Succesvolle rentree Cock in 9e ronde interne competitie

Het was een rustige, maar wel leuke speelronde in de 9e ronde van de interne competitie. Het eerste viertal speelde een thuiswedstrijd (en hoe! Klinkende overwinning tegen de gedoodverfde favoriet uit de poule) en er waren een aantal afmeldingen vanwege ziekte of andere overmacht. Deze ronde vijf partijen waarin werd gevochten voor de punten.

Arjen en Henk maakten er een remise-miniatuurtje van. Toch was het zeker geen salonremise, maar een vrij scherpe partij. Arjen ging voor de mataanval, maar Henk wist dat te pararen met een slimme paardzet. Er ontstond nu een herhaling van zetten, omdat er ook nog stukken in stonden van Arjen. Niet ingaan op zetherhaling zou leiden tot materiaalverlies, en Henk moest ook wel ingaan op de zetherhaling ivm de gevaarlijke dreigingen tegen zijn koning. Beide heren schikten zich, ogenschijnlijk niet geheel ontevreden, in de puntendeling.

Op de overige borden werden nergens punten gedeeld. Zenun verstevigde zijn koppositie door naaste belager Hans van der Burg te verslaan. In een stelling met tegenovergestelde rokades gingen beide heren op jacht naar de koning van de tegenstander (zo hoort dat!). Tot de boel ontplofte bleek Zenun ergens een kwaliteit te hebben buit gemaakt, en ook stonden zijn stukken veel actiever. Een dergelijk voordeel mag niet meer uit handen worden gegeven, en dat gebeurde dan ook niet. Zenun wint en heeft de eerste plek voorlopig stevig in handen.

Egbert versloeg Tony. De strijd ging lang redelijk gelijk op, maar Egbert bleef geduldig, in de wetenschap dat Tony normaliter wel eens iets wil weggeven, een pionnetje of wat meer. En zo geschiedde. Egbert won een pionnetje, en later wat meer materiaal. Dit verzilverde Egbert uiteraard in een vol punt.

Cock van Grevenbroek is vroeger lid geweest van Berkel. Twee weken geleden speelde hij al mee in de Bakkercompetitie (waar hij een niet onverdienstelijke score van 3 uit 4 neerzette) en vanavond mocht hij in de interne competitie het op gaan nemen tegen ons jeugdtalent Giovanni Netten. In de opening trok Cock erop uit met zijn dame. Giovanni was nog niet goed ontwikkeld en zag zich genoodzaakt een pion prijs te geven. Dit bleek uiteindelijk een duur grapje te zijn, want Cock bedankte voor de pion, en hield hem eigenlijk de hele avond vast. De stelling versimpelde, totdat er een toreneindspel ontstond, met nog altijd die pion voorsprong voor Cock. Dit toreneindspel werd actiever gespeeld door Cock, en uiteindelijk was promotie of torenverlies niet meer te voorkomen. Uiteraard geloofde Giovanni het toen wel. Mooie comeback dus in de interne competitie voor Cock, hopelijk smaakt het naar meer!

De laatste partij was die tussen Hans en Jan. De heren waren aan het begin van de avond vrij scherp, en ze hielden de stelling goed in balans. Er werd geduldig geschoven, zonder (noemenswaardige) fouten. Uiteindelijk begonnen ze toch wat over het hoofd te zien en de schrijver dezes verslag heeft zelfs uit (een niet nader geverifieerde bron) vernomen dat er is doorgespeeld terwijl een koning schaak stond en beide dit over het hoofd hadden gezien. Uiteindelijk speelde Jan het laatste gedeelte beter dan Hans en kon hij zijn eerste overwinning dit jaar in de interne competitie bijschrijven.

Leuke ronde weer, op naar volgende week. Dan is er voor de verandering eens geen externe competitie, dus ik verwacht u allen te zien voor een potje schaken in onze spannende keizercompetitie!

Reacties gesloten.