Onze 3-Torens jeugd op het OCJK RSB Grand Prix!

Beste allemaal,

hieronder een verslag en standen, die zijn overgenomen van de RSB site en een aantal foto’s van onze 3-Torens jeugd op het OCJK RSB Grand Prix van woensdag 28 december 2022. 3-Torens was aanwezig met 9 jeugdspelers en zij hebben het verrassend goed gedaan. Aan het einde van de middag konden veel spelers met een mooie prijs naar huis gaan.

Laten we beginnen met groep 2. Want daarin speelde Luuk. Hij was nog maar op één RSB Grand Prix geweest. Veel wedstrijdervaring heeft hij nog niet. De RSB Grand Prix toernooien worden meestal op zaterdagmiddag gespeeld en dan gaat Luuk voetballen. Toch werd hij in groep 2 geplaatst. Dat komt door zijn rating. Die heeft hij gekregen van de partijen uit de Groene Hart Jeugdcup. Daaruit heeft hij een mooie rating en zo kwam hij in groep 2, wat bijna de hoogste groep is een RSB Grand Prix. In de eerste drie groepen werd met een langere bedenktijd gespeeld en dan is er op een middag niet veel meer tijd dan voor een vierkamp. Dus Luuk ging drie partijen spelen. Ik was graag even komen kijken bij de partijen van Luuk, maar de zaal zat dicht. Rust voor de spelers en dat is heel belangrijk als je ingewikkelde stellingen op het bord krijgt. In een pauze sprak ik Luuk even op de gang en hij had er al 1 gewonnen en ook 1 verloren. Die partij zat nog helemaal in zijn hoofd en dus was het slim dat hij even naar buiten ging zodat de wind zijn gedachten kon wegblazen. Later waren alle drie de partijen gespeeld en hij had zijn laatste partij ook gewonnen. Het was heel spannend geweest en twee andere spelers hadden ook 2 punten gehaald. Wie zou nu de winnaar worden van deze groep? De weerstandspunten waren ook gelijk. In zo’n geval bepaalt de rating wie er 1e wordt. Degene met de laagste rating krijgt de eerste prijs en degene met de hoogste rating de derde prijs. Zoals je hieronder kunt zien won Luuk de beker voor de derde prijs. Dat is echt heel knap gedaan! Gefeliciteerd Luuk met dit mooie resultaat!

 

 

bron R-S-B.nl

Atharva speelde in groep 5. Hij is begin dit seizoen bij 3-Torens begonnen. Maar schaken kon hij al. Op chess.com geleerd. En goed. Hij kon meteen meedoen in onze groep met de beste jeugdspelers. En ook meedoen in het eerste team van 3-Torens in de Groene hart Jeugdcup. Dit OCJK is zijn eerste RSB Grand Prix. Een KNSB jeugdrating heeft hij nog niet, maar op basis van zijn goede prestaties in De Groene Hart Jeugdcup was hij geplaatst in groep 5. Dat was een groep met 6 deelnemers, dus je speelt dan 5 partijen. Tegen iedere deelnemer één partij. En het ging heel goed. Het ene na het andere punt werd gescoord. Een aantal keren heb ik staan kijken en zag hoe hij keurig in een toreneindspel de koning van zijn tegenstander wist te isoleren op de h-lijn om vervolgens met zijn koning en zijn pionnen te kunnen doorbreken in het midden van het bord. Prima gedaan. Het was spannend in groep 5. Want Atharva scoorde 4 punten en Alex ook. In dat geval wordt er gekeken wie de sterkste tegenstanders had gehad. Dat wordt bepaald met het onderling resultaat en de weerstandspunten (SB) en als die allebei gelijk zijn geeft de rating de doorslag. Dan wint degene met de laagste rating. Hieronder kun je zien dat Atharva de terechte winnaar is van groep 5. Zowel op basis van OR als SB als rating.

Prachtig! Atharva kreeg een mooie beker voor de eerste prijs! Heel mooi gedaan!

Dan groep 10. Daar speelde Aliyah. Dat was een regelrecht geval van Veni, Vidi, Vici! Zoals Julius Ceasar het zei: “Ik kwam, Ik zag, Ik overwon!”. Zo walste Aliyah over alle tegenstanders heen! Een regelrechte 7 punten uit 8 partijen. Geweldig! En dat terwijl zij later was begonnen aan haar eerste partij. Als je later bent wordt je klok al wel vast aangezet en dat kost dus tijd. Maar ook met deze achterstand in tijd wist Aliyah het spel te winnen! Een terechte kampioen van groep 10!

Ook zij ontving een mooie beker voor de eerste prijs. Hartstikke goed gedaan Aliyah!

