Verslag Rapid Bakker Competitie

Bakker 3: Cok en Arno naderen Murdoch

Na twee avonden stond Murdoch MacLean bovenaan met een grote voorsprong op de rest. Murdoch had de eerst twee avonden slechts 1 remise afgestaan. De derde Bakker-avond had Murdoch het aanzienlijk lastiger. In de eerste ronde verloor hij direct, van onze clubkampioen, Léon Huijsdens. Murdoch had beter gestaan, kwam toen in een remise-eindspel terecht, maar Léon speelde dit slimmer en wist te winnen. Murdoch herstelde zich enigszins met 2 overwinningen op Davin Mostert en Arjen Hofman, maar moest in de laatste partij van de avond zijn meerdere erkennen in Arno Luinenburg.

Arno speelde een erg goede avond en wist al zijn vier partijen te winnen. Hierdoor is hij weer volop in de race om de Bakker-trofee. Hij gaat elke avond bovendien beter spelen: de eerste Bakker-avond verloor hij 2 partijen, de tweede 1 en de derde dus alles gewonnen. Naast Murdoch waren Dylan, Egbert en Giovanni zijn slachtoffers deze avond.

De derde kandidaat die nog volop in de race is om de Bakker-trofee, en bovendien dus de sterkst spelende 3-Torens speler in deze competitie, is Cok van Grevenbroek. Hij weet elke Bakker-avond weer te verrassen, maar zo langzamerhand kun je het geen verrassing meer noemen en moeten we wellicht gewoon erkennen dat Cok een zeer sterke rapid-schaker is. Deze avond speelde hij ook gewoon weer heel goed, met 2 overwinningen tegen Davin en Egbert en 2 remises tegen Léon en mij (ik had in mijn partij tegen Cok ook nergens kans op meer, ondanks dat ik in eerste instantie zijn terechte remise-aanbod afwees).

Nu hebben we de kanshebbers op de Bakker-trofee besproken, maar verder werd er natuurlijk ook lekker geschaakt op de andere borden. Hidde van ’t Verlaat verdient hierbij wel een bijzondere vermelding. Hij speelde erg goed en wist zowel Erik Smits als Martin van Vaalen (beide met zwart) te verslaan, erg netjes! Alleen in Menno moest hij zijn meerdere erkennen. Jammer dat we Hidde niet vaker op de club zien, hij laat tijdens de Bakker zien behoorlijk goed mee te kunnen komen met het niveau van de senioren.

Verder waren er uiteraard nog vele verrassende uitslagen te zien (Breugem verslaat Van der Burg, Hofman verslaat mij, Kunnen verslaat Breugem, Netten verslaat Van der Burg) – het was weer een geslaagde Bakker-avond, op naar de ontknoping op dinsdag 27 maart – dan zullen Murdoch, Arno en Cok (of gaan ze allen punten verspelen en kan Léon met een geweldige laatste avond ze toch nog inhalen?) uitmaken wie zich de Bakker-kampioen van 2017/2018 mag noemen.

Doe mee en speel om de Bakker Trofee

Schaakvereniging 3-Torens organiseert op dinsdag 21 november de tweede van 4 wedstrijden om de Bakker trofee. Deze wedstrijden staan open voor iedere inwoner van Lansingerland, lid van 3 torens of niet. Inloop om 19.45, de wedstrijden beginnen om 20.15. Op deze wedstrijdavonden kun je meerdere partijen (maximaal 4) spelen. Bij elke partij heeft men 20 minuten bedenktijd per speler. Na elke partij kun je stoppen, dus er is geen verplichting om  die avond alle 4 partijen te spelen. De avonden staan op zich, dus ook als je een van de komende avonden niet kunt is dat geen enkel probleem. Elke speelavond zijn er prijzen te winnen en de Bakker Trofee is voor de winnaar over 4 wedstrijd avonden.

