Verslag Rapid Bakker Competitie

Arno wint de Bakker!

Arno is overtuigend winnaar geworden van de Bakker competitie. Na 16 partijen over 4 speelavonden liet hij de overgebleven concurrentie op ruime afstand. Gefeliciteerd Arno!

De Bakker competitie is een rapid competitie waar met 20 minuten per speler op klok wordt geschaakt. 3-Torens organiseert dit toernooi voor eigen leden en voor iedereen in Lansingerland en de regio die schaken leuk vindt en wel eens wil meemaken hoe het is om op een schaakclub partijen mee te spelen. Zo won vorig jaar Murdoch als gastspeler en ging ook dit jaar de eerste prijs naar Arno als bezoeker van onze club.

De Bakker competitie kent een lange traditie. Ooit begonnen bij EBSV, één van de twee voorlopers van schaakvereniging 3-Torens en de competitie heeft zijn naam te danken aan dhr Bakker die vele jaren bestuurslid en een belangrijke factor was in het behalen van de successen van zijn club. Nadat EBSV en SV Berkel waren opgegaan in 3-Torens is de competitie alle seizoenen gespeeld binnen 3-Torens.

Het rapid tempo geeft vaak verrassende uitslagen. Er is minder tijd om alle varianten helemaal te bekijken en toch wil je niets missen. Want dan is de kans groot dat je tegenstander een beslissend voordeel haalt. Snel kunnen doorrekenen is belangrijk.

Toen er nog geschaakt werd zonder computers en het leven minder snel was, werd een partij afgebroken als deze aan het eind van de speelavond nog niet tot een beslissing was gekomen. De speler die aan zet was dacht dan goed na over zijn voorlopig laatste zet. Deze werd opgeschreven en in een envelop gestopt. De volgende speelavond werd de zet dan uit de envelop gehaald en kon de partij worden voortgezet. In de tussenliggende tijd hadden beide spelers de stelling thuis op het bord gezet en met hand alle varianten voor zichzelf geanalyseerd. Vandaag de dag kun je je dit niet meer voorstellen. En het zou ook niet meer eerlijk zijn omdat analyseren nu met de computer heel snel en simpel is te doen. En ja, wie wint er dan echt? Degene die het meest handig is met computers!

Nu wordt elke partij beslist op dezelfde avond en dat betekent dat de laatste fase in de partij als de bedenktijd bijna op is de druk toeneemt. Meestal gaat het tempo eerst omhoog naar een soort rapid tempo en als de tijd verder opraakt wordt het echt snelschaken. Het is dus heel belangrijk om goed rapid en goed snelschaak te kunnen spelen! Vooral jongere spelers kunnen dit meestal erg goed en zij beslissen dan ook vaak de partij aan het einde van de avond in hun voordeel.

Voor Arno is dit allemaal gesneden koek. Hij liet zich ook niet van de wijs brengen door jongere tegenspelers. Van alle 16 partijen won hij er maar liefst 12 en speelde hij er 3 remise zodat hij maar één partij verloor. Heel sterk gespeeld!

De enige die na 16 partijen nog een beetje in de buurt van Arno kwam was Cok, die er 11 won en één remise speelde. Een duidelijke tweede plaats voor Cok! En de derde plek was voor Giovanni, onze wedstrijdleider en als jongere speler een geduchte concurrent voor de nummers 1 en 2. Giovanni speelde echter maar 12 partijen omdat hij de laatste speelavond verstek moest laten gaan. Maar dit was, zoals dat ook in de traditie van 3-Torens vaker het geval is geweest (wie herinnert zich de mistige wijze van indelen niet van Ronald D.?), geen bedreiging voor de derde positie van Giovanni.

Zo kon Arno zijn prijs ontvangen en hij verzekerde ons dat hij volgend seizoen opnieuw van de partij zal zijn!

