3-Torens Viertal 1 boekt een mooie overwinning in gezellig Dordrecht

Dordrecht – 29-11- 2022

Het was op dinsdagavond en we speelden uit. Jammer natuurlijk, want dan mis je de clubavond. Maar om er toch nog wat van mee te pikken waren Jan S en Martin alvast naar de Wijnstok gegaan. Daar kon nog de deur geopend worden voor de jeugd en Jan B zou ons daarna om 19:00 komen ophalen. In zijn snelle bolide gingen we naar station Rodenrijs en daar stond Hans al op ons te wachten. De rit naar Dordrecht deed Jan B uit zijn blote hoofd en ook in Dordrecht ging het rap naar het centrum en naar een parkeergarage in de buurt. Ja, sommigen waren hier al vaker geweest, dus we vertrouwden volledig op Jan B toen hij ons voorging naar het kleine kerkje in het centrum waar de Willige Dame de degens kruist op het schaakbord. Knus en heel gemoedelijk. Een prachtige locatie in het oude centrum en dat met prima koffie. Je kunt hier ook overdag langsgaan voor een drankje en een hapje. En op de binnen plaats rustig buiten alle drukte van het winkelend publiek om je drankje nuttigen.

Maar daar waren we niet voor gekomen. We wilden aan de slag! En dat gebeurde met Martin op bord 1, Hans op bord 2, Jans S op bord 3 en Jan B op bord 4. Een opstelling op rating. Onze tegenstanders hadden voor een ietwat tactische opstelling gekozen. Want het bleek dat de speler op hun bord 2 de sterkste van het team was. Maar die kreeg dus Hans tegenover zich. Zijn tegenstander speelde een Londen opening. En Hans heeft daar een geheel eigen speelwijze voor met de zwarte stukken. Dit bracht zijn tegenstander toch wel wat in de war want er ontstond een ongebruikelijke stand waarvan je nou niet kon zeggen dat wit of zwart beter stond. Beiden hadden sterke en zwakke punten in de stelling. Hans probeerde met wat sterke zetten om wel wat te bereiken, maar dat lukte niet en zo was het al snel duidelijk dat dit een remise was.

Jan B speelde gedegen en wat we niet van hem gewend zijn was hij al snel klaar met zijn partij. En met een keurig winstpunt op zak toog hij direct naar de binnenplaats. Want via de binnenplaats kon je naar een smalle aanbouw achter aan de zijkant van het kerkje en daarin zat de trap naar boven, naar het orgel. Deze keer was het Jan toegestaan om te spelen en dat deed hij met verve. Zo zie je maar dat schakers vele talenten hebben! in de speelruimte was dit wat minder fijn. De deur werd als nel gesloten om de stilte te kunnen bewaren die nodig is om nog weer een zetje dieper in de partij te kijken.

Op bord 1 was Martin intussen flink gevorderd in zijn partij. Al vroeg in de opening had hij een pion gewonnen en het initiatief gepakt met een gevaarlijk aanval op de koning. Zijn tegenstander kwam heel moeilijk te staan. Maar toch lukte zwart om overeind te blijven en de koning langzaam naar de andere vleugel weg te spelen. Dat alles kostte wel veel tijd en omdat de stand heel moeilijk bleef was het niet te vermijden of er zou wel een moment moeten komen met een zwakkere voortzetting van zwart (of wit). Bij een poging om er toch nog iets van te maken werd het zwart die over het hoofd zag dat er materiaal zou afgaan na het openen van de stelling. Dat werd fataal en Martin kon ook een punt bijschrijven.

Jan S was nog bezig. En in de tijdnood fase werd hij vriendelijk geholpen door een lid van de Willige Dame om de zetten op het grote schaakbord uit te voeren die Jan S speelde op zijn slechtzienden bord. Jan stond iets beter, met een pion meer maar met loper tegen paard. Maar Jan S moest maar zien om er door te komen met een aar minuten op de klok. En dat lukte niet. Zijn loper kwam vast te staan en kon niet meer nuttig in het spel gebracht worden. En het zwarte paard kon met zijn koning een vooruit gespeelde pion netjes tegen houden, waarbij het paard vrijelijk heen en weer kon springen. Om het heen en weer van te krijgen! En dat was dus pot remise.

Zo heeft het 3-Torens Viertal 1 opnieuw een overwinning geboekt!
De volgende wedstrijden vind je hier: http://www.3-torens.nl/events/categories/volwassenen/3tv1/

 

Reacties zijn gesloten.