Schaakvereniging 3-Torens heeft haar vaste clubavond op dinsdagavond in de gebouw de Wijnstok, Rodenrijseweg 295 in Berkel en Rodenrijs. Volwassenen vanaf 20.00. De jeugdafdeling speelt ook dinsdagavond, zelfde locatie, van 18:45 tot 19:55.

Tijdens de vaste clubavonden wordt een interne competitie gespeeld met spelers van alle niveaus, beginners en ervaren clubschakers. Schaakvereniging 3-Torens speelt met twee 8-tallen en met drie 4-tallen in de competities van de Rotterdamse Schaakbond.
Iedereen is welkom om eens langs te komen op een clubavond of tijdens deze Bakker inloop avonden, beginners, ervaren internet schakers, of nieuwe inwoners van Lansingerland, of als je het schaken weer wilt oppakken in clubverband.

Voor meer informatie kan men contact opnemen met Arjen Hofman, tel. 06-4186 2321 of Arjan Drenthen, tel. 06-19015777.
En voor het jeugdschaak met Martin van Vaalen, tel. 010-5113736 (na 19:00 ‘s avonds)

Erasmiaan Murdoch Mac Lean wint eerste Bakker avond

Tijdens de eerste Bakker-avond van dit seizoen krijgen we bezoek van onze westerburen. Er waren 3 Erasmianen op de 1e Bakker-avond afgekomen, waaronder 1 oude bekende: Davin Mostert. Daarnaast ook nog een speler van Moerkapelle, Arno Luinenburg. Leuk dat ook leden van andere verenigingen de laatste jaren steeds vaker de weg naar onze Bakker-avonden of andere activiteiten weten te vinden! Uiteindelijk speelden er 21 spelers op deze eerste avond, waaronder 3 instromers in de laatste ronde van enkele 3-Torens spelers die de schaakcursus voor beginners gaven (of volgden), hetgeen deze avond ook van start was gegaan.

In de eerste ronde wisten alle vier de gastspelers ook direct te winnen. Uiteindelijk geen verrassingen in de eerste ronde, al kwam Jesse van Dongen wel heel erg dichtbij. In het verre eindspel wist Arno Luinenburg echter nog een mindere positie om te buigen tot een overwinning. In ronde 2 mochten enkele toppers met elkaar de degens kruisen. Davin en Léon deelden in deze ronde de punten en Murdoch Mac Lean wist Arno Luinenburg pootje te lichten, nadat laatstgenoemde vrij snel een stuk verloor. Verder een knappe en verrassende overwinning van Giovanni deze ronde, op Menno. Menno had duidelijk zijn avond niet en ging tegen Giovanni uiteindelijk door de vlag.

Na 2 rondes waren er nog 4 spelers met de volle 100%, gevolgd door Leon en Davin met een halfje minder. De eerste vier speelden tegen elkaar. Zelf speelde ik tegen Murdoch Mac Lean van Erasmus, en ik liet kinderlijk eenvoudig al na een zet of 8 mijn loper insluiten. Gelukkig kon ik de loper nog wel op f7 offeren en kon ik toch nog een redelijk gevaarlijk initiatief ontwikkelen. Murdoch verdedigde dit echter goed en na dameruil nam hij langzamerhand het initiatief over en wist hij het punt binnen te harken. Giovanni ging deze ronde door met zijn verrassende opmars en versloeg ditmaal niemand minder dan Rinus van der Linde! Ook Henk Springer boekte een knappe zege deze ronde, op Davin.

