TMD 7 Crazy Horses Door Wong Tsai

crazy_horses

Crazy Horses (aka Nowhere to run – part 2)

De laatste tijd speel ik opvallend veel “miniatuurtjes”, dit zijn schaakpartijen die in de regel met 20 zetten of minder zijn afgelopen. Helaas mocht ik zelf tweemaal aan de verliezende kant van het bord zitten maar “ter compensatie” zat ik ook tweemaal aan de juiste kant.

Eenmaal zag ik mijn kans schoon in de interne competitie van Promotie waar mijn tegenstander met zwart de Shevnikov opening omtoverde tot iets van een Draak variant. Dat is natuurlijk ongebruikelijk en met de witte mijnenvegers g4 en h4 in aantocht raakte hij al binnen 10 zetten in een verstikkend mat-net.

De tweede miniatuur werd gespeeld tijdens de eerste externe partij 2014/2015 van 3-Torens 1 tegen Krimpen a/d IJssel 2. In die partij kwam de Scandinavische opening op het bord die niet al te lang daarna Caro-kann achtige trekjes begon te vertonen. Om de zwarte ontwikkelingsachterstand te vergroten besloot ik om een pionoffer te geven, mijn tegenstander durfde niet echter in te gaan op het aanbod.

chess_tmd7_1

Diagram 1: pionoffer na De2

Volgens de siliconen brains van Deep Fritz (met Rybca Engine) is Dxd4 de enige optie voor zwart om met optimaal spelen gelijk spel te behouden. Wit zal vervolgen met 0-0-0 waarna er legio mogelijkheden zijn om het zwart moeilijk te maken.

In plaats van Dxd4 speelde zwart de ontwikkelingszet Pbd7. Hierna voerden de witte “Crazy Horses” – beginnend met Pc4 – vervolgens samen een dodelijke balletdans uit die de zwarte dame in een hopeloze “Nowhere to Run” hoek drukte.

chess_tmd7_2

Diagram 2: na Pb6 met dubbel e aanval op c4, hoe gaat wit dit oplossen?

Er volgde:

Pe4!!     –            Da4 (als zwart met de dame het paard op c4 neemt dan komt Pd6+)

b3           –             Da6

Pc5!

En zwart geeft op vanwege Db5 –Pd6+ met dame verlies. In totaal 13,5 zet gespeeld..

 

 

Reacties gesloten.