Verslag Interne Competitie

Strijd in de schaduw van 3T-V3

Alle aandacht ging afgelopen dinsdag uit naar de trotse koplopers van de viertallencompetitie, maar helaas konden Jan, Jan, Hans en Sjoerd het (net) niet bolwerken tegen Nieuwerkerk. Er werd echter nog meer geschaakt, en wel op 6 borden in de interne competitie.

Cok en Egbert wilden blijkbaar geen seconde missen van de strijd tussen ons viertal en Nieuwerkerk, want zij gingen al na een zet of 14 voor zetherhaling. Egbert probeerde achteraf nog een beetje te doen alsof hij later nog wel zou willen afwijken, maar na 70 jaar schaakervaring trapt natuurlijk niemand er meer in dat hij de 3x dezelfde stelling regel nog niet onder de knie heeft.

Zelf mocht ik tegen Henk en hier was wel veel strijd te zijn. Henk speelde het geweigerd Russisch (sommigen noemen het ook wel Koningsgambiet) en ik kon me daar nog wel iets van herinneren van de vele potjes die ik hierin tegen Davin heb gespeeld. Ik kwam wel lekker uit de opening, maar toch ging ik daarna ergens de fout in, verloor een pion en was mijn voordeel kwijt. In het resterende eindspel was ik iets scherper dan Henk, waardoor ik toch de buit binnen kon slepen. Het kostte echter wel veel tijd en aandacht, waardoor ik van de resterende partijen niet bijzonder veel heb meegekregen (en, toegegeven, uiteraard wilde ik ook niets missen van de strijd van ons viertal).

Jesse had inmiddels al lang geleden gehakt gemaakt van Giovanni. Gert-Jan was in complete staat van verwarring. Hij dacht eerst tegen Siddarth te spelen, toen werd het Trump, maar uiteindelijk bleek hij het grootste deel van de avond barman Smaal tegenover zich te hebben. Dat werd hem uiteindelijk iets teveel, waardoor Trump weer een puntje kon bijschrijven.

Dan nog twee partijen die relevant zijn voor de strijd om de plaats bij de eerste 8. Hier wist Martin goede zaken te doen door Arjen te verslaan. Het was een leuke partij met wisselende kansen. Arjen leek een aantal keer een veelbelovende stelling te hebben, maar Martin wist goed te pareren en uiteindelijk aan het langste eind te trekken. Ook Rinus deed goede zaken – hij had de hele avond nodig, maar toen ik na mijn partij een kijkje kwam nemen had hij al beslissend materieel voordeel: dit wist hij later te verzilveren tot een vol punt.

Ronde 14: topper tussen Menno en Dylan eindigt in remise

In de 14e ronde van de interne competitie stonden 8 partijen op het programma. De meest in het oog springende daarvan was de topper tussen Menno (die alles nog gewonnen had) en Dylan, die in rap tempo te sterk wordt voor menig 3-Torens speler. Het werd een spannende strijd, waarbij Dylan het overwicht had, maar Menno hield alles lange tijd nog wel enigszins onder controle. Een groot nadeel van Dylan was dat hij veel meer tijd had verbruikt dan Menno. Wellicht mede onder invloed van de tijd gingen ze toen beide over tot zetherhaling en dus puntendeling. Beide zullen hier waarschijnlijk ook niet geheel ontevreden mee zijn: Dylan houdt zich weer staande tegen een sterke tegenstander en Menno behoudt zijn ongeslagen status en de koppositie.

Daarachter boekte ik een overwinning op Hans van der Burg. Hans was onnauwkeurig in de opening, waardoor hij eigenlijk al na zet 4 met een zwakke geïsoleerde pion kwam te staan. Nu is er in de schaakwereld vaak veel discussie of geïsoleerde pionnen sterk of zwak zijn, maar deze was toch wel echt zwak, en hoewel het nog een zet of 20 duurde, uiteindelijk had ik ‘m te pakken. En daarna had ik eigenlijk ook direct een gewonnen stelling, en zeker toen Hans even later een paardvork toeliet waardoor ik nog een kwaliteit won. Hij gaf toen ook meteen op, waardoor ik een plekje steeg naar plek 3 ten koste van Léon, die niet in actie kwam.