In de laatste ronde was het Murdoch tegen Giovanni. Giovanni werd direct in het nauw gedreven door Murdoch, die met al zijn pionnen naar voren stormde. Het leek even een walk-over te worden, hetgeen op grond van het ratingverschil (742 punten!!) ook te verwachten was. Giovanni kwam echter zeer sterk terug, en ging een gewonnen eindspel in, nadat een offer (?!) van Murdoch niet het gewenste effect had. Hij had een kwaliteit tegen een pion, maar helaas voor Giovanni liep hij toch tegen de lamp toen hij te zeer op dameruil speelde. Murdoch zag direct dat hij na de dameruil de toren van Giovanni kon pennen en de kwaliteit kon terugverdienen. Toen was het Murdoch die een pion voorstond en hij liet zien hoe je zoiets vervolgens omzet in een punt. Beide heren kunnen terugkijken op een geslaagde eerste avond, waarbij Murdoch de winnaar van de eerste avond is en Giovanni de grootste verrassing van de eerste avond (en een keurige 4e plaats bezet). Léon had zich middels 2 achtereenvolgende overwinningen ook gemeld in de strijd om de eerste plaats en bezet nu de 2e plek achter Murdoch. Hopelijk is Murdoch er over 5 weken weer bij om zijn koppositie te verdedigen!

Spannende partijen tijdens 3e Bakker-avond

Afgelopen dinsdag vond de derde Bakker-avond plaats. Toen ik de laptop opstartte wachtte daar een onaangename verrassing: in de pc stonden alleen de uitslagen t/m de 3e ronde (terwijl we al 2 avonden en dus 8 rondes hadden gespeeld). Dan maar even improviseren en indelen op basis van de stand na de 3e ronde. Dus mochten er leden zijn die onjuistheden meenden te hebben ontdekt: ronde 5 is ronde 9 en vice versa. De partijen van afgelopen Bakker-avond zijn dus: ronde 5, ronde 10, ronde 11 en ronde 12. Gelukkig was Rinus zo aardig om in de 1e ronde tegen mij al redelijk snel een stuk weg te blunderen en direct op te geven, waardoor ik de overige rondes kon invoeren en we dus vanaf de 2e ronde weer geheel op schema lagen.

Wat in de eerste ronde verder vooral de aandacht trok was de bloedstollend spannende partij tussen Cok en Menno. De heren gingen tot het gaatje, en het lukte Menno uiteindelijk om Cok schaakmat te zetten – 2 seconden voordat Menno’s klok zou vallen! Verder weinig opvallende resultaten deze ronde, of je moet de overwinning van de voorzitter op de man-in-vorm (Martin) een verrassing noemen. Overigens was Jan Breugem wel dichtbij een verrassing. Hij speelde een goede partij tegen Léon, stond ook echt gewonnen (kwaliteit voor), maar uiteindelijk had Jan teveel tijd nodig om het beslissende plan te vinden en verloor hij op tijd van Léon.

In de tweede ronde weer een aantal mooie partijen. Hans Kunnen en Gert jan de Jong maakten er een mooie spannende partij van, waarbij Hans uiteindelijk wist te winnen. Cok was zo van slag na zijn thriller tegen Menno dat hij de opening tegen mij helemaal verprutste en vrij snel een stuk (en daarmee de partij) cadeau deed. Erik Smits zorgde voor een verrassing deze ronde, door knap Léon op remise te houden.

In de derde ronde volgden er meer verrassingen. Hier was Léon weer bij betrokken. Hij liet zich pootje lichten door Martin. Léon leek een gevaarlijke aanval te hebben, zette zijn toren op de achterste lijn, waar hij weliswaar werd aangevallen door Martin’s paard, alleen Martin kon hem niet nemen, omdat hij dan mat zou gaan. Martin speelde echter een tussenzetje en toen ‘vergat’ Léon dat zijn toren nu wel gewoon genomen kon worden. Hetgeen geschiedde… Hiervan profiteerde ik op de ranglijst, doordat ik mijn partij wel wist te winnen van Menno. Die partij ging lang gelijk op, totdat Menno een fout maakte en ik pardoes een paard buit kon maken. De andere verrassing in deze ronde was een mooie overwinning van Jan op Zenun. Dit keer bleef Jan wel koelbloedig en maakte hij het op tijd af.