19 maart is de 4e speelavond van het 3-Torens Bakker seizoen 2018-2019

Beste schakers in en rondom Lansingerland,

In de 3-Torens Bakkercompetitie wordt op dinsdagavond 19 maart de vierde en laatste speelavond gehouden. Deze rapid competitie staat open voor iedereen die schaken leuk vindt, huisschakers, internet spelers, gevorderde jeugdschakers van 3-Torens en schakers uit de buurt. Het toernooi is gratis. De Bakkercompetitie bestaat uit 4 avonden waarbij op elke avond 4 wedstrijden worden gespeeld van 20 minuten per persoon. 15 Januari, 29 januari en 26 februari zijn gespeeld. Op 19 maart, is de inloop om 19:45 en de eerste wedstrijd zal om 20:15 beginnen. Je kunt ook allen de 4e avond meespelen en minder dan 4 partijen spelen mag ook. Nadat afgelopen seizoen een gastspeler met de eerste prijs er vandoor is gegaan zal er ongetwijfeld fel worden gestreden om de beker. Aanmelden mag , maar is niet verplicht.

Vragen over deelname, aanmelding of eventuele vragen over de schaakvereniging zelf kan contact worden opgenomen met de wedstrijdleider via wedstrijdleider@3-torens.nl.

Tot dan!

De Wedstrijdleider

Bakker 3: Cok en Arno naderen Murdoch

Na twee avonden stond Murdoch MacLean bovenaan met een grote voorsprong op de rest. Murdoch had de eerst twee avonden slechts 1 remise afgestaan. De derde Bakker-avond had Murdoch het aanzienlijk lastiger. In de eerste ronde verloor hij direct, van onze clubkampioen, Léon Huijsdens. Murdoch had beter gestaan, kwam toen in een remise-eindspel terecht, maar Léon speelde dit slimmer en wist te winnen. Murdoch herstelde zich enigszins met 2 overwinningen op Davin Mostert en Arjen Hofman, maar moest in de laatste partij van de avond zijn meerdere erkennen in Arno Luinenburg.

Arno speelde een erg goede avond en wist al zijn vier partijen te winnen. Hierdoor is hij weer volop in de race om de Bakker-trofee. Hij gaat elke avond bovendien beter spelen: de eerste Bakker-avond verloor hij 2 partijen, de tweede 1 en de derde dus alles gewonnen. Naast Murdoch waren Dylan, Egbert en Giovanni zijn slachtoffers deze avond.

De derde kandidaat die nog volop in de race is om de Bakker-trofee, en bovendien dus de sterkst spelende 3-Torens speler in deze competitie, is Cok van Grevenbroek. Hij weet elke Bakker-avond weer te verrassen, maar zo langzamerhand kun je het geen verrassing meer noemen en moeten we wellicht gewoon erkennen dat Cok een zeer sterke rapid-schaker is. Deze avond speelde hij ook gewoon weer heel goed, met 2 overwinningen tegen Davin en Egbert en 2 remises tegen Léon en mij (ik had in mijn partij tegen Cok ook nergens kans op meer, ondanks dat ik in eerste instantie zijn terechte remise-aanbod afwees).

Nu hebben we de kanshebbers op de Bakker-trofee besproken, maar verder werd er natuurlijk ook lekker geschaakt op de andere borden. Hidde van ’t Verlaat verdient hierbij wel een bijzondere vermelding. Hij speelde erg goed en wist zowel Erik Smits als Martin van Vaalen (beide met zwart) te verslaan, erg netjes! Alleen in Menno moest hij zijn meerdere erkennen. Jammer dat we Hidde niet vaker op de club zien, hij laat tijdens de Bakker zien behoorlijk goed mee te kunnen komen met het niveau van de senioren.

Verder waren er uiteraard nog vele verrassende uitslagen te zien (Breugem verslaat Van der Burg, Hofman verslaat mij, Kunnen verslaat Breugem, Netten verslaat Van der Burg) – het was weer een geslaagde Bakker-avond, op naar de ontknoping op dinsdag 27 maart – dan zullen Murdoch, Arno en Cok (of gaan ze allen punten verspelen en kan Léon met een geweldige laatste avond ze toch nog inhalen?) uitmaken wie zich de Bakker-kampioen van 2017/2018 mag noemen.

