Ronde 8: wit begint en wint

Maakt het uit welke kleur je hebt bij het schaken? Op (groot)meesterniveau speelt men altijd liever met wit, alhoewel bij de recente tweekamp tussen Carlsen en Karjakin ook weinig leek uit te maken: sterker nog, zwart dreigde vaker te winnen dan wit – en bijna nooit leidde wit tot een openingsvoordeel. Maar in de 8e ronde van de interne competitie leek het wel degelijk uit te maken: wit won alle partijen. Ok, doordat er twee teams extern speelden (het eerste achttal en het tweede viertal) waren er slechts 3 rondes te noteren in de interne competitie, maar dan nog. In ieder geval is Tony een tegenstander waar je maar beter wit tegen kunt hebben. Zijn resultaten in de interne competitie spreken boekdelen:

1 Zenun Cormehic Tony Tang 1−0
2 Tony Tang Hans Pietersen 1−0
3 Giovanni Netten Tony Tang 1−0
4 Tony Tang Hans Kunnen 1−0
5 Tony Tang Erik Smits 1−0
6 Henk Springer Tony Tang 1−0
7 Joeke Nijboer Tony Tang 1−0
8 Tony Tang Jaysen Boedhram 1−0

 

Helaas had Jaysen niet het geluk dat hij met wit mocht spelen. Toch kwam Jaysen een pionnetje voor. Daarna snoepte hij nog een pion. Zou het hem dan net als Joeke vorige week lukken om een paar pionnen buit te maken tegen Tony en die in het eindspel te verzilveren? Nee, helaas voor hem snoepte hij nog een 3e pion, die helaas zwaar vergiftigd was: Tony sloot Jaysen’s dame op en de stukken konden in de doos.

Hans v/d Burg verloor vorige week nog in de Bakker-competitie van Arjen, maar haalde vanavond zijn revanche in de competitie. Hij won dankzij een scherpe koningsaanval, waarbij Arjen slechts kon kiezen tussen mat gaan of heel veel materiaal inleveren. Beide was weinig aantrekkelijk, dus koos hij voor opgeven zodat zijn volle concentratie weer gericht kon worden op het wedstrijdleiderschap.

De laatste partij was een hele spannende. Erik en Giovanni hielden elkaar erg lang in evenwicht. Een remise leek lang voor de hand, maar er ontstond een toreneindspel. Het is erg makkelijk om daar de fout mee in te gaan, en zo geschiedde ook. Erik’s koning stond centraler, en toen Giovanni remise aanbood met een pion meer, werd dit toch (terecht) afgeslagen door Erik, omdat zijn toren actiever en zijn koning centraler stond. Hij speelde het mooi uit en won deze spannende partij.

Reacties gesloten.