In de laatste ronde boekte Rik Veldhuis – die voor het eerst ons nieuwe onderkomen kwam bewonderen – een mooie overwinning met zwart op Joeke. Ook Hans Kunnen won een erg knappe partij tegen Rinus, die een onfortuinlijke avond beleefde met drie nederlagen een bye. Menno herstelde zich deze ronde door Zenun te verslaan, en Jan kon zijn mooie overwinning geen vervolg geven: Martin bleek te sterk voor hem. Aan de kop van het klassement wisten Léon en Arjan beide te winnen – Cok en Erik waren de slachtoffers- ,  al ging dit bij Léon vrij moeizaam: hij stond materiaal achter, totdat Cok een toren weggaf. Na 3 Bakker-avonden gaat ondergetekende aan de leiding, nog altijd gevolgd door Léon – de beslissende avond vindt plaats op 14 maart.

2e Bakker-avond gewonnen door Leon en Arjan

Afgelopen dinsdag vond de tweede Bakker-avond plaats van dit jaar. Er was een redelijke opkomst, met ook drie nieuwkomers die gezellig een paar partijtjes kwamen meespelen. De eerste Bakker-avond leken Leon en ondergetekende de te kloppen personen, en dat scenario herhaalde zich grotendeels op de tweede avond, al had het heel goed anders kunnen lopen!

In de eerste ronde van de avond (de 5e ronde) zetten Rinus en Arjen respectievelijk Arjan en Leon behoorlijk onder druk, maar nadat Rinus in betere stelling een tactic over het hoofd zag waardoor hij een stuk verloor keerde het tij. Ook Leon wist uiteindelijk te winnen van Arjen, maar had daar wel zo’n beetje de volle 40 minuten voor nodig. Verder boekten  de Bakker-debutanten Wim Posthumus en Cock van Greevenbroek direct hun eerste overwinning. Tony en Giovanni waren hun slachtoffers. De derde nieuwkomer, Nico Molhoek, moest zijn meerdere erkennen in Erik Smits.

Ook in de 6e ronde weer veel strijd (geen enkele remise) en veel spannende partijen. De eerste keer dat bij een competitie van 3-Torens Hans v/d B tegenover Arjen stond. Arjen wist Hans mat te zetten, al stond hij sowieso al wel wat sterker. Zelf won ik vrij snel van Egbert, doordat hij een tussenzetje over het hoofd zag in zijn berekeningen (terugslaan is niet verplicht!). Leon leek er nu echt af te gaan, hij stond zwaar onder druk tegen Rinus. Maar zoals wel vaker  bij Leon wist hij alles te keepen, en toen na een paar afruilen de druk wat minder werd was het Rinus die in een tactic van Leon trapte, een stuk verloor en even later moest opgeven.

De zevende ronde zag de twee hoogst geplaatste spelers op rating tegen elkaar uitkomen: Leon tegen Wim (spelend bij Erasmus). Leon speelde een sterke partij en wist Wim te verslaan. Ook Cock leed zijn eerste (en enige de hele avond) nederlaag deze ronde, tegen Egbert. Het was ook een goede ronde voor beide Hans’en (vd B en K): beide wisten ze te winnen.

In ronde 8 speelden Leon tegen mij, een strijd om de eerste plaats. In een Geweigerd Damegambiet had Leon een licht voordeel, maar toen er wat stukken werden geruild werd het al snel behoorlijk remise-achtig. Toen er een eindspel op het bord kwam met beide 4 pionnen en ongelijke lopers (en beide nog voldoende tijd) kwamen we remise overeen. Hiermee houd ik de voorsprong in het klassement op Leon. De tweede remise deze ronde (tevens de 2e remise van de hele avond!) was tussen Rinus en Tony. Hoewel Rinus zowel tegen Leon als tegen mij winnend heeft gestaan, hield hij dus toch maar een half puntje over aan de hele avond. Schaken kan soms hard zijn… Wim maakte zijn nederlaag de vorige ronde goed door Arjen alle hoeken van het bord te laten zien die zijn stelling en de partij in rook zag opgaan. Net als in ronde 1 won Hans v/d B van Martin en wist Jan Hans K. te verslaan. Tenslotte won ook Cock knap zijn 3e partij van de avond: hij liet aan Erik zien dat 5 pionnen en een loper toch echt wel heel erg veel compensatie is voor een miezerige toren.