Doe mee en speel om de Bakker Trofee

Schaakvereniging 3-Torens organiseert op dinsdag 21 november de tweede van 4 wedstrijden om de Bakker trofee. Deze wedstrijden staan open voor iedere inwoner van Lansingerland, lid van 3 torens of niet. Inloop om 19.45, de wedstrijden beginnen om 20.15. Op deze wedstrijdavonden kun je meerdere partijen (maximaal 4) spelen. Bij elke partij heeft men 20 minuten bedenktijd per speler. Na elke partij kun je stoppen, dus er is geen verplichting om  die avond alle 4 partijen te spelen. De avonden staan op zich, dus ook als je een van de komende avonden niet kunt is dat geen enkel probleem. Elke speelavond zijn er prijzen te winnen en de Bakker Trofee is voor de winnaar over 4 wedstrijd avonden.

Schaakvereniging 3-Torens heeft haar vaste clubavond op dinsdagavond in de gebouw de Wijnstok, Rodenrijseweg 295 in Berkel en Rodenrijs. Volwassenen vanaf 20.00. De jeugdafdeling speelt ook dinsdagavond, zelfde locatie, van 18:45 tot 19:55.

Tijdens de vaste clubavonden wordt een interne competitie gespeeld met spelers van alle niveaus, beginners en ervaren clubschakers. Schaakvereniging 3-Torens speelt met twee 8-tallen en met drie 4-tallen in de competities van de Rotterdamse Schaakbond.
Iedereen is welkom om eens langs te komen op een clubavond of tijdens deze Bakker inloop avonden, beginners, ervaren internet schakers, of nieuwe inwoners van Lansingerland, of als je het schaken weer wilt oppakken in clubverband.

Voor meer informatie kan men contact opnemen met Arjen Hofman, tel. 06-4186 2321 of Arjan Drenthen, tel. 06-19015777.
En voor het jeugdschaak met Martin van Vaalen, tel. 010-5113736 (na 19:00 ‘s avonds)

Erasmiaan Murdoch Mac Lean wint eerste Bakker avond

Tijdens de eerste Bakker-avond van dit seizoen krijgen we bezoek van onze westerburen. Er waren 3 Erasmianen op de 1e Bakker-avond afgekomen, waaronder 1 oude bekende: Davin Mostert. Daarnaast ook nog een speler van Moerkapelle, Arno Luinenburg. Leuk dat ook leden van andere verenigingen de laatste jaren steeds vaker de weg naar onze Bakker-avonden of andere activiteiten weten te vinden! Uiteindelijk speelden er 21 spelers op deze eerste avond, waaronder 3 instromers in de laatste ronde van enkele 3-Torens spelers die de schaakcursus voor beginners gaven (of volgden), hetgeen deze avond ook van start was gegaan.

In de eerste ronde wisten alle vier de gastspelers ook direct te winnen. Uiteindelijk geen verrassingen in de eerste ronde, al kwam Jesse van Dongen wel heel erg dichtbij. In het verre eindspel wist Arno Luinenburg echter nog een mindere positie om te buigen tot een overwinning. In ronde 2 mochten enkele toppers met elkaar de degens kruisen. Davin en Léon deelden in deze ronde de punten en Murdoch Mac Lean wist Arno Luinenburg pootje te lichten, nadat laatstgenoemde vrij snel een stuk verloor. Verder een knappe en verrassende overwinning van Giovanni deze ronde, op Menno. Menno had duidelijk zijn avond niet en ging tegen Giovanni uiteindelijk door de vlag.

Na 2 rondes waren er nog 4 spelers met de volle 100%, gevolgd door Leon en Davin met een halfje minder. De eerste vier speelden tegen elkaar. Zelf speelde ik tegen Murdoch Mac Lean van Erasmus, en ik liet kinderlijk eenvoudig al na een zet of 8 mijn loper insluiten. Gelukkig kon ik de loper nog wel op f7 offeren en kon ik toch nog een redelijk gevaarlijk initiatief ontwikkelen. Murdoch verdedigde dit echter goed en na dameruil nam hij langzamerhand het initiatief over en wist hij het punt binnen te harken. Giovanni ging deze ronde door met zijn verrassende opmars en versloeg ditmaal niemand minder dan Rinus van der Linde! Ook Henk Springer boekte een knappe zege deze ronde, op Davin.