 

Dan springen we naar groep 14. In groep 14 speelde een tweede debutant van 3-Torens mee: Anushri. Zij stond op onze wachtlijst en kon begin dit seizoen bij 3-Torens starten in Stap 1. Daar heeft ze goed en secuur in gewerkt en nu al, met de kerstvakantie is ze begonnen aan stap 2. In de interne jeugdcompetitie van 3-Torens speelt ze goed mee en scoort het ene na het andere punt. Echt sterk! Het OCJK RSB Grand Prix was het eerste toernooi waar ze aan mee deed. Dus ik was heel benieuwd hoe dat zou gaan. Nou, heel goed dus! Ook bij Anushri heb ik bij een paar partijen meegekeken. Ze past alles wat in stap 1 geleerd wordt goed toe in haar partijen. Dat betaalt zich uit in mooie resultaten. Kijk maar naar de stand. 6 Punten uit 7 partijen. Fantastisch. En spannend want Vidisha had ook 6 punten. En net als bij Atharva moest er verder gekeken worden. Maar ook voor Aushri gold dat zowel het onderling resultaat als de de weerstandspunten (SB) duidelijk lieten zien dat zij de eerste prijs had gewonnen.

Gefeliciteerd Anushri! Heerlijk om zo te kunnen beginnen op je eerste toernooi!

En er was nog meer feest te vieren. Muchen was ingedeeld in groep 16. Dat was een groep met 8 deelnemers. Muchen won bijna alle partijen. Geweldig! Er was maar één partij die hij niet won, dus hij haalde 6 punten. Daarmee pakte Muchen zo maar de tweede prijs in deze groep. De eerste prijs ging naar Faizan die alles had gewonnen en Muchen wist precies voor Baris te blijven die 5 punten haalde. Baris gaan we misschien wel terug zien bij 3-Torens. Want zijn zus Ece is al jeugdlid bij ons.

Een heel mooi resultaat heb je gehaald Muchen! Heel goed, zeker omdat dit je eerste toernooi is. Gefeliciteerd met je beker voor de tweede prijs!

En er speelden nog meer spelers van 3-Torens mee op dit toernooi. In groep 12 speelde Ece (de zus van Baris) en Nooraniyah (de zus van Aliyah en Anaya). Het was leuk met elkaar. Hierboven zie je ze alle vier op de foto. Op de borden zag ik  spannende partijen. Zo speelde Nooraniyah met wit een scherpe aanval op de koningsstelling van zwart. Even leek het dat ze met deze aanval zou gaan winnen. Maar toen had zwart een rake tegenzet. En ineens moest Nooraniyah gaan verdedigen. Maar zwart was sneller en wist materiaal te winnen. De koning van Nooraniyah stond nog in het midden en daar ging zwart toen op af. En dat werd te veel voor wit. Dit toernooi was minder succesvol voor Nooraniyah. Dat hoort er ook bij als je toernooien speelt. En met iets meer aandacht voor de verdediging gaat het zeker lukken om meer partijen te winnen.

Ece speelde een mooi toernooi. Zij haalde 4 punten uit 7 partijen. Dat is een mooie score want zij heeft meer dan helft van het aantal punten gehaald in een groep waarvan de meesten een hogere ratng hebben dan zij. Dat levert later dus extra ratingpunten op. Iedere 1e dag van een maand worden de nieuwe KNSB Ratings en KNSB Jeugdratings gepubliceerd. Je kunt op onze website kijken onder Jeugd wat de KNSB Jeugdratings zijn van de 3-Torens spelers. De uitslagen van dit toernooi gaan ook vast wel meetellen. Waarschijnlijk zie je die terug per 1 februari in de lijsten.

In groep 11 speelden nog twee spelers van 3-Torens mee. Dat waren Anaya en Rico. Zij hebben allebei al hun sporen verdiend in verschillende toernooien. Niet alleen in de Groene Hart Jeugdcup, maar ook in de reeks van RSB Grand Prix toernooien. Dat is heel goed want in toernooien krijg je de kans om veel echte partijen te spelen. En dan merk je pas dat je sterker wordt. Als ik dan sta te kijken naar jullie partijen, dan zie ik hoe je speelt en dan kan ik tips geven. Zo ook in de partij tussen Anaya met wit en Rico met zwart. Ik zag een aantal hele mooie zetten van Rico. Echt zetten die ik niet had verwacht, zo goed als die zetten zijn. Maar soms zie ik dan ook zetten waarvan ik denk dat die niet nodig zijn. Bijvoorbeeld cadeautjes geven door zo maar een stuk te laten slaan. Ok, het is Sinterklaas geweest en het is Kerst geweest, maar dan zeg ik toch dat je beter op het schaakbord geen cadeautjes kunt geven.

En wat ook niet handig is, is om niet te snel bij Stratego met de Maarschalk te beginnen of op het schaakbord te snel de Dame te spelen. Dat gebeurde bij Anaya en dat geeft een groot risico. Want je tegenstander gaat dan de dame aanvallen en voor je het weet moet je steeds vluchten met je dame terwijl de tegenstander steeds meer stukken in het spel brengt die ook je dame gaan  aanvallen. En soms kost dat dus al snel je dame en dan wordt het wel heel moeilijk om nog te winnen.

Het was een mooi toernooi en 3-Torens had wel heel veel bekers deze keer! En ook nog bekers voor de eerste prijs. Het was leuk om erbij te kunnen zijn en om jullie zo allemaal te zien spelen!

Reacties zijn gesloten.