Tsai en Breugem doen goede zaken!

Het einde van de periode komt dichterbij. Dit betekent dat de spanning rondom de promotie- en degradatiestrijd weer toeneemt. Wong Tsai en Jan Breugem voeren na deze ronde de ranglijsten aan, terwijl er nog veel schakers zijn die moeten vrezen of mogen hopen op degradatie/promotie na volgende week.

Groep 1

In Groep 1 wist Wong te winnen van Zenun, ondanks dat hij een gratis pion op a3 weggaf in de beginfase. Zenun lijkt zijn goede vorm van begin dit jaar kwijt te zijn, na een aantal nederlagen op rij. Wat overigens niets afdoet aan het spel van Wong, die met dubbele dreigingen en optimaal gebruik maken van open lijnen het Zenun zo moeilijk wist te maken dat hij fouten ging maken.

Zelf wist ik deze avond eigenlijk vrij eenvoudig te winnen van Martin. Hij speelde de opening niet goed, waardoor ik een gevaarlijk paard op e5 wist te plaatsen die hij niet goed kon aanpakken. Uiteindelijk leidden de dreigingen tot stukwinst, en toen Martin een paar zetten later zijn dame op een ongelukkig veld neerzette, kon ik dat stuk ook incasseren. Uiteraard geloofde Martin het toen wel.

Rinus en Egbert speelden een boeiende partij die nog urenlang is nageanalyseerd. Egbert kon een pion winnen, maar dit gaf Rinus de kans om een kwaliteit te slaan. Het probleem was echter dat hij dan met zijn loper van g7 af zou moeten, hetgeen zorgde voor een gevaarlijke aanval op Rinus’ koningsvleugel. En zo geschiedde. De aanval  leidde echter tot een eeuwig schaak. Zowel Egbert als Rinus hadden voor een alternatief plan kunnen kiezen, maar het was zeer twijfelachtig of dat voordeel op zou kunnen leveren, vandaar dat het – ook na intensief analyseren – een logische keuze was dat beide akkoord gingen met de puntendeling.

Tenslotte Leon tegen Bart. Aangezien Leon deze periode nog maar één ronde had gespeeld, was hij ingedeeld tegen Bart, de koploper van groep 2. Er ontstond een Benoni. Bart speelde het in het begin goed, tot hij iets te snel wilde doordrukken met zijn centrumpionnen, zonder dat hij daarvoor voldoende ontwikkeld was. Leon is wel thuis in deze Benoni-achtige scherpe stellingen, en wist dit dan ook af te straffen.

Groep 2

Bart verloor dus van Leon. Wie nam nu de koppositie over in groep 2? Giovanni deed hiervoor hard zijn best, maar moest in een toreneindspel met een pion minder, maar wel met veel gevaarlijkere doorkomende centrale pionnen, uiteindelijk berusten in remise tegen Joeke. Het was een mooie strijd, met uiteindelijke een terechte puntendeling.

Jan Breugem moest er hard voor werken, maar lukte het uiteindelijk wel om de winst binnen te halen tegen Hans Kunnen. Daar waar de overige partijen al rond 22:00/22:30 uiterlijk waren afgelopen, gingen Jan en Hans door tot in de tijdnoodfase. In de opening had Jan al een klein plusje weten te pakken tegen Hans, die normaliter juist erg sterk is in de opening. Hans had zeker tegenkansen, maar Jan wist toch het initiatief te behouden, en kwam ook twee pionnen voor. Toen de stukken er langzamerhand afgingen, en Jan’s pionnen rustig voorwaarts gingen, werd het op een gegeven moment toch onhoudbaar voor Hans.

Hans Pieterse nam het op tegen Robert May. Hier wist de degelijkheid en ervaring het te winnen van het frisse, aanvallende jeugdige spel van Robert. Hans kreeg langzaam maar zeker het betere van het spel, en toen vanuit het niets stond opeens het mooiste mat op het bord die ik dit jaar heb gezien op de borden in onze interne competitie. Hans vond het opgeven van Robert in eerste instantie wat voorbarig, maar hij bleek toch echt schaakmat te staan:

May-Pieterse fragment, Intern 2.6

Volgende week de laatste ronde. Het belooft erg spannend te worden. In groep 1 is Arjen Hofman al gedegradeerd, maar er zijn nog 5(!) andere spelers die kunnen degraderen: Arno, Egbert, Rinus, Zenun en Martin. Die zullen allemaal nog moeten vechten voor de punten komende week. In groep 2 staat Jan bovenaan, gevolgd door Bart en Giovanni. Die spelen volgende week echter met het viertal, waardoor ze 4 punten krijgen. Jan heeft minimaal een remise nodig om kampioen te worden en te promoveren.

Reacties gesloten.