Ook in Egbert tegen Henk was er een onzorgvuldigheid in de opening, ditmaal van Egbert. Hierdoor liep Egbert eigenlijk de hele partij achter de feiten aan. Het kostte hem een pion, en dit verlies kwam hij ook niet meer te boven. Henk wil nog wel eens wat voordeel weg geven, maar vanavond had hij daar geen trek in en maakte het keurig af.

Deze partijen zijn nu extra belangrijk in deze fase, want hier begint het gevecht om de playoffplekken. De nrs. 1 t/m 4 (Menno, Dylan, ik en Léon) lijken de playoffs wel te gaan halen, en ook Henk deed deze ronde erg goede zaken – maar daarachter is het zeer spannend en zijn zeker nog 7 spelers (Jan Gerkes, Cok, Egbert, Hans v/d B., Arjen, Martin en Rinus) die strijden om 3 play-off plaatsen. Er zijn hierna nog 6 rondes te gaan, dus er kan nog vele gebeuren.

Rinus en Arjen deelden in ieder geval geen beslissende tik uit naar elkaar in deze ronde. Ze hielden elkaar in balans. Ik heb een paar keer gekeken, maar kon op geen enkel moment echt iets van voordeel ontdekken voor een van beide partijen (of het moet het voordeel op de klok van Arjen zijn geweest), dus een remise leek me een logisch resultaat – en dat werd het dus ook.

Daarachter deed Cok goede zaken door van Giovanni te winnen – misschien een logisch resultaat, maar daar leek het lange tijd niet op! Giovannig kwam beter uit de opening, had binnen no-time een pion op de 7e rij (hoe? kon ik niet ontdekken) – en dit leverde hem ook een kwaliteit voorsprong op, en een gevaarlijk initiatief. Cok was min of meer gedwongen om zijn stukken op slechte posities te plaatsen (wat doet een wit paard in het middenspel op h1?) en Giovanni leek te gaan winnen. Aan het einde ging het echter toch nog mis. Cok was scherper bij wat tactische schermutselingen en wist zo ternauwernood de volle buit binnen te slepen. Giovanni heeft dit seizoen al vrij veel partijen gespeeld waarin hij goed speelt, maar het uiteindelijk net niet zijn kant op valt – nog iets scherper worden (a tactic a day keeps the losses at bay!), en de punten zullen wel binnen stromen.

Wie ook dichtbij een sensatie was, was Siddarth. Hij speelde een hele goede partij tegen Martin, die ongeveer een driedubbele ELO-rating heeft. Het ging lang gelijk op, en eigenlijk vond ik Siddarth net na de opening een stuk beter staan. Martin’s zwarte velden rond zijn koning waren zwak, Siddarth had een sterke loper en ik zag wel wat potentieel voor Dh6 – en/of een pionnenstorm op Martin’s koningsvleugel. Siddarth had echter andere plannen, en op zich speelde hij ook dat niet zo slecht, een aardige paardmanoeuvre zat er bij, maar uiteindelijk maakte hij toch een beslissende fout door zijn a-pion 2 plekken op te schuiven. Dit bleek na wat afruilen 2 pionnen te kosten – en dan weet Martin daar natuurlijk wel raad mee. Hij won, maar mooi om te zien dat Siddarth zo goed partij gaf!

De partij tussen Sjoerd en Jan was een hele wilde, waarin alle openingsprincipes over boord werden gegooid. Het zag er ongeveer zo uit: bij Jan leek er een bom ontploft over zijn hele pionnenlinie en de stukken stonden nog wel redelijk veel op oorspronkelijke positie, bij Sjoerd leek er een bom ontploft op zijn gehele damevleugel en de stukken op de koningsvleugel stonden nog op ongeveer de eigen positie. Oftewel: It’s complicated. Jan liet zien dat een dergelijke opbouw hem niet erg vreemd was, en hij kon hier beter mee over weg dan Sjoerd – en hij sleepte dan ook het volle punt binnen.