Het was weer een leuke, spannende avond. De volgende Bakker-avond is op dinsdag 7 februari 2017.

Weer nieuwe koploper na derde avond Bakker

De derde Bakker-avond is gewonnen door de auteur van dit verslag. Daarmee nam ik ook de koppositie over van Eric. Dit betekent dat er na elke avond een nieuwe koploper is geweest. De strijd om de Bakkertrofee is ongemeen spannend dit jaar.

In de eerste ronde speelden we op 7 borden. Eric Hoogenes speelde tegen Rinus van der Linde. Beide hadden de vorige Bakkeravond 4 uit 4 gescoord en stonden hiermee dan ook bovenaan. Deze partij werd gewonnen door Eric, die hiermee steviger aan kop kwam te staan. Beide hadden overigens geen gelukkige avond en zowel Eric als Rinus kwam deze avond niet boven de 50% uit. Knappe resultaten waren in deze ronde verder de winst van Bart Zwinkels op Egbert Berghout en de overwinning van Erik Smits op Martin van Vaalen.

Langzamerhand werd het tijdens de avond nog (iets) drukker. Henk Springer en Arjen Hofman kwamen nog langs en deden een paar rondes mee. Henk moest in de 2e ronde zijn meerdere erkennen tegen Menno Hoogenes. Eric H. verloor zijn eerste partij, tegen ondergetekende, door in een stelling die al best lastig was voor wit een stuk weg te geven.

Eric’s volgende nederlaag volgde overigens de volgende ronde, ditmaal tegen Henk, die hiermee zijn persoonlijke score tegen de fam. Hoogenes weer in evenwicht bracht deze avond. Menno speelde remise, naar verluidt was hij na 1.e4 al vrij snel in de problemen geraakt tegen Theo Keijzer, maar wist nog wel te ontsnappen met remise. Zelf ontsnapte ik op miraculeuze wijze tegen Rinus. Na een volkomen verkeerd berekend stukoffer kwam ik in de problemen. Toen ik later ook nog mijn toren wist op te sluiten, stond Rinus een toren voor (tegen 2 pionnen):

In de laatste ronde wist ik en mijn naaste achtervolgers (Eric en Menno) allemaal te winnen. Arjen Hofman bracht zijn score in de Bakker op 100% (dat kan niemand hem nazeggen). Die statistiek wordt iets minder bijzonder als je weet dat hij ook maar slechts 2 partijen heeft gespeeld in de Bakker (en zijn beide tegenstanders over 200 a 300 minder elopunten beschikten). Jan Breugem wist deze ronde knap te winnen van Martin, die iets teveel op de aanval speelde. Ook Tony Tang had uitstekende winstkansen tegen Rinus, maar deze ronde was het aan Rinus om op miraculeuze wijze te ontsnappen.

De laatste Bakker-avond vindt plaats op 15 april. Het zal een spannende laatste ronde worden met nog diverse kanshebbers. Voor wie het Bakkertempo nog niet snel genoeg vindt is er ook goed nieuws: op vrijdag 26 februari wordt er een snelschaaktoernooi gespeeld met een tempo van 5 en/of 10 min. p.p.p.p. En voor degene die dat allemaal veel te snel vindt: volgende week is er ‘gewoon’ weer een ronde in de interne competitie. Ook daar wordt het spannend, met nog 2 rondes te gaan en veel kanshebbers voor promotie en/of degradatie!

Rinus en Eric winnen 2e Bakker avond!

In de tweede ronde van “de Bakker”, de rapidschaakcompetitie van 3-Torens, was het weer een gezellige drukte. Ook het 3-Torens viertal speelde een thuiswedstrijd in de zijkamer van onze accommodatie aan de Smitshoek. Er werd hard gestreden en toen de rookwolken optrokken waren er 2 winnaars met beide een 100% score: Eric Hoogenes en Rinus van der Linde.

