Spannende partijen tijdens 3e Bakker-avond

Afgelopen dinsdag vond de derde Bakker-avond plaats. Toen ik de laptop opstartte wachtte daar een onaangename verrassing: in de pc stonden alleen de uitslagen t/m de 3e ronde (terwijl we al 2 avonden en dus 8 rondes hadden gespeeld). Dan maar even improviseren en indelen op basis van de stand na de 3e ronde. Dus mochten er leden zijn die onjuistheden meenden te hebben ontdekt: ronde 5 is ronde 9 en vice versa. De partijen van afgelopen Bakker-avond zijn dus: ronde 5, ronde 10, ronde 11 en ronde 12. Gelukkig was Rinus zo aardig om in de 1e ronde tegen mij al redelijk snel een stuk weg te blunderen en direct op te geven, waardoor ik de overige rondes kon invoeren en we dus vanaf de 2e ronde weer geheel op schema lagen.

Wat in de eerste ronde verder vooral de aandacht trok was de bloedstollend spannende partij tussen Cok en Menno. De heren gingen tot het gaatje, en het lukte Menno uiteindelijk om Cok schaakmat te zetten – 2 seconden voordat Menno’s klok zou vallen! Verder weinig opvallende resultaten deze ronde, of je moet de overwinning van de voorzitter op de man-in-vorm (Martin) een verrassing noemen. Overigens was Jan Breugem wel dichtbij een verrassing. Hij speelde een goede partij tegen Léon, stond ook echt gewonnen (kwaliteit voor), maar uiteindelijk had Jan teveel tijd nodig om het beslissende plan te vinden en verloor hij op tijd van Léon.

In de tweede ronde weer een aantal mooie partijen. Hans Kunnen en Gert jan de Jong maakten er een mooie spannende partij van, waarbij Hans uiteindelijk wist te winnen. Cok was zo van slag na zijn thriller tegen Menno dat hij de opening tegen mij helemaal verprutste en vrij snel een stuk (en daarmee de partij) cadeau deed. Erik Smits zorgde voor een verrassing deze ronde, door knap Léon op remise te houden.

In de derde ronde volgden er meer verrassingen. Hier was Léon weer bij betrokken. Hij liet zich pootje lichten door Martin. Léon leek een gevaarlijke aanval te hebben, zette zijn toren op de achterste lijn, waar hij weliswaar werd aangevallen door Martin’s paard, alleen Martin kon hem niet nemen, omdat hij dan mat zou gaan. Martin speelde echter een tussenzetje en toen ‘vergat’ Léon dat zijn toren nu wel gewoon genomen kon worden. Hetgeen geschiedde… Hiervan profiteerde ik op de ranglijst, doordat ik mijn partij wel wist te winnen van Menno. Die partij ging lang gelijk op, totdat Menno een fout maakte en ik pardoes een paard buit kon maken. De andere verrassing in deze ronde was een mooie overwinning van Jan op Zenun. Dit keer bleef Jan wel koelbloedig en maakte hij het op tijd af.

In de laatste ronde boekte Rik Veldhuis – die voor het eerst ons nieuwe onderkomen kwam bewonderen – een mooie overwinning met zwart op Joeke. Ook Hans Kunnen won een erg knappe partij tegen Rinus, die een onfortuinlijke avond beleefde met drie nederlagen een bye. Menno herstelde zich deze ronde door Zenun te verslaan, en Jan kon zijn mooie overwinning geen vervolg geven: Martin bleek te sterk voor hem. Aan de kop van het klassement wisten Léon en Arjan beide te winnen – Cok en Erik waren de slachtoffers- ,  al ging dit bij Léon vrij moeizaam: hij stond materiaal achter, totdat Cok een toren weggaf. Na 3 Bakker-avonden gaat ondergetekende aan de leiding, nog altijd gevolgd door Léon – de beslissende avond vindt plaats op 14 maart.

Reacties gesloten.