3-Torens is de 4e van Nederland

De Heraut – 20 maart 2024

Schaakvereniging 3-Torens is de vierde snelst groeiende schaakvereniging van Nederland. Dat blijkt uit de gegevens die de Schaakbond onlangs publiceerde. Sinds enkele jaren vaart de enige schaakvereniging van Lansingerland een nieuwe koers. “Wij richten ons op beginnende schakers die graag de aansluiting met het gemiddeld clubniveau willen maken,” zo laat 3-Torens voorzitter Jan Spoelstra weten. “Het is fantastisch om te zien dat deze denksport niet alleen online, maar ook achter het bord, tegenover een live tegenstander, aan populariteit wint in onze gemeente.”

Café en terras
Op de agenda van 3-Torens staat jaarlijks een café-schaak-competitie in het gezellige café ’t Centrum. In de zomerperiode schaakt 3-Torens met iedereen die geïnteresseerd is op verschillende terrassen in alle drie de dorpskernen van Lansingerland. Ook organiseert 3-Torens jaarlijks een training voor beginners. “Dat zien we nu terug in ons ledenaantal,” aldus Spoelstra. Verspreid over de jeugd en volwassenen zag de vereniging een instroom van 45 nieuwe leden, tegenover een uitstroom van 13. Die stijging komt voor een deel door nieuwe volwassen leden. “De verdere groei komt door een tweede avond bij de jeugd,” zo laat 3-Torens jeugdleider Martin van Vaalen weten. “Vorig jaar hadden we een wachtlijst, maar die hebben we grotendeels weg kunnen werken. Inmiddels groeit de wachtlijst alweer aan.”

Sterke jeugd
De jeugd speelt op maandagavonden en dinsdagavonden van 18.45 tot 20.00 uur. “Een volgende stap is om de jeugd te blijven binden op het moment dat ze naar de middelbare school gaan,” vervolgt van Vaalen. “Dat zien we nu gebeuren met een hele goede jeugdcompetitie waar de kinderen en de tieners van onze jeugd al op hoog niveau spelen.” De schaakvereniging gaat vanaf september 2024 waarschijnlijk een gemengd team met tieners en volwassenen inschrijven voor de landelijke competitie van de schaakbond. “Ik kijk ernaar uit als we daar samen met de kinderen, ouders en volwassen leden hier de handen voor op elkaar krijgen.”

Geïnteresseerd in schaken?
Kom eens langs op de club op dinsdagavond vanaf 20.00 uur. Stuur vooraf even een e-mail naar post@3-torens.nl. Ook als je kind geïnteresseerd is in schaken, stuur even een e-mail en kom een keer langs.

Reacties zijn gesloten.