Martin en Jan gedeeld achtste tijdens ONK 2023

Twee 3-Torens leden deden van 16 t/m 19 februari in het mooie Ermelo mee aan het Open NSVG Kampioenschap 2023 (ONK). Beide haalde 3,5 uit 6 wedstrijden en deelden met enkele andere deelnemers de achtste plaats in een 30 schakers tellend deelnemersveld.
Het toernooi telde mee voor de KNSB- en de internationale FIDE-rating. Als het goed is staan Martin en Jan nu in dezelfde ranglijst als Magnus Carlson. Toch leuk.
Het ONK is het open schaaktoernooi van de Nederlandse Schaakvereniging voor Visueel gehandicapten. Twintig van de ca. dertig deelnemers waren slecthtziend of blind. Deze mensen spelen met aangepast schaakmateriaal waarmee je de stelling kan voelen. Het aangepast schaakmateriaal heeft verhoogde zwarte velden, stukken die met pennetjes in gaatjes in het bord vallen en op de zwarte stukken zitten spijkertjes. De zetten worden mondeling doorgegeven en de schaakklokken waren voorzien van een audio-uitgang voor een koptelefoon zodat de resterende tijd op de klok te horen viel.
Het toernooi ging over zes ronden via het Zwitsers systeem met 1:30 per persoon per partij, met een increment van 30 seconden vanaf zet één. Met dertig spelers met ratings van 1000 tot 1950 zou er idealiter nog een ronde bij moeten, omdat er nu toch vrij vaak ongunstig geloot wordt. Zo trof Martin vooral spelers die óf een stuk lagere rating hadden, óf behoorlijk sterker waren.
Jan S was overigens de hoogst geplaatste speler met een FIDE rating tussen de 1300 en 1500, en sleepte de ratingprijs voor deze categorie in de wacht.
Tijdens zijn laatste partij had Jan trouwens een positie op het bord die Heel erg leek op de Lucena stelling. Een bekend patroon in het eindspel met Koning en Toren vs. Koning, toren en pion.  Jan had overigens niet exact de stelling op deze foto op het bord, maar iets dat er sterk op leek.
Zie de positie op de foto van aangepast schaakmateriaal bij dit artikel. Zwart aan zet en wint…
Het antwoord kun je dinsdagavond op de club krijgen!

Reacties zijn gesloten.