Solid as a rook

In de vijfde ronde van de interne competitie waren er een paar schakers die men meestal op vrijdagavond wel in de Smitshoek aantreft verhinderd vanwege betrokkenheid bij de Groene Hart finale. In beide groepen werden er drie partijen gespeeld.

Groep 1

Zenun maakte in een scherpe Siciliaanse partij een openingsfout tegen Wong. Giri heeft ook sinds deze week weer ondervonden (tegen MVL) dat dat nogal gevaarlijk is in die opening, en Zenun kan daar nu over meepraten. Wong maakte het vakkundig af en zo werd ook deze partij al in een vroegtijdig stadium beslist.

Giovanni speelde tegen Erik een Franse partij, waarbij Giovanni al snel liet weten er een echt gevecht van weten te maken door op de tweede zet (na. 1.e5 e6) 2.f4!? te spelen. Erik was echter niet onder de indruk, speelde ‘normale’, solide Franse zetten en kreeg langzamerhand het initiatief. Op een gegeven moment wist hij een aanval op de koningsvleugel van Giovanni op te zetten, en nadat hij torens kon verdubbelen was dit doorslaggevend.

Zelf speelde ik tegen Egbert. Er werd al snel veel geruild en op zet 12 belandden we in een eindspel met 2T+P+een aantal pionnen. Ik wist het initiatief te pakken, won op een gegeven moment een pion, maar Egbert gaf geen krimp en bleef taai verdedigen. Toch waren er achteraf wel een paar momenten waarbij ik een absoluut winnende voortzetting had, maar aangezien ik die in de partij niet vond eindigde het na 81 zetten in remise.

Groep 2

De eerste partij die hier was afgelopen was Tony tegen Joeke. Joeke speelde een zet met het verkeerde paard, hetgeen hij wel zelf gezien had, maar helaas toch deed. Dit kostte hem een stuk, en Tony nam het initiatief. En als Tony het initiatief heeft, is hij tegen iedereen gevaarlijk. Hij wist dit ook winnend af te sluiten.

De tweede partij die hier was afgelopen was Tony tegen Joeke. Alweer Tony? Zeker. Jan had eigenlijk bardienst en was oneven, maar Tony had nog wel zin in nog een potje na zijn overwinning op Joeke. En hoewel Jan naar eigen zeggen ‘niet zo’n goede partij speelde’, wist hij wel te winnen, mede dankzij een machtig paard dat vele pionnen van Tony van het veld wist te vegen.

Tenslotte Patrick tegen Hans. Hoewel ik hier weinig van heb meegekregen, zag ik dat ze in een toreneindspel belandden, waarbij Patrick een pion meer had. Hij wist dit ook te converteren, en zo pakte hij de volle punten bij zijn ‘rentree’!

Nog twee rondes voor we de playoffs ingaan. Volgende week op 29 april ronde 6!

Reacties gesloten.