Jan Spoelstra won ergens een stuk van Gert-Jan, die daarna nog flink verzet bleef bieden. Jan verzekerde me na afloop dat het zeker nog niet zo makkelijk was om het naar winst om te zetten, omdat Gert-Jan na het stukverlies toch taai bleef spelen en verdedigen. Hoe het verder precies verliep heb ik niet meegekregen, in ieder geval wist Jan uiteindelijk wel te winnen.

En dan last but not least, Hans Kunnen versus Donald Trump. Hans speelde eigenlijk een hele goede partij, keurige opening, goed zijn stukken gepositioneerd en in het middenspel won hij een kwaliteit, later nog een pion en het was – eerlijk is eerlijk – een compleet gewonnen eindspel. Maar Donald heeft dit seizoen al meerdere malen laten zien een excellent eindspelspecialist te zijn en over zeer veel veerkracht te beschikken – vraag maar aan Arjen, Martin of Jan Spoelstra, die allen een gewonnen eindspel tegen Donald niet naar winst wisten om te zetten. Bij Hans Kunnen werd een paardvork hem fataal, waarna direct tot remise werd overeengekomen (ook wel terecht in die positie, Hans had nog wel een paar pionnen compensatie voor het paard).

Volgende week een thuiswedstrijd van de trotse koplopers van het 3-Torens V3 – en de 15e ronde van de interne competitie.

Gerkes is (voorlopig) de beste Jan

In de 5e ronde van de interne competitie stonden er 5 partijen op het programma. De reden hiervan was dat 3-Torens 1 een thuiswedstrijd speelde en er een trainingsavond plaatsvond. Desalniettemin was er aardig wat spektakel te zien op de borden.

Jesse wist te winnen van Siddarth. In het middenspel won Jesse 2 pionnen, en deze voorsprong hield hij vast tot het eindspel. Hij wist uiteindelijk een pion te promoveren en toen was het snel gebeurd. Hans en Giovanni speelden een leuke partij, waar er voor beide kansen leken. Toen er tactische mogelijkheden in de stelling kwamen, was Giovanni beter op zijn hoede dan Hans: via een listig aftrekschaakje wist hij een dame buit te maken, waarna Hans begrijpelijkerwijs direct opgaf. Jan Gerkes wist Jan Breugem te verschalken in een spannende strijd. Een mooie partij, zonder grote fouten, maar uiteindelijk bleek Gerkes het toch net wat beter te spelen.

Een andere mooie, scherpe pot was die tussen de subtoppers Cok van Grevenbroek en Hans van den Burg. Beide zullen waarschijnlijk meedoen om een plaats bij de eerste 8, en ook in deze partij lieten ze zien weinig voor elkaar onder te doen. Het was erg scherp, waarbij Hans een kwaliteit wist te winnen, maar Cok had zeker compensatie. Hans’ koning stond nogal beroerd, hij kon niet rokeren, en hier besloten ze remise overeen te komen. Enerzijds valt er wat voor te zeggen, ik vond het ook niet duidelijk wie er beter stond, anderzijds jammer want er zat nog genoeg muziek in de stelling om verder te schaken.

Dan was er nog 1 Jan (S.) over en die speelde tegen Joeke. Hij had het erg moeilijk, stond een paard (tegen een pion) achter en leek te gaan verliezen. Hij had zich al bij een nederlaag neergelegd, maar toen wilde Joeke het te snel doen en zette Jan niet mat, maar… pat!

Deze week speelt vrijdag het 3e viertal nog een uitwedstrijd en dan volgende week weer interne competitie – en een thuiswedstrijd van het 2e viertal.

