Tamme kastanjes

Na de zomer komt de herfst, de mooiste tijd van het jaar. Tijdens de indian summer krijgen de bladeren hun fraaiste tint en ook de koperen ploert laat zich nog eenmaal van haar beste kant zien. Terwijl de stemgerechtigde Bunnahabhain de ingewanden verwarmt, worden er weer stukken verzet in de Smitshoek.
Bij Dustin-Davin zien we een Grand Prix attack waarbij Davin rustig blijft en een mooie loper op d4 posteert. Springer-Smits verwatert via verwisseling van zetten tot een rustige ruilvariant van het Frans, waarbij Henk eenvoudig ontwikkelt en Eric geen tegenplan weet te verzinnen. Damhuis-Hoogenes blijkt een KI waarbij Ronald wat varianten door elkaar haalt en het loperpaar en de open d-lijn aan zijn tegenstander moet laten. Op techniek weet Eric dit punt eenvoudig binnen te halen. May-Schatborn doet denken aan een vervroegde sinterklaas. Beide spelers offreren stukken als ware de goedheiligman al in het land. Toen de pepernoten op waren had Robert meer materiaal over zodat hij terecht tot opperpiet gekroond kon worden.
Rinus koos voor een ouderwetse flankaanval en wist Mark zijn jeugdige centrum eenvoudig te ondermijnen. Berghout-Botma oogt wat ingewikkeld. Bert krijgt een IQP maar deze is eerder sterk dan zwak zodat de loper op c1 overeenkomst vertoont met Camiel Eurlings. Tsai-van Vaalen doet denken aan een een combinatie van Seresta en Mogadon. Na een soort ruilvariant blijft alleen de e-lijn open en weet Wong een paard op e5 planten. Voor anderen een vervelende ervaring maar Martin geniet wel van dit soort martelingen. Tony-Menno wordt een 3-rijen systeem waarbij Menno passief achterover leunt totdat Tony ongeduldig wordt en enkele pionnen in de aanbieding doet, die hij natuurlijk nooit meer terugziet. De rest is een kwestie van techniek.
Intussen wordt de vloer van de Jumbo gestort. Waar eens onze Emperor het zwarte geld bewaarde van onze notabelen, verschijnt nu een betonnen vlakte. Waar ooit het vlas in schoven stond te drogen, racen straks de winkelwagentjes op weg naar de kassa. Wong is ongevoelig voor de historie en drukt langzaam door om een puntje bij te schrijven. Ook dit jaar zal hij de top van de ranglijst weer weten te vinden om in de play-offs wanhopig te verzaken. Davin heeft in zijn jeugdjaren draakles gehad van Ronald en kiest exact dezelfde opstelling als Ronald vorig seizoen op het bord bracht. Dustin heeft inmiddels een verbetering weten te vinden zodat hij met een ouderwetse h4-h5 aanval de koning in zijn nakie laat staan.
Egbert is duidelijk in de herfst van zijn carriere maar probeert om te ontsnappen aan de druk van Berts zware stukken. In de war gebracht door de tijdnood van zijn opponent, mist hij enkele keren de juiste voortzetting zodat het niet mogelijk is om naar remise te ontsnappen. Een prachtige partij om een mooie herfstavond te besluiten. Morgen rode kool met appeltjes, een boutje van een Veluws hert en puree van de tamme kastanjes uit de Leeuwenkuil.

Reacties gesloten.