In de laatste ronde was het Murdoch tegen Giovanni. Giovanni werd direct in het nauw gedreven door Murdoch, die met al zijn pionnen naar voren stormde. Het leek even een walk-over te worden, hetgeen op grond van het ratingverschil (742 punten!!) ook te verwachten was. Giovanni kwam echter zeer sterk terug, en ging een gewonnen eindspel in, nadat een offer (?!) van Murdoch niet het gewenste effect had. Hij had een kwaliteit tegen een pion, maar helaas voor Giovanni liep hij toch tegen de lamp toen hij te zeer op dameruil speelde. Murdoch zag direct dat hij na de dameruil de toren van Giovanni kon pennen en de kwaliteit kon terugverdienen. Toen was het Murdoch die een pion voorstond en hij liet zien hoe je zoiets vervolgens omzet in een punt. Beide heren kunnen terugkijken op een geslaagde eerste avond, waarbij Murdoch de winnaar van de eerste avond is en Giovanni de grootste verrassing van de eerste avond (en een keurige 4e plaats bezet). Léon had zich middels 2 achtereenvolgende overwinningen ook gemeld in de strijd om de eerste plaats en bezet nu de 2e plek achter Murdoch. Hopelijk is Murdoch er over 5 weken weer bij om zijn koppositie te verdedigen!

Spannende partijen tijdens 3e Bakker-avond

Afgelopen dinsdag vond de derde Bakker-avond plaats. Toen ik de laptop opstartte wachtte daar een onaangename verrassing: in de pc stonden alleen de uitslagen t/m de 3e ronde (terwijl we al 2 avonden en dus 8 rondes hadden gespeeld). Dan maar even improviseren en indelen op basis van de stand na de 3e ronde. Dus mochten er leden zijn die onjuistheden meenden te hebben ontdekt: ronde 5 is ronde 9 en vice versa. De partijen van afgelopen Bakker-avond zijn dus: ronde 5, ronde 10, ronde 11 en ronde 12. Gelukkig was Rinus zo aardig om in de 1e ronde tegen mij al redelijk snel een stuk weg te blunderen en direct op te geven, waardoor ik de overige rondes kon invoeren en we dus vanaf de 2e ronde weer geheel op schema lagen.

Wat in de eerste ronde verder vooral de aandacht trok was de bloedstollend spannende partij tussen Cok en Menno. De heren gingen tot het gaatje, en het lukte Menno uiteindelijk om Cok schaakmat te zetten – 2 seconden voordat Menno’s klok zou vallen! Verder weinig opvallende resultaten deze ronde, of je moet de overwinning van de voorzitter op de man-in-vorm (Martin) een verrassing noemen. Overigens was Jan Breugem wel dichtbij een verrassing. Hij speelde een goede partij tegen Léon, stond ook echt gewonnen (kwaliteit voor), maar uiteindelijk had Jan teveel tijd nodig om het beslissende plan te vinden en verloor hij op tijd van Léon.

In de tweede ronde weer een aantal mooie partijen. Hans Kunnen en Gert jan de Jong maakten er een mooie spannende partij van, waarbij Hans uiteindelijk wist te winnen. Cok was zo van slag na zijn thriller tegen Menno dat hij de opening tegen mij helemaal verprutste en vrij snel een stuk (en daarmee de partij) cadeau deed. Erik Smits zorgde voor een verrassing deze ronde, door knap Léon op remise te houden.