Henk nieuwe koploper na overwinning op Rinus

In de tweede ronde van de interne competitie werd er strijd geleverd op 7 borden. Er zaten zeker een aantal mooie partijen tussen. De koplopers Jan Breugem en Leon Huijsdens hadden zich afgemeld: vrijwel zeker zou iemand de koppositie dus gaan overnemen na deze ronde.

Egbert begon zijn partij sterk tegen Giovanni. Giovanni overzag dat zijn pion op c2 in stond, en hierna liep hij achter de feiten aan. Toen hij verderop in het middenspel nog een keer (onnodig?) een pion verloor, was het daarna niet moeilijk meer voor Egbert om het punt binnen te slepen. Cok boekte een knappe overwinning op Martin, en Erik ging als een mes door de boter tegen Hans. Niet dat Hans echt grote blunders maakte, maar Erik speelde sterk, had een gevaarlijk initiatief en maakte duidelijk dat hij de overwinning zou opstrijken. Zelf had ik een “bye”, hetgeen betekent dat ik tegen de rest van de vereniging mocht schaken. Na een redelijk gelijk opgaande opening dacht Henk dat hij mijn loper kon oppikken, maar ik had nog een tussenschaakje, won de kwaliteit en de partij.

Een topper in deze ronde was de partij tussen Rinus en Henk. Rinus, die op onze vereniging toch te boek stond als iemand die zijn openingskennis altijd prima op orde heeft, werd niet verrast door Henk op zet 2(!), die de Chigorin op het bord toverde. Deze schok kwam Rinus niet meer te boven, en Henk kwam lekker uit de opening en wist de partij na een lange avond ook naar zich toe te trekken. Prima overwinning en de koppositie is nu voor Henk!

Jan Spoelstra en Siddarth speelden ook een zeer spannende partij, waarbij Siddarth tot diep in het eindspel remisekansen had. Siddarth had weliswaar een slechtere pionnenstructuur, maar het was niet eenvoudig voor Jan om de overwinning te pakken. Op een gegeven moment was dit de stelling:

En Siddarth (zwart) was aan zet. Siddarth speelde hier ..Kf6, waarna Jan de pion op d5 oppikte en uiteindelijk een vrijpion wist te maken en de partij wist te winnen. De enige zet in deze stelling is ..Kd6! Siddarth was bang dat zijn koning dan te ver van wit’s verbonden pionnen af zou staan, alleen het punt is… wit heeft geen enkele kans op een pionnendoorbraak die goed werkt! Probeer in deze stelling er zelf maar eens doorheen te komen, het zal niet lukken! Jammer, maar verder goed gespeeld van Siddarth en het eerste punt zal vast niet lang op zich wachten.

Tenslotte maakten Jan Gerkes en Dylan Achuthan er (naast mij) een erg mooie, spannende partij van. Dylan had het centrum te pakken, maar ook een aantal zwakke plekken in zijn positie (bijv. de achtergebleven pion op de c-lijn. Jan positioneerde zijn stukken goed, en ondanks dat hij een centrumpion verloor kreeg hij langzaam maar zeker het betere van het spel. Uiteindelijk werd een remise-aanbod van Dylan aanvaard door Jan. Beide waren al in de tijdnoodfase, er stond nog veel op het bord, en de stelling was ook wel ongeveer gelijk. 1 zet daarvoor echter had Jan waarschijnlijk de kans op de winst gemist, door zijn toren op de 2e rij te plaatsen. Pion g2 was dan niet meer goed te dekken geweest. Dylan ontsnapt dus met een remise tegen Jan. Beide nestelen zich comfortabel in de subtop na de 2e speelronde.

