Sterke invalbeurt van Henk en Emanuel

Vrijdag 11 maart konden we weer eens echt op pad voor een wedstrijd tegen RSR Ivoren Toren in hartje Rotterdam. Het was al lang geleden dat we voor het laatst zo’n wedstrijd hadden gespeeld. Dat was nog voor de lock down. Thuis tegen Krimpen. Een hele gezellige avond, maar met een mager resultaat van slechts een half punt. Tja, dat kan gebeuren en was misschien ook nog wel te verwachten. Want Krimpen was een stuk sterker qua rating…

Als je van te voren naar de ratings had gekeken, dan voorspelde dat ook niet veel goeds voor deze wedstrijd. Op alle borden was het verschil erg groot. Zo’n 200 à 300 punten! Zouden we dan opnieuw met de staart tussen de benen de speelzaal moeten verlaten? Onze vaste waarden Egbert en Arjen waren er ook al niet bij…

Maar we hadden wel Henk en Emanuel! En zij hadden er zin in. Op station Rodenrijs hadden we afgesproken en de sfeer in de auto was prima. Wij waren er klaar voor!

Het nieuwe speellokaal van RSR Ivoren Toren was even zoeken, maar toch snel gevonden. En we waren ruim op tijd. De jeugd was nog volop bezig en even later konden we mooi op tijd achter de borden plaats nemen. Martin op bord 1 met wit, Henk op bord 2 met zwart, Hans op bord 3 met wit en Emanuel met de zwarte stukken op bord 4. Ongeveer op volgorde van rating.

De avond was nog niet zo lang op weg toen Hans op bord 3 besloot om er vol voor te gaan. Al snel openende hij de jacht op de zwarte koning door zijn pion van g2 naar g4 te spelen. Nu speelde hij tegen een jeugdspeler waarvan ik voordat de partij begon zag, dat hij geen moeite had met het doorzien van diepere combinaties. Mogelijkheden voor tactische voordelen zag hij snel in een analyse met wat andere jeugdspelers en hij liet snel zien wat er allemaal nog meer kan zitten in een op het oog standaard stelling. Oppassen dus. Bij tactisch sterke spelers loert er altijd een gevaar als de lijnen snel worden geopend. En dat was ook nu het geval. Hans moest daardoor als eerste de koning neer leggen. En omdat het nog vroeg was vertrok hij alvast te voet richting Rotterdam Centraal Station.

Dat zag er niet zo mooi uit. Maar gelukkig ging het op de andere borden niet zo snel. Henk kent zijn openingen. En zijn tegenstander liet zich verleiden tot een variant met vele vraagtekens. Ik kon merken dat Henk het na de opening helemaal naar zijn zin had. Met een brede glimlach op zijn gezicht speelde hij zijn zetten. En het voordeel uit de opening werd steeds groter. Met winst als resultaat. Een perfecte partij van Henk! Zo stonden we weer gelijk.

Op bord 1 stond Martin minder. Hij had zich laten wegdrukken in een lastig te verdedigen stand. En op bord 4 had Emanuel ruim materiaal gewonnen, maar zijn tegenspeler had met wit een paar scherpe aanvalsstukken op de zwarte stelling gericht staan. Emanuel zou dit moeten kunnen winnen, maar wel moest hij heel secuur spelen.

De tijd liep al verder en het leek erop dat de stelling van Martin zou gaan instorten. De koning van wit en zwart waren al in de strijd betrokken geraakt terwijl de dames en de torens en een serie pionnen nog allenaal op het bord stonden. Heel gevaarlijk.. En toen kwam er ineens een kanteling in de partij. Door het onverwachte oprukken van een witte pion die zwart niet kon slaan bleek Martin een breekijzer te hebben, waarmee hij de zwarte stelling volledig kon openen. Dat leverde eerst een pion op en een aanval op de zwarte dame. Die kon maar naar één kant en dat was om de oprukkende witte pion te blokkeren. Ander zou er met schaak een toren van zwart af gaan. Maar deze zet gaf wit de kans om met schaak nog een witte pion te pakken en de zwarte koning in het schaak te houden. Ook de witte torens kwamen los en dat werd al snel het einde voor wit. Henk gaf later nog aan dat er een mat in 2 in had gezeten, dus het had zelfs nog sneller gekund.

Mooi! We konden niet meer verliezen. En Emanuel was nog bezig. Zijn grote materiaal voordeel had hij nog steeds, maar zijn tegenstander gaf zich zich niet zo maar gewonnen. Er waren nog steeds verschillende dreigingen. En Emanuel had veel minder tijd over dan zijn tegenstander. Als dat maar goed zou gaan. Als er echt grote tijdnood is en iedereen staat mee te kijken maakt bijna elke schaker gekke sprongen. Maar zo ver kwam het gelukkig niet. Emanuel wist nog meer te ruilen en de laatste poging van wit wist hij sterk te pareren. Het aftrekschaak dat wit voorbereidde werd volledig geneutraliseerd door de zwarte dame, na het winnen van nog een pion, terug te brengen voor de koning in de witte aanvalslijn. Toen was duidelijk dat wit al zijn kruit verschoten had en werd de partij door wit opgegeven. Prachtig. Zeer sterk spel van Emanuel met een dik verdiende overwinning als resultaat!

Via deze link kun je de poule van 3-Torens Viertal 1 volgen en door wat verder te klikken kun je zien hoe groot het ratingverschil was. 3-Torens mag hier heel tevreden over zijn want we hebben flink wat rating punten voor 3-Torens binnen gehaald!

 

Reacties zijn gesloten.