In de derde ronde volgden er meer verrassingen. Hier was Léon weer bij betrokken. Hij liet zich pootje lichten door Martin. Léon leek een gevaarlijke aanval te hebben, zette zijn toren op de achterste lijn, waar hij weliswaar werd aangevallen door Martin’s paard, alleen Martin kon hem niet nemen, omdat hij dan mat zou gaan. Martin speelde echter een tussenzetje en toen ‘vergat’ Léon dat zijn toren nu wel gewoon genomen kon worden. Hetgeen geschiedde… Hiervan profiteerde ik op de ranglijst, doordat ik mijn partij wel wist te winnen van Menno. Die partij ging lang gelijk op, totdat Menno een fout maakte en ik pardoes een paard buit kon maken. De andere verrassing in deze ronde was een mooie overwinning van Jan op Zenun. Dit keer bleef Jan wel koelbloedig en maakte hij het op tijd af.

In de laatste ronde boekte Rik Veldhuis – die voor het eerst ons nieuwe onderkomen kwam bewonderen – een mooie overwinning met zwart op Joeke. Ook Hans Kunnen won een erg knappe partij tegen Rinus, die een onfortuinlijke avond beleefde met drie nederlagen een bye. Menno herstelde zich deze ronde door Zenun te verslaan, en Jan kon zijn mooie overwinning geen vervolg geven: Martin bleek te sterk voor hem. Aan de kop van het klassement wisten Léon en Arjan beide te winnen – Cok en Erik waren de slachtoffers- ,  al ging dit bij Léon vrij moeizaam: hij stond materiaal achter, totdat Cok een toren weggaf. Na 3 Bakker-avonden gaat ondergetekende aan de leiding, nog altijd gevolgd door Léon – de beslissende avond vindt plaats op 14 maart.

2e Bakker-avond gewonnen door Leon en Arjan

Afgelopen dinsdag vond de tweede Bakker-avond plaats van dit jaar. Er was een redelijke opkomst, met ook drie nieuwkomers die gezellig een paar partijtjes kwamen meespelen. De eerste Bakker-avond leken Leon en ondergetekende de te kloppen personen, en dat scenario herhaalde zich grotendeels op de tweede avond, al had het heel goed anders kunnen lopen!

In de eerste ronde van de avond (de 5e ronde) zetten Rinus en Arjen respectievelijk Arjan en Leon behoorlijk onder druk, maar nadat Rinus in betere stelling een tactic over het hoofd zag waardoor hij een stuk verloor keerde het tij. Ook Leon wist uiteindelijk te winnen van Arjen, maar had daar wel zo’n beetje de volle 40 minuten voor nodig. Verder boekten  de Bakker-debutanten Wim Posthumus en Cock van Greevenbroek direct hun eerste overwinning. Tony en Giovanni waren hun slachtoffers. De derde nieuwkomer, Nico Molhoek, moest zijn meerdere erkennen in Erik Smits.

Ook in de 6e ronde weer veel strijd (geen enkele remise) en veel spannende partijen. De eerste keer dat bij een competitie van 3-Torens Hans v/d B tegenover Arjen stond. Arjen wist Hans mat te zetten, al stond hij sowieso al wel wat sterker. Zelf won ik vrij snel van Egbert, doordat hij een tussenzetje over het hoofd zag in zijn berekeningen (terugslaan is niet verplicht!). Leon leek er nu echt af te gaan, hij stond zwaar onder druk tegen Rinus. Maar zoals wel vaker  bij Leon wist hij alles te keepen, en toen na een paar afruilen de druk wat minder werd was het Rinus die in een tactic van Leon trapte, een stuk verloor en even later moest opgeven.

De zevende ronde zag de twee hoogst geplaatste spelers op rating tegen elkaar uitkomen: Leon tegen Wim (spelend bij Erasmus). Leon speelde een sterke partij en wist Wim te verslaan. Ook Cock leed zijn eerste (en enige de hele avond) nederlaag deze ronde, tegen Egbert. Het was ook een goede ronde voor beide Hans’en (vd B en K): beide wisten ze te winnen.