Jan Breugem verrast Arjen in 1e ronde interne competitie

In de eerste ronde van de interne competitie was het een gezellige drukte. Slechts 1 afmelding (van Cok) betekende dat we met 21 schakers aantraden – op 11 borden. Doordat we oneven waren maakte Donald (lees: alle 3-Torens spelers die als ze tijd hebben een zet mogen doen) zijn debuut in de interne competitie. Donald maakte het Martin van Vaalen knap lastig. De opening ging gelijk op, maar in het middenspel wist Martin 2 pionnen te winnen. Toen leek hij aan het langste eind te gaan trekken, maar Martin vergaloppeerde zich in het eindspel, waardoor hij uiteindelijk moest berusten in remise.

Dit was gelijk ook de enige remise. Op de meeste borden wist de favoriet te winnen, al moesten sommigen daarvoor erg diep gaan. Dylan was als eerste klaar. Hij liet direct zien dat hij dit jaar voor iedereen serieus genomen moet worden, want hij maakte gehakt van Sjoerd. Uiteraard maakte Sjoerd een paar foutjes, maar hoe Dylan dit genadeloos afstrafte (mat binnen 12 zetten) was erg indrukwekkend. Hij dient zich alvast aan als serieuze kandidaat voor de playoffs!

Léon won van Erik, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Léon wist ergens een pion te winnen, maar Erik hield hier een serieus initiatief aan over. Het duurde een lange tijd voor Léon dit wist te neutraliseren, maar uiteindelijk hield hij een vrijpion over en die wist hij naar de overkant te brengen.

Zelf speelde ik tegen Hans van der Burg. Na een relatief evenwichtige opening sloef na Hans’ 16e zet de vlam in de pijp en ging ik op koninginnejacht!

Drenthen – van der Burg na 16…exd4.

Hier speelde ik 17. Pd5! Uiteraard kan zwart het paard niet slaan, omdat wit dan de zwarte dame neemt op c7. Uiteraard kan de dame ook niet naar c8, vanwege 18.Pe7+ met dameverlies. De enige zet was dus 17…Dd6, waarna ik vervolgde met 18. Le7 De6 (enige zet) 19. Pg5 De5 (enige zet) 20. f4 d3 (enige zet) 21.Dxd3. Dameverlies kan nu toch worden voorkomen voor Hans, maar na 21….Dd4+ 22.Dxd4 Lxd4 23. Txd4 sta ik wel een stuk voor en gaf Hans een paar zetten later op.

Jesse begon de opening goed tegen Menno en leek het initiatief te pakken te hebben. Hij bleef echter heel snel spelen – en niet altijd even zorgvuldig. Menno moet je niet teveel cadeautjes geven en hij strafte de onzorgvuldigheden dan ook genadeloos af. Toen Jesse zich in een penning liet foppen was het snel gebeurd en won Menno de partij.

Henk Springer en Hans Kunnen speelden een rustige opening. In het middenspel rekende Henk echter iets beter dan Hans en wist hij een stuk buit te maken. Hans zag toen het heilloze van de missie in en gaf even later op. Rinus was een maatje te groot voor Joeke. Hij bouwde een gevaarlijke aanval op tegen Joeke en wist dit met een mataanval af te ronden. Gert-Jan de Jong gaf Egbert Berghout lange tijd goed partij, maar moest op het einde toch het onderspit delven. Gert-Jan speelt toch wel sterker dan vorig jaar lijkt het, het wachten is op de eerste punten!

Giovanni en Siddarth speelden ook een spannende pot. Het ging lang gelijk op, totdat Giovanni via een paardpenning een kwaliteit wist te winnen. Even later won hij blijkbaar meer materiaal, want niet lang daarna gaf Siddarth op. De eerste Battle of the Jans dit jaar ging tussen Gerkes en Spoelstra. Jan S. kwam niet lekker te staan uit de opening en zat na de partij hardop na te denken of hij het Frans op de club misschien niet tabee moest gaan zeggen. Jan G. had een prettige plus, maar moest toch nog behoorlijk aan de bak om uiteindelijk het punt binnen te halen na taai verdedigingswerk van Jan S. Uiteindelijk lukte dit wel en wist Jan G. zijn debuut in de interne competitie dus met een overwinning luister bij te zetten.

