Weer een nieuw gezicht bij 12e ronde interne competitie

In de 12e ronde van de interne competitie waren er 7 partijen te bewonderen. Een nieuw gezicht was Gert Jan de Jong, die zich heeft opgegeven voor de schaakcursus en alvast sfeer kwam proeven en een potje meespelen. Hij speelde tegen Hans Pietersen. In het begin ging het aardig gelijk op, alleen op een gegeven moment won Hans materiaal en wist hij Gert Jan te verschalken. De volgende partij won Gert Jan wel.

Koploper Zenun speelde tegen Rinus en dit was een prachtige, spannende pot die pas op het einde werd beslist. Uiteindelijk trok Zenun aan het langste eind, maar Rinus had zeker kansen tijdens de partij. Zie ook de Partij van de Week voor deze sprankelende pot. Zelf mocht ik als nummer 2 in de achtervolging tegen Hans van der Burg. In een Dame-indisch besloot ik er met wit een (bekend) pionoffer tegenaan te gooien voor initiatief. In deze situatie was dat echter niet heel nauwkeurig, en mijn dame werd alle kanten opgestuurd door zwart’s stukken en pionnen. Uiteindelijk vond ik echter wel een gevaarlijk plekje op h6. Hoewel zwart objectief misschien beter stond, was de positie niet zonder venijn. Uiteindelijk wist ik in het middenspel iets betere voortzettingen te vinden en zag Hans zich genoodzaakt een stuk te geven om mijn dreigingen te kunnen pareren. Het eindspel was toen eenvoudig gewonnen voor mij.

Arjen en Egbert speelden een partij in de subtop van het klassement, en de heren lieten zien aan elkaar gewaagd te zijn. Zo gewaagd dat het zelfs tot een behoorlijk saaie partij leidde. Arjen had wel wat initiatief, stond wellicht ietsje beter gedurende de hele partij, maar het evenwicht werd nooit echt verbroken en Egbert hield het relatief eenvoudig op remise, hoewel Arjen wellicht nog wat had kunnen proberen uit te melken in het eindspel. Blijkbaar vond hij remise ook wel prima.

Martin, de man in vorm op het moment, had weinig moeite met Jan. Al vrij snel liet Jan een vorkje toe, en daar zegt Martin over het algemeen geen nee tegen. Er was dus al snel een materiële voorsprong te zien. Hoewel Jan nog een behoorlijke poos doorploeterde, wist Martin de winst uiteraard veilig te stellen en klimt hiermee een plaatsje naar plaats 5 in het klassement.

Wie ook wist te winnen en nu voor het eerst in de top-8 staat (wat recht geeft op een plek bij finalecompetitie) is Léon. Hij speelde tegen Erik Smits en was uiteraard favoriet. Hij probeerde het op z’n Carlsen’s aan te pakken met een erg langzame opening (Pf4, d4,g3, Lg2 etc.). Vrij laf dus J, maar blijkbaar was Léon bang voor Erik’s geduchte openingsrepertoire. Uiteindelijk pakte het wel goed uit, in het middenspel profiteerde Léon van enkele zwaktes bij Erik en toen ik later keek had hij volgens mij ergens een kwaliteit buit gemaakt. Later wist hij dit te verzilveren.

Tenslotte wist ook Cok wederom te winnen. Hij bleek ditmaal een maatje te groot voor Hans Kunnen. Eerst werd een (rand)pion gewonnen, en later zelfs een stuk. Toen er ook nog allerlei matdreigingen en stukwinstdreigingen ontstonden, vond Hans het wel genoeg geweest en maakte een einde aan de martelingen. Cok maakt hiermee ook een sprong naar de 12e plek en heeft nu ook bijna de play-off-plekken in zicht.

Reacties gesloten.