Pascal V1 – 3-Torens V1, een spannende strijd

14 Maart 2023, Papendrecht. – Ons eersteĀ  viertal was blij dat zij uit mochten spelen op 14 maart tegen Pascal V1 in Papendrecht. Terecht, want de kachel op De Wijnstok had het begeven en de verwarming was uitgevallen. De reparatie staat gepland op vrijdag 17 maart dus de volgende schaakavond zal het weer aangenaam vertoeven zijn. Het tweede viertal had een thuis wedstrijd. Maar zij waren niet van plan om het voordeel van de vrieskou uit te buiten. De RSB wedstrijdleider werd gebeld en natuurlijk de tegenpartij en er werd besloten om de wedstrijd uit te stellen.

Ondanks de kou was het toch druk in De Wijnstok. De jeugd was in grote getale aanwezig. Zij lieten zien dat zij zich niet zo maar hun schaakavond laten onthouden. Onze jeugd zijn geen watjes dus met als motto “van de spanning krijg je het vanzelf warm” werd er gewoon les gegeven en een ronde gespeeld in de interne jeugdcompetitie. Bravo!

Het eerste viertal vertrok van De Wijnstok met Martin, Stijn, Jan S en Jan B. Martin en Jan S waren tot half acht bezig met het begeleiden van de jeugd en Jan B startte alvast zijn bolide zodat het team in vliegende vaart op pad kon gaan. En nog mooi op tijd kwamen zij aan in het mooie Denksportcentrum dat Papendrecht rijk is. Met meerdere zalen en een bar waar niet alleen schaakvereniging Pascal maar ook een locale bridge vereniging aanwezig waren. Het zou mooi zijn als we in Lansingerland ook zo’n prachtig centrum zouden krijgen!

Met enige vertraging startten de partijen. Martin had wit en speelde d4. Zijn tegenstander antwoordde met c6. Niet erg gebruikelijk. Maar de opening ontvouwde zich zonder grote problemen voor wit of voor zwart. Er werd snel gespeeld. De tegenstander van Martin was al later, zo tegen half negen binnen gekomen en speelde in rap tempo zijn zetten. Zwart kwam na een afruil van veel stukken wat beter te staan met druk op de koningsstelling van wit. De pionnen van zwart hielpen daar een handje in mee. Op een gegeven moment maakte wit een fout en verloor een pion. Maar de stelling was wankel en zwart kon verder doordrukken. Het eerste punt ging zo naar Pascal.

Jan S en Jan B kwamen al snel beter te staan. Allebei wisten ze materiaal te winnen. Maar hun tegenstanders boden flink tegenspel. Bij Jan B probeerde de tegenstander met een dame en een pion door te drukken met als doel om de pion te laten promoveren. Maar Jan doorzag het en wist dit plan te neutraliseren. Net over de helft van de avond konden beide Jannen een punt bijschrijven. Zo stond 3-Torens weer voor met 2-1.

Alleen Stijn was nog bezig. En het was een stevig gevecht. Zijn tegenstander kwam gevaalrijk dicht in de buurt van de koning van Stijn met een aantal zware stukken. Het moment om te offeren leek nabij. Een reeks zetten later zien we een moeilijke stand op het bord. Stijn heeft 3 pionnen tegen een loper en beiden hebben nog een dame en een toren. In totaal staat de tegenstander van Stijn een pion voor. En de lijnen naar de koningen liggen open. Voor Stijn met zwart nog meer dan voor wit. Maar de pionnen van Stijn komen langzaam aan steeds meer naar voren. En de tijd begint voor beide spelers te dringen. Dit kan nog alle kanten op gaan..

De tijd tikte door. Nog maar enkele minuten op de klokken. De tegenstander van Stijn hoefde zijn zetten al niet meer te noteren want hij had nog minder dan 5 minuten over. Maar helaas gingen in de laatste fase nog een paar pionnen van Stijn verloren en toen werd het makkelijker voor zijn tegenstander om snel een aantal goede zetten te doen en zo er weer tijd bij te krijgen. Dat was het moment om op te geven. Zo werd de eindstand 2-2.

3-Torens Viertal 1 komt hiermee op de tweede plek in de poule. Een mooie tussenstand. We gaan ervoor om weer terug te keren op de eerste plaats!

 

 

 

Reacties zijn gesloten.