Veel partijen dus waarbij de favoriet ook wist te winnen. Maar op het einde van de avond kwam dan toch nog een verrassing! Jan Breugem wist de voorzitter te verschalken in een loper-eindspel met twee pionnen meer. Hij bleef het hoofd koel houden in de eindspelfase en boekte een knappe overwinning. Zijn goede prestaties in de competitie vorig jaar worden dus direct weer vervolgd.

Al met al een mooie 1e ronde met veel leuke partijen. Volgende week de massakamp tegen De IJssel en de week erop spelen we de 2e ronde in de interne competitie!

PvdW: Rinus – Marijn

Deze partij is 1,5 week geleden al gespeeld, maar ik wil de partij jullie toch niet onthouden. Marijn speelde mee in de interne competitie, met het oog op de uitreiking voor Talent van het Jaar. Hij mocht het opnemen tegen Rinus. Uiteindelijk trok Marijn aan het langste eind, maar hij kreeg het zeker niet cadeau en moest tot in de tijdnoodfase doorspelen om uiteindelijk de overwinning binnen te slepen.

Henk Springer winnaar B-groep

Na een spannende avond is Henk Springer de winnaar geworden van de B-groep. Jan Breugem vond na een verwoede strijd zijn Waterloo tegen Erik Smits. Jan heeft lang bovenaan gestaan, maar uiteindelijk kwam hij dus net iets tekort.

In de A-groep was er 1 partij. Léon speelde tegen Martin. Martin kwam wat beter uit de opening, en bezorgde Léon de nodige kopzorgen. Na wat verwikkelingen  gingen er een flink aantal stukken van het bord, en toen er alleen nog grof geschut over was (D+2T) en een flink aantal pionnen, kwamen de heren remise overeen. Goed resultaat weer van Martin, die dit jaar duidelijk in vorm was tegen vooral spelers die sterker zijn dan hijzelf, zowel intern als extern. Misschien moet Martin volgend jaar maar op bord 1 in het eerste, zodat hij altijd sterke tegenstanders krijgt J

In de B-groep was Egbert al na een zet of 10 klaar met Cok. Cok verloor een stuk, en besefte direct dat Egbert daar vermoedelijk wel raad mee zou weten in het vervolg en gaf dus op. Jesse boekte ook weer een mooie overwinning tegen Jan S. Nadat hij eerst een pion won, won hij later ook nog een loper – toen was het snel voorbij. Ook Jan kwam erachter dat Jesse “zeker niet de minste speler is” – dat blijkt ook wel getuige zijn knappe 3e  plaats in de B-groep!

Dan de strijd om de 1e plaats. Henk speelde weer een goede partij, zoals hij dit jaar het hele jaar intern al sterk bezig is – de enige nederlaag was zijn partij in de 1e ronde tegen Jan Breugem. Ditmaal was Hans van der Burg het slachtoffer. En toen waren alle ogen gericht op Erik en Jan. Breugem won in de opening een pion – en dit leek lange tijd genoeg voor op zijn minst remise – en dat zou weer net voldoende zijn voor de overwinning in de B-groep. Toen ik dat kwam melden (zonder naar de stelling te hebben gekeken) was het echter net verkeerd gegaan voor Jan, hetgeen me duidelijk werd door de repliek van de niet geheel neutrale toeschouwer Henk dat het daar nu net te laat voor was. Jan’s koning was inderdaad in groot gevaar, de witte velden waren erg zwak. Het lukte Erik af te wikkelen naar een eindspel met 2 en later 3 pionnen meer. Dit bleek zelfs voor Jan teveel. Jan heeft erg sterk gespeeld in de B-groep, maar uiteindelijk bleek het dan toch net niet genoeg voor de overwinning.

Volgende week de laatste speelavond van dit jaar. We spelen dan doorgeefschaak in tweetallen, komt allen!