In ronde 8 speelden Leon tegen mij, een strijd om de eerste plaats. In een Geweigerd Damegambiet had Leon een licht voordeel, maar toen er wat stukken werden geruild werd het al snel behoorlijk remise-achtig. Toen er een eindspel op het bord kwam met beide 4 pionnen en ongelijke lopers (en beide nog voldoende tijd) kwamen we remise overeen. Hiermee houd ik de voorsprong in het klassement op Leon. De tweede remise deze ronde (tevens de 2e remise van de hele avond!) was tussen Rinus en Tony. Hoewel Rinus zowel tegen Leon als tegen mij winnend heeft gestaan, hield hij dus toch maar een half puntje over aan de hele avond. Schaken kan soms hard zijn… Wim maakte zijn nederlaag de vorige ronde goed door Arjen alle hoeken van het bord te laten zien die zijn stelling en de partij in rook zag opgaan. Net als in ronde 1 won Hans v/d B van Martin en wist Jan Hans K. te verslaan. Tenslotte won ook Cock knap zijn 3e partij van de avond: hij liet aan Erik zien dat 5 pionnen en een loper toch echt wel heel erg veel compensatie is voor een miezerige toren.

Het was weer een leuke, spannende avond. De volgende Bakker-avond is op dinsdag 7 februari 2017.

Weer nieuwe koploper na derde avond Bakker

De derde Bakker-avond is gewonnen door de auteur van dit verslag. Daarmee nam ik ook de koppositie over van Eric. Dit betekent dat er na elke avond een nieuwe koploper is geweest. De strijd om de Bakkertrofee is ongemeen spannend dit jaar.

In de eerste ronde speelden we op 7 borden. Eric Hoogenes speelde tegen Rinus van der Linde. Beide hadden de vorige Bakkeravond 4 uit 4 gescoord en stonden hiermee dan ook bovenaan. Deze partij werd gewonnen door Eric, die hiermee steviger aan kop kwam te staan. Beide hadden overigens geen gelukkige avond en zowel Eric als Rinus kwam deze avond niet boven de 50% uit. Knappe resultaten waren in deze ronde verder de winst van Bart Zwinkels op Egbert Berghout en de overwinning van Erik Smits op Martin van Vaalen.

Langzamerhand werd het tijdens de avond nog (iets) drukker. Henk Springer en Arjen Hofman kwamen nog langs en deden een paar rondes mee. Henk moest in de 2e ronde zijn meerdere erkennen tegen Menno Hoogenes. Eric H. verloor zijn eerste partij, tegen ondergetekende, door in een stelling die al best lastig was voor wit een stuk weg te geven.

Eric’s volgende nederlaag volgde overigens de volgende ronde, ditmaal tegen Henk, die hiermee zijn persoonlijke score tegen de fam. Hoogenes weer in evenwicht bracht deze avond. Menno speelde remise, naar verluidt was hij na 1.e4 al vrij snel in de problemen geraakt tegen Theo Keijzer, maar wist nog wel te ontsnappen met remise. Zelf ontsnapte ik op miraculeuze wijze tegen Rinus. Na een volkomen verkeerd berekend stukoffer kwam ik in de problemen. Toen ik later ook nog mijn toren wist op te sluiten, stond Rinus een toren voor (tegen 2 pionnen):

In de laatste ronde wist ik en mijn naaste achtervolgers (Eric en Menno) allemaal te winnen. Arjen Hofman bracht zijn score in de Bakker op 100% (dat kan niemand hem nazeggen). Die statistiek wordt iets minder bijzonder als je weet dat hij ook maar slechts 2 partijen heeft gespeeld in de Bakker (en zijn beide tegenstanders over 200 a 300 minder elopunten beschikten). Jan Breugem wist deze ronde knap te winnen van Martin, die iets teveel op de aanval speelde. Ook Tony Tang had uitstekende winstkansen tegen Rinus, maar deze ronde was het aan Rinus om op miraculeuze wijze te ontsnappen.

De laatste Bakker-avond vindt plaats op 15 april. Het zal een spannende laatste ronde worden met nog diverse kanshebbers. Voor wie het Bakkertempo nog niet snel genoeg vindt is er ook goed nieuws: op vrijdag 26 februari wordt er een snelschaaktoernooi gespeeld met een tempo van 5 en/of 10 min. p.p.p.p. En voor degene die dat allemaal veel te snel vindt: volgende week is er ‘gewoon’ weer een ronde in de interne competitie. Ook daar wordt het spannend, met nog 2 rondes te gaan en veel kanshebbers voor promotie en/of degradatie!

