TMD(6) – Nowhere to run door Wong Tsai

Een belangrijk thema of motief in het schaakspel is die van het beperken van de bewegingsruimte van een of meerdere stukken van de tegenstander. Nog mooier is het om bijvoorbeeld in dame in te sluiten die, optisch gezien, veel “vluchtvelden” heeft maar feitelijk in groot gevaar verkeert. De kunst van het schaken is dit soort situaties te herkennen en de juiste zetvolgorde te vinden. Neem hier gerust extra bedenk- en rekentijd voor als je zo’n kans krijgt.. Die partij krijgt geheid een ereplaats in de galerij van “My greatest games”.

In de volgende twee stellingen brengt de zwartspeler zichzelf in de problemen door zijn dame op te sluiten. Een typisch geval van “Nowhere to run”, het overkomt de besten onder ons.

Stelling 1 ontstond uit een Boedapester Gambiet waar mijn tegenstander, een zekere weledel-zeergeleerde Dr. Manuel N. uit het Promotie 1 team, zojuist Tad8 heeft gespeeld. Hoe wint wit na deze zet?

Diagram-Schaakcafe-TMD6-1

Stelling 2 werd gespeeld in de 2014 kandidaten matches tussen de super-grootmeesters Aronian (2830) – Mamedyarov (2757) waar zwart al op de 13e zet blundert met Pe7. Hoe wint wit de dame?

Diagram-Schaakcafe-TMD6-2

Heeft iedereen de juiste oplossing uit TMD 5 gevonden? Zo niet, stop dan met verder lezen en keer terug naar het bord en de opgave!

De partij uit de HSB Promotieklasse ging als volgt verder:

…            –              Dxd4??

Ted1!    –              Dxc5

Td6!       –              Te7

Txh6+   –              Kg8

Th8+      –              Kg7

Dh6+     –              Kf7

Txf8#    –

Na Ted1 staat zwart compleet verloren omdat de inval op de 6e rij niet kan worden voorkomen. Alleen het offeren van groot materiaal laat de zwarte koning wat langer spartelen. Aardig om nog te vermelden is dat Dxd4 in luttele seconden werd gespeeld, Ted1 na ca. 10 seconden en dat het vervolgens 40 minuten duurde voordat zwart Dxc5 speelde. Daarna was de klus binnen 1 minuut geklaard.

Reacties gesloten.