Strijd om kampioenschap losgebarsten!

Tijdens de laatste 3 weken van dit schaakseizoen worden de playoffs gespeeld. De acht schakers die zich hiervoor hebben geplaatst maken onderling uit wie de kampioen van 3-Torens wordt. In de eerste ronde van de playoffs, de kwartfinales, werd er hard gestreden op alle borden. Alle 4 de partijen eindigden direct in een beslissing, waardoor er geen rapid or Armageddon partijen aan te pas hoefden te komen. Daarnaast werd er ook gestreden in de “Best of the Rest”-poule.

Playoffs

Zelf speelde ik in de kwartfinale tegen Giovanni. De opening kende ik iets beter dan mijn jeugdige tegenstander, waardoor ik al vrij snel een iets beter speelbare stelling kreeg. Dit leidde tot pionwinst. Daarna probeerde Giovanni druk uit te oefenen op mijn koningsstelling, die door een aantal ruilen ook wel wat verzwakt was. Ik kon de aanval echter tegenhouden en snoepte onderweg ook nog een paar pionnen mee. Giovanni kon toen kiezen tussen risicovol verder aanvallen of afwikkelen naar een verloren toreneindspel met 3 pionnen minder. Hij koos voor de aanval, maar dit betekende echter een snel einde aan de partij. Hij zag één venijnig schaakje met de dame over het hoofd en als gevolg daarvan was mat niet meer te voorkomen.

Wong was duidelijk geïnspireerd door Giri’s partij tegen Karjakin vandaag. Hij opende in navolging van Giri met 1.g3!? Zenun staat bekend als een speler die een aantal scherpe openingen in zijn repertoire heeft, en deze wilde Wong vanavond vermijden. De tactiek pakte goed uit. Zenun speelde (te) passief, liet zich naar achteren drukken en Wong kreeg langzaam maar zeker het betere van het spel in deze positionele partij. Zenun’s goede zetten raakten langzaam maar zeker op, en dan is het wachten op een foutje. Wong profiteerde hier van, en toen stortte de boel ook snel in elkaar bij zijn tegenstander.

De partij die van tevoren wellicht ingeschat werd als de meest gelijkwaardige (in ieder geval op basis van rating, en ook qua onderling resultaat zijn de resultaten de laatste jaren wisselend) had het minst aantal zetten nodig om een overwinnaar aan te wijzen. Rinus toverde een heus miniatuurtje op het bord en wist Martin in slechts 16 zetten te verschalken. Rinus profiteerde optimaal van een op het oog kleine onnauwkeurigheid. Martin kwam in een gevaarlijke penning en had nauwelijks meer goede zetten om hier uit te komen. Zie voor meer details de Partij van de Week.

Dan was er nog één strijd over en dat was die tussen Egbert en Erik. Erik had Egbert al eens verslagen dit seizoen, dus hij was gewaarschuwd. Egbert is echter in vorm de laatste tijd, getuige het feit dat hij de 3e periode in groep 1 op zijn naam wist te schrijven. Ook tijdens deze partij was zijn spel goed. Hij won ergens een pion, en hield dat vol tot in het verre eindspel. Erik verdedigde taai, en kwam uiteindelijk terecht in een eindspel met T+P tegen T. Volgens mij was er een mogelijkheid om de Philidor-positie (een bekend remise-wapen in dit toreneindspel) te bereiken voor Erik, maar die werd niet gevonden. Egbert wist het eindspel om te zetten in een overwinning.

Best of the Rest

Nu de druk op het kampioenschap er niet meer was, durfde Leon ook weer eens te komen schaken. Dat deed hij overigens vrij aardig. Ik heb niet erg veel meegekregen van deze partij, maar wat ik hoorde en gezien heb werd Arjen vrij makkelijk aan de kant geschoven. Leon won een pion, en later nog één, en zette dit om naar een vol punt.

Hans kent zijn openingen meestal vrij aardig, en dit keer leverde hem dit al snel een veel betere stelling op dan Bart. Dankzij een openingsvalletje won hij een stuk, en dat gaf hij niet meer weg. Uiteraard moest er echt nog wel voor gevochten worden, en Bart hield het nog een aardige tijd uit, alleen het blijft lastig spelen met een stuk minder. Omdat de openingstruc inhield dat je een dame gewoon in laat staan (hoe leuk is dat om te spelen!) wil ik het jullie niet onthouden:

Tenslotte Jan tegen Tony. We zaten al een poos in de bar te analyseren, en tot onze stomme verbazing was dit de partij die (bijna) het langst duurde! (op die tussen Egbert en Erik na). Tony zette Jan met zijn rug tegen de muur. Hij had het initiatief, en dit melkte hij goed uit. Op een gegeven moment stonden Jan’s stukken vrijwel allemaal rondom zijn koning, een pion van Tony prikte in de stelling, waardoor er voor Jan weinig goede zetten meer over waren. Tony wist hier handig gebruik van te maken en won de partij.

 

Volgende week de halve finale van de playoffs! En meer partijen in de tweede groep, want de verliezers van de playoffs van vandaag stromen dan in.

Reacties gesloten.