Rinus en Eric winnen 2e Bakker avond!

In de tweede ronde van “de Bakker”, de rapidschaakcompetitie van 3-Torens, was het weer een gezellige drukte. Ook het 3-Torens viertal speelde een thuiswedstrijd in de zijkamer van onze accommodatie aan de Smitshoek. Er werd hard gestreden en toen de rookwolken optrokken waren er 2 winnaars met beide een 100% score: Eric Hoogenes en Rinus van der Linde.

Er gebeurde veel op alle borden. In ronde 5 was Van Vaalen – Van Houten een spectaculaire pot. Arno dacht met een truc materiaal te winnen, maar het bleek allemaal niet zo eenvoudig te zijn. Uiteindelijk won Martin een paard en ging met 2 torens tegen een toren en een pion het eindspel in. Het leek toen een makkelijke overwinning te worden, maar Arno toverde nog een bijzondere truc uit de hoge hoed waardoor het toch remise werd.

Van Vaalen-Van Houten na …Te1

Van Vaalen - Van Houten fragment, Bakker ronde 5

In ronde 6 weer veel spannende partijen. De topper tussen de Hoogenessen werd in het voordeel van Eric beslist. Ook kwam in deze ronde de vraag naar voren: wanneer is het een goed moment om op te geven? In ieder geval gebeurde het een paar keer te vroeg. Jan Breugem gaf op tegen Rob Nuijen in onderstaande stelling:

Breugem – Nuijen na …De1+

Breugem-Nuijen fragment, Bakker ronde 6

Uiteraard volgt mat als wit de zwarte dame neemt met de toren, maar wit heeft hier nog de mogelijkheid Df1! en er zit niets anders op voor de zwarte dame dan om zich terug te trekken of dames te ruilen. Ook in ronde 8 zagen we een te vroege opgave toen Arno Verbakel dacht een toren te verliezen tegen Eric Hoogenes, maar dit eenvoudig gepareerd kon worden door een loper tussen het schaakje van de dame te plaatsen.

Hoe het wel moet liet Dylan Achuthan zien in deze ronde. Hij had op een gegeven moment een dame, een loper en een paar pionnen achterstand tegen Axel v/d Klugt, maar wilde van geen opgeven weten! Door sterk te spelen en te profiteren van een paar foutjes van Axel wist Dylan alsnog te winnen, knap hoor!

In de zevende ronde deed de familie Hoogenes goede zaken door Van Houten (Eric) en Drenthen (Menno) te verslaan. Ook Rinus ging verder met zijn zegetocht. Ditmaal was Arno Verbakel het slachtoffer. Leuk was dat we in deze ronde twee zij-instromers hadden van het viertal: Giovanni Netten en Arie Ymker (van Moerkapelle). Ronald Damhuis en Hans Kunnen waren echter niet van plan hun een succesvolle entree te gunnen en beide viertal-spelers gingen ten onder.

In de 8e ronde versloeg Rinus erg knap Menno met zwart. Dit deed hij door al zijn stukken op rij 7 en 8 te positioneren op zo’n manier dat het compleet gewonnen was voor zwart. Zelf heb ik het niet kunnen aanschouwen, maar het klonk wel vrij bizar. Tenslotte een knappe prestatie voor snelschaker-pur-sang Tony Tang, die deze ronde met zwart won van Martin van Vaalen.

In de totale tussenstand over 2 avonden gaat Eric Hoogenes aan kop, gevolgd door Rinus van der Linde en Leon Huijsdens. Maar met nog 2 avonden te gaan kan er nog alles gebeuren en maken ook de overige achtervolgers (Menno, Bert, Arjan, Zenun, Henk, Arno & Arno) zeker nog wel kans op de Bakker-titel. De volgende Bakker-avond is op 5 februari 2016.