Er gebeurde veel op alle borden. In ronde 5 was Van Vaalen – Van Houten een spectaculaire pot. Arno dacht met een truc materiaal te winnen, maar het bleek allemaal niet zo eenvoudig te zijn. Uiteindelijk won Martin een paard en ging met 2 torens tegen een toren en een pion het eindspel in. Het leek toen een makkelijke overwinning te worden, maar Arno toverde nog een bijzondere truc uit de hoge hoed waardoor het toch remise werd.

Van Vaalen-Van Houten na …Te1

Van Vaalen - Van Houten fragment, Bakker ronde 5

In ronde 6 weer veel spannende partijen. De topper tussen de Hoogenessen werd in het voordeel van Eric beslist. Ook kwam in deze ronde de vraag naar voren: wanneer is het een goed moment om op te geven? In ieder geval gebeurde het een paar keer te vroeg. Jan Breugem gaf op tegen Rob Nuijen in onderstaande stelling:

Breugem – Nuijen na …De1+

Breugem-Nuijen fragment, Bakker ronde 6

Uiteraard volgt mat als wit de zwarte dame neemt met de toren, maar wit heeft hier nog de mogelijkheid Df1! en er zit niets anders op voor de zwarte dame dan om zich terug te trekken of dames te ruilen. Ook in ronde 8 zagen we een te vroege opgave toen Arno Verbakel dacht een toren te verliezen tegen Eric Hoogenes, maar dit eenvoudig gepareerd kon worden door een loper tussen het schaakje van de dame te plaatsen.

Hoe het wel moet liet Dylan Achuthan zien in deze ronde. Hij had op een gegeven moment een dame, een loper en een paar pionnen achterstand tegen Axel v/d Klugt, maar wilde van geen opgeven weten! Door sterk te spelen en te profiteren van een paar foutjes van Axel wist Dylan alsnog te winnen, knap hoor!

In de zevende ronde deed de familie Hoogenes goede zaken door Van Houten (Eric) en Drenthen (Menno) te verslaan. Ook Rinus ging verder met zijn zegetocht. Ditmaal was Arno Verbakel het slachtoffer. Leuk was dat we in deze ronde twee zij-instromers hadden van het viertal: Giovanni Netten en Arie Ymker (van Moerkapelle). Ronald Damhuis en Hans Kunnen waren echter niet van plan hun een succesvolle entree te gunnen en beide viertal-spelers gingen ten onder.

In de 8e ronde versloeg Rinus erg knap Menno met zwart. Dit deed hij door al zijn stukken op rij 7 en 8 te positioneren op zo’n manier dat het compleet gewonnen was voor zwart. Zelf heb ik het niet kunnen aanschouwen, maar het klonk wel vrij bizar. Tenslotte een knappe prestatie voor snelschaker-pur-sang Tony Tang, die deze ronde met zwart won van Martin van Vaalen.

In de totale tussenstand over 2 avonden gaat Eric Hoogenes aan kop, gevolgd door Rinus van der Linde en Leon Huijsdens. Maar met nog 2 avonden te gaan kan er nog alles gebeuren en maken ook de overige achtervolgers (Menno, Bert, Arjan, Zenun, Henk, Arno & Arno) zeker nog wel kans op de Bakker-titel. De volgende Bakker-avond is op 5 februari 2016.

Gezellige start van de Rapid Bakker

De eerste avond van de Rapid Bakker competitie werd een mooie gezellige opening. Met bijna 30 spelers aan de borden en met 20 minuten per persoon op de klokken werden de degens gekruisd. Daar waren een flink aantal spelers bij van EBSV en SV Berkel, de twee verenigingen die samen 3-Torens hebben gevormd. Dat was nog eens echt genieten van het mooie schaakspel en het was een goed weerzien met veel bekenden van weleer.

