Twee vliegen in één klap

De dubbel winnen. Dat willen we allemaal wel. Alleen, het lukt je haast nooit. Maar toch, zeg nooit nooit! Dat is wat we bij 3-Torens ook niet deden op dinsdagavond 5 april.

We hadden twee teams in de race. Ons eerste viertal mocht thuis aantreden tegen WSV uit Waddinxveen. En ons derde viertal speelde ook thuis tegen Shah Mata. Op papier zag het er naar uit dat het een pittige avond zou worden voor onze spelers. Maar dat liep gelukkig heel anders.

Op het tweede bord van het eerste viertal kwamen wit en zwart gelijkwaardig uit de opening. Zwart speelde snel en dat is altijd oppassen. Als je mee gaat in het snelle spel kan er ook makkelijk een foutje insluipen. Gelukkig gebeurde dat niet en in het middenspel kwam wit in een voordelige positie. Dat leidde niet lang daarna tot twee verbonden vrijpionnen die aan de opmars naar voren begonnen. De zwart speler zag het verdere verloop somber in en gaf de partij gewonnen. Dat was 1-0 voor.

Lange tijd bleef de 1-0 staan en later op de avond ging het ook goed op bord 3. Hier speelde Egbert als vanouds. De partij bleef evenwichtig totdat er een eindspel op het bord kwam waarbij Egbert handig een paar pionnen wist te winnen. Dat was te veel voor zijn tegenstander en het tweede punt was binnen.

Op het vierde bord speelde Hans. Hij had een mooie positie opgebouwd met druk op de koningsstelling van zwart. Maar in de laatste fase van de partij was hij te gulzig en zag een fatale tegenstoot over het hoofd. Zo werd het weer spannend bij een stand van 2-1. Henk op het eerste bord was nog volop in gevecht met zijn sterke tegenstander. En de tijd al te dringen…

Maar als er iets is waar Henk sterk in is, is het wel zijn zenuwen in tijdnood de baas te blijven. Geconcentreerd blijft hij alle combinaties doorrekenen. En het was een felle open strijd. Heel veel mogelijkheden en het gevecht was op het scherpst van de snede. Maar Henk zou Henk niet zijn als hij het net één zetje dieper had doorzien dan zijn tegenstander. Met zijn eigen koning tegen de achtste rij geklemd kon hij met een beslissende combinatie de witte koning naar de rand drijven en het met een fraai torenoffer afmaken. Een prachtig schaakmat. Dit is wat het schaken zo mooi maakt!

Aan de andere zijde van de speelzaal ging het ook voorspoedig met het 3e viertal. Bart op bord 1 was helemaal in zijn element. Volkomen ontspannen zat hij te genieten van zijn eigen spel. Zijn tegenstander werd steeds meer de goede zetten ontnomen. Tja en dan blijven er alleen nog mindere zetten over  die je dan verplicht bent om te spelen. Het dreef de witspeler gewoon to wanhoop.

Het leidde allemaal tot een eindspel met ruim materiaal voordeel voor zwart. En Bart zette de witte koningsvleugel steeds meer onder druk. Het leek snel uit te zullen zijn, maar had toch nog een aardig aantal zetten nodig. Tot het onvermijdelijke gebeurde. Bart won zonder ook maar een moment in gevaar te zijn geweest.

Op bord 2 en op bord 3 ging het al even mooi. Daar gaven Jan en Fré  acte de presence. Het waren fraaie partijen vol listigheden en positionele afwegingen die gemaakt moetsen worden. Fré speelt nog niet zo heel lang bij 3-Torens. En het spelen in wedstrijden is dan altijd extra spannend. Hoe zou dat gaan? Nou, helemaal prima! Hij kon met een goed gevoel en een vol punt op zak thuis gaan vertellen over de mooie overwinning die hij had gehaald. En dat is voor herhaling vatbaar!

En Jan speelde een pittige partij, helemaal naar zijn smaak. Rustig, goed overdacht en met onverwachte wendingen. Zo bracht hij gestaag en gedegen het derde punt voor het 3e viertal binnen.

 

Piet speelde op het vierde bord. Net als voor Fré was dit ook voor Piet extra spannend. Nog maar kort bij 3-Torens en in de periode die achter ons ligt was er vrijwel geen kans om externe wedstrijden te spelen. Want alles lag stil. Maar Piet ging er voor en zette door. Een mooie evenwichtige partij met een fraaie slotstelling. Deze heren zijn aan elkaar gewaagd en toen zij dat zelf ook hadden ontdekt kwamen ze een terechte remise overeen.

Alles werd nog eens in goede sfeer bekeken bij de koffiebar als sluitstuk van een prima schaakavond.

Beide teams hebben het beter gedaan dan mocht worden verwacht op basis van de KNSB ratings. En dat is goed voor onze club!

Opnieuw mag 3-Torens zeer tevreden zijn. Nu met een fraaie dubbel!

 

Reacties zijn gesloten.