Spanning en sensatie bij kerstschaaktoernooi

Afgelopen dinsdag speelden we het kerstschaaktoernooi. Hierbij werden er cadeautjes uitgedeeld. De koploper deelt een cadeau uit aan zijn tegenstander in de vorm van een cadeaukaart. Op de andere borden geldt dat de laagst gerate speler een cadeaukaart mag pakken. Deze cadeaukaart leidt tot een voorsprong, bijvoorbeeld in de vorm van tijd, materiaal of anderszins. Met name die overige cadeaukaarten zorgden soms voor verwarring en hilariteit.

Zo had Arjen in de eerste ronde een magiekaart te pakken tegen Zenun. Hij mocht op een willekeurig moment in de partij de torens van Zenun in paarden veranderen (gedurende 3 zetten). Je moet dan natuurlijk wel goed kijken welke velden de paarden opeens hebben… Zenun kon namelijk direct een loper buit maken met zijn tot paard veranderde toren en won zodoende de partij.

In de tweede ronde speelde ik tegen Zenun en nu mocht Zenun een kaart pakken. Het werd de kaart waarbij je niet mag slaan op de centrumvelden (d4,e4,d5 en e5). Dit is echt goed nadenken en heel erg lastig om te spelen. Ik probeerde het maar met een 1.b3 2.g3 opening, maar het liep niet goed af voor mij. Hans Kunnen en Cok van Grevenbroek maakten er in deze ronde een erg spannende partij van, maar uiteindelijk stond er nog te weinig materiaal op het bord om te kunnen winnen en werd remise overeen gekomen.

De derde ronde was een partij voor de witspelers. Alle witspelers (Zenun, Cok, Erik, Rinus, Giovanni en Hans v/d B) wisten te winnen. Zenun won dit keer van Martin en pakte zo alleen de leiding met 3 uit 3. Ook de overwinning van Giovanni in deze ronde was knap, hij versloeg de voorzitter. In ronde 4 was het wat meer in balans (3 witoverwinningen en 3 zwart overwinningen). Koploper Zenun moest deze ronde zijn meerdere erkennen in Cok, die hiermee de leiding in het klassement overnam. Dat duurde echter niet lang, want in de 5e ronde verloor Cok op zijn beurt van Martin. De nodige hilariteit was er bij de partij tussen Hans v/d B. en mij, waarbij Hans besloot na een zet of 12 in deze ronde maar eens lang te rokeren, hetgeen mat in-1 betekende..

De laatste twee rondes kwam Léon ook nog een potje meespelen. Hij wist beide partijen te winnen, hoewel hij in de eerste partij tegen Jaysen dit moest bolwerken in 3 minuten tijd (tegen 10 voor Jaysen). Nu is snelschaken meestal wel besteed aan Léon en ook dit klusje klaarde hij. Koploper Zenun ging deze ronde verrassend onderuit tegen Hans Kunnen, die hiermee de leiding in het klassement overnam met nog 1 ronde te gaan! Na ronde 6 had Hans 4,5 punt, en er waren 5 achtervolgers (Arjan, Martin, Zenun, Cok en Theo) met 4 punten die ook nog kans maakten op eeuwige roem!

Aangezien Hans Kunnen koploper was, kreeg Martin deze ronde een cadeautje tegen Hans. Hier wist hij van te profiteren en hij versloeg Hans. Ook ikzelf wist deze ronde te winnen door Cok pootje te lichten. De overige twee kanshebbers (Zenun en Theo) deelden de punten, maar liepen hierdoor beide de kans mis om het toernooi te winnen. Martin en ik eindigden dus gezamenlijk bovenaan. Dit betekende dat Martin een cadeaukaart mocht uitkiezen (vanwege lagere rating) voor de playoff. Hij mocht 3 zetten voorsprong aan het begin van de partij. Hiermee veroverde hij meteen het centrum, en hij wist ook een kwaliteit te winnen. Inmiddels had ik echter aardig tegenspel en in het eindspel was mijn paard (+ extra pion) minstens zo sterk als zijn extra toren. Uiteindelijk wist ik dat voordeel ook te verzilveren, en zo mag ik me de tweede sinterklaas/kerstschaakkampioen noemen van 3-Torens, als opvolger van Bart Zwinkels!

 

 

Eindstand

Naam Prt W R V Score
1.       Arjan Drenthen 6 4 0 2 5
2.       Martin van Vaalen 6 4 0 2 5
3.       Zenun Cormehic 7 4 1 2 4,5
4.       Theo Keijzer 6 3 1 2 4,5
5.       Hans Kunnen 6 3 1 2 4,5
6.       Cok van Grevenbroek 7 3 2 2 4
7.       Hans van der Burg 7 4 0 3 4
8.       Erik Smits 7 3 1 3 3,5
9.       Rinus van der Linde 7 3 0 4 3
10.   Giovanni Netten 6 3 0 3 3
11.   Léon Huijsdens 2 2 0 0 2
12.   Arjen Hofman 7 2 0 5 2
13.   Jaysen Boedhram 5 1 0 4 2
14.   Erik Baumann 7 1 0 6 1

Reacties zijn gesloten.