasse zal blijven en 3-Torens 2 gaat het een klasse lager proberen. En wie werd dan de winnaar? Wel, dat werd CSV 2, dat bijna alle partijen won. Een hele knappe prestatie! Volgende speelweek wordt het klasse 2! CSV 2 bleef zo Klim Op 5 voor en Klim Op 5 werd tweede.

IMG_0114
IMG_0086

In Poule 3A waren Papendrecht Alblasserdam 1, CSV 1, De Pionier 1 en Klim Op 4 ingedeeld. Zo in het begin van het seizoen is het altijd lastig om op volle snelheid uit de startblokken te komen en het fijne van De Ron de Jong Groene Hart Cup is dat je snel in een klasse komt met tegenstanders die ongeveer even sterk zijn als je zelf bent. Want elke speelweek kun je promoveren en degraderen. Papendrecht Alblasserdam 1 ondervond  sterke tegenstand en verzamelde 2 bordpunten. Daarmee belandde zij op de 4e plek. Volgende speelweek wordt het vast en zeker veel spannender in de 4e klasse. CSV 1 eindigde op de 3e plaats en in de strijd om de 1e en de 2e plek viel de beslissing in de laatste ronde. Daar behaalde Klim Op 4 3,5 punt en zo wisten zij De Pionier 1 op afstand te houden. De Pionier 1 speelt volgende speelweek in de 3e klasse en Klim Op 4 klimt een klasse omhoog. Gefeliciteerd!

De top teams van De Ron de Jong Groene Hart Cup zijn te vinden in de 1e en in de 2e klasse. Zo kunnen we in Poule 2B genieten van het optreden van  Klim Op 3, RSR Ivoren Toren 2, Messemaker 2 en Botwinnik 1. Allemaal heten we Botwinnik 1 welkom terug in deze mooie competitie. De allereerste ronde was een ronde van grote uitslagen met 4-0 voor Klim Op 3 tegen Botwinnik 1 en ook 4-0 voor RSR Ivoren Toren 2 tegen Messemaker 2. Hiermee werd direct de basis gelegd voor de eindstand in de poule. Met als kampioen RSR Ivoren Toren 2 en op de tweede plek Klim Op 3. Zo mag RSR Ivoren Toren 2 volgende speelweek in poule 1 tegen de allersterksten aantreden. Goed gedaan! En Botwinnik 1 heeft zich goed hersteld door in de laatste twee rondes nog twee maal gelijk te spelen. Daarmee hebben zij zich gehandhaafd in de 2e klasse. Dat is een goed begin van dit seizoen! Messemaker 2 gaat volgende speelweek in de 3e klasse spelen. Dat worden vast veel mooie partijen met een mooi aantal overwinningen!

In Poule 2A zien we de vlaggenschepen van 3-Torens, Nieuwerkerk a/d IJssel en gastvereniging Spijkenisse samen met Klim Op 2 in gevecht om een plek in poule 1 te winnen. We heten speciaal Nieuwerkerk 1 a/d IJssel 1 welkom dat dit seizoen al meteen tussen de topteams in poule 2 is gestart. Het spelen in de Ron de Jong Groene Hart Cup was even wennen voor Nieuwerkerk 1 a/d IJssel 1. Met 2 punten eindigden ze op de vierde plek. Volgende speelweek, in de derde klasse gaan de punten zeker komen en ook de ervaring met het spelen in dit toernooi. De andere teams konden in de laatste ronde alle drie nog op de eerste plaats eindigen. En het werd een nek aan nek race! Spijkenisse 1 moest in de wedstrijd tegen 3-Torens 1 genoegen nemen met een score van 3-1 voor 3-Torens 1. En daarmee leek 3-Torens 1 de eerste plek te gaan pakken. Maar Klim Op 2 wist nog knap 3,5 punt te scoren en daarmee met een half punt meer te eindigen als kampioen. Sterk gespeeld! Volgende speelweek wordt dat poule 1!

IMG_0105
  IMG_0104

En dan Poule 1. Welk team zou op de openingsavond het sterkste visitekaartje afgeven? Als je 16 jaar wordt in 2014 dan mag je niet meer meespelen dit nieuwe seizoen. Vooral voor de sterkste teams, waar vaak de oudere jeugdspelers in uitkomen  kan dit betekenen dat de speelsterkte is veranderd. En in poule 1 gaat het er altijd heftig aan toe. Want maar twee van de vier teams kunnen zich handhaven. De twee laatste teams gaan naar de tweede klasse. Terwijl de avond vorderde tekende zich een tweedeling af in poule 1 met twee teams die duidelijk meer partijen wonnen dan de andere twee teams. Met als resultaat dat Messemaker 1 en Krimpen a/d IJssel 1, die op de 3e en 4e plaats eindigden, volgende speelweek in de tweede klasse gaan spelen. De sterkste twee van de openingsavond waren De Pionnetjes 1 en Klim Op 1. Beide teams konden in de laatste ronde op de eerste plek eindigen. De Pionnetjes 1 had daarbij de beste uitgangspositie met de meeste punten tot dan toe en zij moesten tegen elkaar spelen. Maar in deze wedstrijd trok Klim Op 1 de eerste plaats overtuigend naar zich toe door met 4-0 te winnen. Dat belooft wat!