PvdW: Dylan – Egbert

Léon Huijsdens kampioen!

Het was de avond van de anti-climax en van het toreneindspel. De eerste anti-climax was rond 20:20, toen duidelijk werd dat Hans van der Burg vastzat in Rotterdam… dit betekende dat Léon een reglementair punt kreeg en hij hiermee niet meer in te halen is voor de concurrentie. Wellicht niet de mooiste manier om kampioen te worden, maar gezegd moet worden dat de kans wel om en nabij de 99% procent zou liggen dat het anders ook wel zou lukken. Léon was duidelijk de beste met 1 remise en verder louter overwinningen. Proficiat!

De tweede anti-climax kwam gedurende de avond. Marijn is genomineerd voor Sporttalent van het Jaar in Lansingerland, en hiervoor zou iemand langs komen om een filmpje te maken. Rond 20:00 zou er zogenaamd iemand onderweg zijn, maar helaas kwam diegene niet opdagen… beetje jammer! De derde anti-climax kwam in mijn eigen partij, toen Zenun zich niet lekker voelde en noodgedwongen (in weliswaar een mindere, maar nog wel speelbare stelling) moest opgeven.

Groep A

Naast de reglementaire overwinning Léon op Hans stonden er nog twee andere partijen op het programma. Zelf speelde ik tegen Zenun. Het was een interessante partij, waarbij Zenun enigszins passief speelde in de opening. Ik nam het initiatief op de koningsvleugel, maar Zenun wist dit toch te neutraliseren en kreeg wat tegenspel. Na een voor hem ietwat onfortuinlijke ruil van loper tegen paard kwam ik sterker te staan. Toen moest Zenun echter helaas opgeven.

Martin versloeg een andere kanshebber op de 2e plek, Arjen. Het was een spannende partij. Ik vond Martin in het begin wat sterker staan, hij had wat meer ruimte en wat meer initiatief. Toch kwam er opeens een eindspel op het bord met een pion meer voor Arjen. Hiertegenover stond wel dat Martin 18 minuten had en Arjen nog minder dan 1 minuut bedenktijd. Mede hierdoor zag Arjen een (relatief eenvoudige) combinatie over het hoofd, waarbij hij een paard verloor. Hij had in onderstaande stelling nog een kans om het paard terug te winnen. Arjen zag het niet en speelde …Da4+. Ziet u wel de juiste zet, waarmeer Arjen wellicht remisekansen had kunnen behouden?

Groep B

In de B-groep hadden we een debutant die het niet onaardig deed. Dit was Marijn en hij wist te winnen van Rinus, maar had hiervoor wel zo ongeveer de hele avond voor nodig. Rinus wist lang weerstand te bieden, maar uiteindelijk was Marijn toch de betere. Koploper Jan Breugem speelde tegen zijn naamgenoot Jan Spoelstra. Breugem had het betere van het spel en wist zijn voordeel ook te verzilveren. Hiermee staat hij bovenaan met nog 1 ronde te gaan – de enige overgebleven concurrent Henk was vanavond afwezig. Laatste kans volgende week!

Dan de toreneindspelen. We kunnen allemaal in de leer bij onze jongste leden, want Dylan en Jesse speelden het echt heel netjes. Jesse versloeg Tony in een toreneindspel. Ik heb niet alles gevolgd, maar volgens mij stond Tony zeker niet minder bij het ingaan van dit eindspel. Maar sinds de partij tegen Cok weten we dat Jesse altijd doorspeelt en een groot vertrouwen heeft in zijn eindspelkwaliteiten – en terecht, zo bleek ook vanavond weer! Hij won van Tony. Dylan speelde een hele knappe partij tegen Egbert. Het leek lang gelijk op te gaan, maar Dylan had aan een klein positioneel voordeeltje voldoende. Hij speelde op de zwaktes in Egbert’s stelling en deed dit echt heel goed. Knappe overwinning hoor!

