3-Torens 1 boekt zwaarbevochten overwinning

Het eerste team van Schaakvereniging 3-Torens is het seizoen goed begonnen. Afgelopen vrijdag 14 oktober werd het 2e team van RSR Ivoren Toren uit Rotterdam verslagen met 4,5-3,5. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit:
Op bord 7 speelde Rohan Malik tegen een jongedame. Wellicht was Rohan erg onder de indruk van haar of ze speelde gewoon erg goed, maar in no time stond Rohan maar liefst 2 lopers achter. Toen er ook nog een toren van het bord verdween was het snel klaar, 1-0 achter.
Op bord 8 streed Aad van Dop een moedige strijd. Zijn tegenstander had alle stukken op zijn koningsstelling staan en het leek een kwestie van tijd voordat hij er doorheen brak. Op een zeker moment leek Aad onder de druk uit te komen en kwam hij zelfs een pionnetje voor, maar toen zich nog een paard in de buurt van de koning meldde was het toch afgelopen, 2-0 en het leek een zware avond te worden.
Hans van der Burg zorgde op bord 6 voor het eerste lichtpuntje. Hij stond aanvankelijk ook moeilijk met de zwarte stukken met een lelijke dubbelpion in het centrum, maar op een gegeven moment won hij een stuk en niet veel later de partij, 2-1.
Giovanni Netten had op bord 4 al een tijd niet competitief geschaakt en dat merkte hij, zei hij achteraf. Een foutje in de opening leidde tot druk van de tegenstander en dat leidde uiteindelijk pionverlies in. Het bleef toch spannend, omdat de tegenstander in tijdnood kwam, maar hij speelde het goed uit, 3-1
Op bord 3 had Arjen Hofman een klein voordeel uit de opening. De tegenstander had het loperpaar, maar wel 2 geïsoleerde dubbelpionnen. Met een mooie paardvork won hij een pion, waarna nog steeds een lastig eindspel overbleef van paard plus 4 pionnen tegen loper plus 3 pionnen. Dit speelde Arjen goed uit en zo werd het 3-2.
Martin van Vaalen had op bord 1 een evenwichtige partij. Uiteindelijk wist zijn tegenstander in het eindspel een pion voorsprong te bemachtigen, maar het was een ongelijk lopereindspel en dat is ook met een pion verschil nog remise, 3,5-2,5 dus.
Nu waren Henk Springer en Emanuel Lont nog bezig en beide partijen bevonden zich in de eindfase. Aanvankelijk had Emanuel het lastig en stond Henk prettig, maar in tijdnood wisselde het voordeel continu. Henk was als eerste klaar, hij stond een mooie pion voor, maar zijn tegenstander vond een truc om 2 stukken tegen een toren te ruilen. Toen hij vervolgens een pion teveel sloeg had Henk een vrijpion die naar de overkant snelde, 3,5-3,5.
Emanuel was toen nog bezig. Zoals we van hem kennen maakte hij de situatie in elk geval complex. In eerste instantie leek zijn tegenstander hier beter mee om te gaan, want hij won in tijdnood een paard. Op bijna identieke wijze verloor hij vlak daarna echter een toren, waardoor het voordeel weer voor Emanuel was. Ondanks dat hij in tijdnood soms maar enkele seconden op de klok had staan bleef Emanuel het koel uitspelen en zette uiteindelijk in gewonnen stelling zelfs zijn tegenstander schaakmat.
Zo boekte 3-Torens 1 een zwaarbevochten overwinning die aan het einde van het seizoen best wel eens belangrijk kan blijken te zijn. We behoren niet tot de sterkste teams in de competitie en deze tegenstander stond qua ratings hoger aangeschreven. Al met al een fraaie avond voor de Lansingerlandse schakers!

Reacties zijn gesloten.