WP_20151016_001

Er werden vier rondes gespeeld met een indeling op speelsterkte op basis van rating. Als een speler geen rating had werd deze geschat. Iedereen was goed aan elkaar gewaagd en op veel borden werd tot op het vallen de klok geknokt en gespeeld voor de winst. Het mooie van rapid schaak is dat het zeker geen uitgemaakte zaak is dat de speler met de beste papieren ook de competitie wint. In korte partijen kan echt van alles gebeuren! In de Rapid Bakker zijn dan ook veel kanshebbers aan te wijzen op de eindoverwinning! Tegelijkertijd is het ook leuk dat er 4 kansen op een mooie partij zijn op één avond. Dat is voor elke schaker fijn. Als er een partij is die niet zo lekker ging is er altijd nog een andere partij waar je met plezier aan terug kunt denken. En het kortere speeltempo maakt het extra aantrekkelijk voor onze jeugdspelers om mee te doen.

WP_20151016_002

Elke Rapid Bakker avond is er een winnaar. Dat is de speler met de meeste punten. Bij een gelijk aantal punten wordt eerst gekeken naar het aantal gespeelde partijen en dan naar weerstandspunten en naar SB punten. Op deze openingsavond van de Rapid Bakker was Huijsdens de duidelijke winnaar met als enige speler 3,5 punt uit 4 partijen. Direct daarachter eindigden Botma en Verbakel met 3 punten uit 4 en Hoogenes en van Houten behaalden 3 punten uit hun 4 partijen. Vervolgens waren er veel spelers met 2 punten. Alles lag dus dicht bij elkaar en dat belooft wat voor de rest van de competitie. Op deze eerste avond gaan de felicitaties uit naar Huijsdens. Sterk gespeeld!

WP_20151016_003

Alle uitslagen en standen staan op de site. Er staat een ranglijst per avond en er is een ranglijst over alle avonden heen. Per avond wordt gekeken naar de punten en naar het beste ratingresultaat en over de hele competitie heen wordt volgens het keizersysteem gespeeld om wie de winnaar wordt. In dit laddersysteem bepalen de behaalde keizerpunten de positie in de ranglijst waarbij winnen van een hoog geplaatste speler meer keizerpunten oplevert.

Aan de bar was het nog lang gezellig met veel mooie verhalen over de EBSV tijd. Maar ook met verhalen over hilarische en heroïsche overwinningen op het bord. Iedereen is uitgenodigd voor de volgende Rapid Bakker avond op 5 februari. Zet het alvast in je agenda! In januari zal er ook een email met een uitnodiging worden verstuurd aan alle deelnemers. En houdt de site van 3-Torens in de gaten voor andere evenementen (wat dacht je van een avondje Baskisch schaken?) waar iedereen van Lansingerland en omstreken welkom zal zijn!

WP_20151017_001

 

Gezellige avondje Bakkeren

Op 1 mei stropen we de mouwen op en laten we zien wat we kunnen. Maar liefst 4 kansen om te benutten op één avond. Die moet je grijpen. En iedereen is welkom voor het betere, snellere werk!

Een behoorlijk aantal tafels was bezet, hoewel we toch nog wel een aantal grote namen misten. Dat had alles te maken met de meivakantie. Zelfs de voorzitter heeft zich verstopt in een ver vreemd land. De pret was er niet minder om en de resultaten logen er niet om! En Erik C. kwam langs om alle prijzen op te eisen. Bert B. durfde niet alleen te komen en liet zich daarom assisteren door een aanstormend talent. Van Houten was vergeten hoe laat het was en de schakers verdrongen zich voor de deur toen die werd geopend om maar in ieder geval als eerst binnen te zijn. Voldoende ingrediënten voor flink wat vuurwerk.