Cok en Giovanni maakten er een hele wilde partij van. Giovanni leek zich te vergalopperen en een stuk kwijt te raken, maar kon hier zich nog min of meer uit truken door een kwaliteit terug te pakken. Een andere concessie was dan wel weer een open koningsstelling bij Giovanni. Kortom: chaos alom. In deze chaos wist Cok het beste plan te breien en hij ging dan ook aan het einde van de avond met het beste gevoel (en met een punt) naar huis.

Volgende week de laatste ronde van de interne competitie. Martin mag een poging doen om toch nog een punt af te snoepen van de kersverse clubkampioen – en in de B-groep strijden Jan en Henk voor de 1e plaats! De week erna hebben we een gezellige seizoensafsluiting – we zullen dan doorgeefschaak spelen. Iedereen welkom!

Henk Springer slaat zijn slag!

Henk Springer slaat zijn slaag!

Groep A

In de A-groep stonden 3 partijen op het programma. Helaas waren er afmeldingen van Hans van der Burg en Martin, zodat 2 van de 3 partijen geen doorgang konden vinden. Herindelen was ook niet meer mogelijk, omdat inmiddels de meeste mensen al tegen elkaar hebben gespeeld. Er bleef 1 partij over – en dat was mijn eigen partij tegen Rinus. Rinus speelde de Grünfeld – ik besloot voor de 4.Lf4-variant te kiezen, waarbij ik een pion win. Rinus bleek echter goed op de hoogte van deze variant en er ontstond een middenspel waarbij ik op weinig voordeel kon rekenen. Uiteindelijk ging ik wel met een pion meer het eindspel in, maar Rinus’ loperpaar en potentiele vrijpion neutraliseerden dit volledig. Ik had nog 1 kans op voordeel na een onnauwkeurige zet van Rinus. Ik zag het echter niet en daarna was remise het enige logische resultaat.

Groep B

In de B-groep won Henk een knappe partij van Egbert. Hij won ergens een pion, maar aangezien dit een dubbelpion was, had ik verwacht dat ook deze partij op remise af zou stevenen. Henk speelde het eindspel echter bekwaam, en wist Egbert alsnog te verschalken. Hiermee neemt Henk de koppositie over van Jan. Dit kwam mede doordat Jan verloor van Patrick. Eigenlijk was dit na 11 zetten al over en uit. Jan zag een truc’je van Patrick over het hoofd. Hiermee won Patrick al vroegtijdig een stuk. Dit gaf hij niet meer weg, en Patrick staat nu met 3 uit 3 er ook zeer aardig voor. Het wordt nog erg spannend de laatste weken in de strijd om de koppositie.

Zeer verrassend zijn de resultaten van Jesse – hij staat nu 4e en zelfs voor hem is de koppositie nog binnen bereik. Ditmaal versloeg hij Cok. Deze partij is elders op de website te zien. De wil om te winnen is zeker aanwezig. Wie van ons zou nog meer een remise-aanbod weigeren in volkomen gelijke positie – bij het ingaan van het eindspel – tegen een tegenstander met 500 ratingpunten meer?

Jan S. had een eigen (mooi!) schaakbord aangeschaft, geschikt voor slechtzienden/blinden. Het was nog even de vraag hoe dat dan precies zou moeten met de klok, maar dit verliep volgens mij uitstekend. Hij speelde tegen Hans Kunnen en het was een spannende partij. Ik had de indruk dat Jan ietsje actiever stond in het middenspel, maar het bleek niet genoeg om het evenwicht te verbreken. Er werd remise overeen gekomen.

Tenslotte Tony tegen Joeke. Tony ging zoals altijd voor de aanval. Ergens wist hij een pion te winnen, en hij bleef het initiatief houden. De pionnen stormden steeds verder naar voren, en uiteindelijk wist 1 pion ook de overkant te bereiken. Toen wist Joeke dat de tijd rijp was om zijn tegenstander te feliciteren.