TMD (5) – Blinded by the light door Wong Tsai

Ooit wel eens gehoord van de Melanocetus Johnsonii? Het is een diepzeevis en niet bepaald moeders mooiste; de foto hierboven spreekt boekdelen lijkt me. Gelukkig zijn er geen spiegels daar beneden en als die er wel waren dan zou hij niet schrikken, de ogen zien vrij weinig en het licht daar deep down under is ver te zoeken. Toch moet zo’n dier zien te overleven, en ziedaar, het monster vist – heel slim – met behulp van een lichtgevende hengel boven zijn bek met vlijmscherpe tanden. Een onweerstaanbaar lokkertje voor de ongelukkige..

Gelukkig weten wij mensen wel beter en zeker als ervaren clubschaker heb je geleerd dat je eerst moet nadenken voordat je blindelings in een lekker hapje bijt, toch? Het schaakspel is bij uitstek een dynamisch platform vol met directe en indirecte valstrikken, al of niet bewust door beide strijdende partijen vrijwel onherkenbaar in de stelling gewoven.

Een voorbeeld: Wit heeft een gedrongen, wat passieve stelling, zonder goed samenwerkende stukken en speelt een zet om eindelijk eens wat vaag tegenspel te creëren. U krijgt met zwart hierdoor de ultieme kans om direct voordeel te verkrijgen door in te gaan op de aanbieding. Die bestaat uit (a) het winnen van een volle pion, met ook nog eens (b) een dubbele aanval op een onbeschermd paard en dito witte pion, en zo te zien bovendien (c) zonder directe dreigingen. Over en uit dus, punt is binnen, wit kan opgeven, klus geklaard..

Zet nu met deze bovenstaande wijsheden de onderstaande stelling op het bord. Vol vertrouwen heeft zwart D x d4 gespeeld. Ietwat in shock en bedroefd kijkend naar de ontstane stelling vraagt de witte speler zich af wat hij nu moet spelen..

Diagram-Schaakcafe-TMD5-1
PS: waar zijn die onweerstaanbaar lekkere bitterballen toch gebleven?

 

 

 

 

 

 

 

Reacties gesloten.