Léon Huijsdens kampioen!

Het was de avond van de anti-climax en van het toreneindspel. De eerste anti-climax was rond 20:20, toen duidelijk werd dat Hans van der Burg vastzat in Rotterdam… dit betekende dat Léon een reglementair punt kreeg en hij hiermee niet meer in te halen is voor de concurrentie. Wellicht niet de mooiste manier om kampioen te worden, maar gezegd moet worden dat de kans wel om en nabij de 99% procent zou liggen dat het anders ook wel zou lukken. Léon was duidelijk de beste met 1 remise en verder louter overwinningen. Proficiat!

De tweede anti-climax kwam gedurende de avond. Marijn is genomineerd voor Sporttalent van het Jaar in Lansingerland, en hiervoor zou iemand langs komen om een filmpje te maken. Rond 20:00 zou er zogenaamd iemand onderweg zijn, maar helaas kwam diegene niet opdagen… beetje jammer! De derde anti-climax kwam in mijn eigen partij, toen Zenun zich niet lekker voelde en noodgedwongen (in weliswaar een mindere, maar nog wel speelbare stelling) moest opgeven.

Groep A

Naast de reglementaire overwinning Léon op Hans stonden er nog twee andere partijen op het programma. Zelf speelde ik tegen Zenun. Het was een interessante partij, waarbij Zenun enigszins passief speelde in de opening. Ik nam het initiatief op de koningsvleugel, maar Zenun wist dit toch te neutraliseren en kreeg wat tegenspel. Na een voor hem ietwat onfortuinlijke ruil van loper tegen paard kwam ik sterker te staan. Toen moest Zenun echter helaas opgeven.

Martin versloeg een andere kanshebber op de 2e plek, Arjen. Het was een spannende partij. Ik vond Martin in het begin wat sterker staan, hij had wat meer ruimte en wat meer initiatief. Toch kwam er opeens een eindspel op het bord met een pion meer voor Arjen. Hiertegenover stond wel dat Martin 18 minuten had en Arjen nog minder dan 1 minuut bedenktijd. Mede hierdoor zag Arjen een (relatief eenvoudige) combinatie over het hoofd, waarbij hij een paard verloor. Hij had in onderstaande stelling nog een kans om het paard terug te winnen. Arjen zag het niet en speelde …Da4+. Ziet u wel de juiste zet, waarmeer Arjen wellicht remisekansen had kunnen behouden?

 

Groep B

In de B-groep hadden we een debutant die het niet onaardig deed. Dit was Marijn en hij wist te winnen van Rinus, maar had hiervoor wel zo ongeveer de hele avond voor nodig. Rinus wist lang weerstand te bieden, maar uiteindelijk was Marijn toch de betere. Koploper Jan Breugem speelde tegen zijn naamgenoot Jan Spoelstra. Breugem had het betere van het spel en wist zijn voordeel ook te verzilveren. Hiermee staat hij bovenaan met nog 1 ronde te gaan – de enige overgebleven concurrent Henk was vanavond afwezig. Laatste kans volgende week!

Dan de toreneindspelen. We kunnen allemaal in de leer bij onze jongste leden, want Dylan en Jesse speelden het echt heel netjes. Jesse versloeg Tony in een toreneindspel. Ik heb niet alles gevolgd, maar volgens mij stond Tony zeker niet minder bij het ingaan van dit eindspel. Maar sinds de partij tegen Cok weten we dat Jesse altijd doorspeelt en een groot vertrouwen heeft in zijn eindspelkwaliteiten – en terecht, zo bleek ook vanavond weer! Hij won van Tony. Dylan speelde een hele knappe partij tegen Egbert. Het leek lang gelijk op te gaan, maar Dylan had aan een klein positioneel voordeeltje voldoende. Hij speelde op de zwaktes in Egbert’s stelling en deed dit echt heel goed. Knappe overwinning hoor!

Cok en Giovanni maakten er een hele wilde partij van. Giovanni leek zich te vergalopperen en een stuk kwijt te raken, maar kon hier zich nog min of meer uit truken door een kwaliteit terug te pakken. Een andere concessie was dan wel weer een open koningsstelling bij Giovanni. Kortom: chaos alom. In deze chaos wist Cok het beste plan te breien en hij ging dan ook aan het einde van de avond met het beste gevoel (en met een punt) naar huis.

Volgende week de laatste ronde van de interne competitie. Martin mag een poging doen om toch nog een punt af te snoepen van de kersverse clubkampioen – en in de B-groep strijden Jan en Henk voor de 1e plaats! De week erna hebben we een gezellige seizoensafsluiting – we zullen dan doorgeefschaak spelen. Iedereen welkom!

Reacties zijn gesloten.