Omdat Menno er niet was kon Martin het roer over nemen en dat legde hem geen windeieren. Na eerst te zijn weggevaagd door de zeer gemotiveerde Bert (goed zo Kasper ;-)) kwamen de punten binnen. Door het tactisch instralen van het indelingsprogramma kwamen verder de juiste tegenstanders te voorschijn op de goede momenten, waardoor hij kon opstomen naar de derde plaats. Bert deed het prima door ook te winnen van Egbert, Patrick en Rinus. Dat werd een stevige eerste plek en Eric H. zal alles uit de kast moeten trekken om op de laatste Bakker avond alsnog de trofee te pakken.

Arno had zijn avond niet, hoewel? Remise maken kan hij best wel en dat deed hij vanavond ook tegen Egbert en Erik C. En nadat hij zo maar een loper cadeau deed, volgde nog een remise tegen Kasper B. Een mooie prestatie van Kasper B. die we steeds sterker zien worden.

Springer sprong eerst over Eric C. en Kasper B. heen, maar struikelde vervolgens over onze specialist in het paardenspel Egbert. Gelukkig voor Henk brak hij daarbij geen been, zodat hij de avond winnend kon afsluiten tegen Patrick.

Bart Z. was al in gedachten bij zijn activiteiten voor zaterdag en stond Rinus en Mark een remise toe. Ook voor Bart moet je goed oppassen. Dat heeft Rinus nu dus ook in de gaten! Hij staat niet voor niets op de achtste plek :-). Egbert B. moest zich tevreden stellen met 1,5 punt uit 4 partijen en Jan B. had de trein gemist, zodat hij de eerste ronde een bye had. Dat gaf hem zoveel om over na te denken dat hij pardoes 3 punten pakten tegen Giovanni, Kasper en Tony.

En Erik C. kreeg een aantal echte rotten in het vak tegenover zich. Hij moest eerst nog even warm draaien tegen Henk S. en Arno van H., maar daarna was de beer los en volgde twee klinkende overwinningen op niemand minder dan Rinus vd L. en Egbert B. Dat was een hele fraaie binnenkomer die meteen de 12e plek in de ranglijst opleverde. Dat belooft wat!

Patrick S. ging er goed voor zitten en pakte 2 uit 4. Rapid ligt Patrick wel. Het is extra spannend en er gebeurt veel op het bord in korte tijd. En je kunt zien dat Patrick via internet snel zelf schaken heeft geleerd en elke keer weer beter wordt. Rinus vd L. begon goed met 1,5 punt uit 2, maar moest daarna zijn meerdere erkennen in Erik C. en Bert B. Wel Rinus, op de laatste Bakker avond op 29 mei kun je de prima uitgangspositie die je nu hebt op een mooie klassering in de eindstand gaan uitbuiten!

Tony T. wist wel raad met de gaatjes die onze jongere spelers lieten vallen, maar tegen Jan en Rinus gaf de ervaring van deze twee laatste spelers de doorslag. Een goede 2 uit 4 was zijn resultaat van de avond.

Oscar de W. zet een goede opening neer en weet de aanvallende zetten snel te vinden. Met de verdediging gaat het ook goed komen, maar deze avond nog niet. Het is mooi om te zien wat iemand die nog maar zo kort schaakt al op het bord tovert aan fraaie aanvallen en combinaties!

Martijn V. kwam, zag en overwon 2 keer. Dat was met 2 partijen een 100 procent score. En hij wilde best wel aardig zijn voor zijn tegenstanders, maar de puntjes smaakten toch eigenlijk wel zoeter ;-). Giovanni N. en Ron V. speelden ook twee partijen en allebei stopte ze één van de twee in de pocket. Een goed resultaat. En Mark V. ging tevreden naar huis na een fraaie remise op Bart Z.

Na afloop werd het nog extra gezellig aan de bar en voor iedereen die heeft meegespeeld en die toch eigenlijk wel wil weten hoe leuk en gezellig het  is om mee te spelen: zet hem in je agenda want de laatste kans om mooi en hoog te eindigen in de Rapid zal zijn in vierde e laatste speelweek van de:

Bakker competitie
vrijdag 29 mei
3-Torens
Smitshoek 20A
Bergschenhoek