Ronde 13: alle zekerheden over boord

Ik was ervan overtuigd dat er (dit seizoen) twee zekerheden bestonden. Ten eerste was dat dat wit over het algemeen in het voordeel is, want het heeft een tempo voorsprong. De tweede was dat Tony met wit alles wint en met zwart alles verliest. Deze aannames kunnen na de 13e ronde allebei de prullenbak in. Zwart won bijna alle partijen (alleen Léon wist met wit te winnen) en Tony verloor voor het eerst met wit – en daar is Cok debet aan.

Cok bouwde met zwart zijn partij keurig op. Hij speelde degelijk, won een pion en gaf Tony’s initiatief geen kans van slagen. Zolang je Tony’s – soms verwoestende – initiatief weet te neutraliseren, maakt hij vaak wel een foutje waar van geprofiteerd kan worden. Dit speelde Cok goed uit en hij klimt hierdoor naar de 9e positie op de ranglijst… nog maar één plek verwijderd van de playoff plaatsen, al zal hij de komende weken sterkere tegenstand kunnen verwachten.

Gert Jan speelde zijn tweede partij in de interne competitie tegen Hans Kunnen. In de opening won Hans ergens een pion. Beide heren hadden de tijd nog wel nodig in een complex middenspel, maar uiteindelijk wist Hans de beste voortzettingen te vinden, en hij wist materiaal te winnen en uiteindelijk de partij. Joeke had een zware avond tegen Arjen voor de boeg, en dat werd nog veel zwaarder toen hij een toren weggaf. Daar wist Arjen wel raad mee en hij wikkelde soepel af naar een overwinning.

Zoals gezegd was Léon de enige witspeler die wel wist te winnen. Het slachtoffer was Hans van den Burg. Het ging lang redelijk gelijk op, maar zoals wel vaker wist Léon in de tactische verwikkelingen aan het einde van het middenspel beter te rekenen en dit leverde hem een kwaliteit voorsprong op. Met een kwaliteit voorsprong is een eindspel wel toe te vertrouwen aan Léon en zodoende won hij de partij. Zelf speelde ik tegen Rinus. Onze partij ging lang gelijk op, totdat Rinus een foutje maakte waardoor ik een pion kon winnen. Daarna ging alles van het bord af. De laatste fout maakte Rinus door in onderstaande stelling torens te ruilen met 48. Te5+ ?

vd-linde-drenthen

Het eindspel is dan gewonnen voor zwart, omdat wit te veel tijd verliest met het ophalen van de c-pion. Zwart kan met zijn koning een sleutelveld bezetten (e5-f5 of g5 in deze positie) en wit kan dan niets meer doen om promotie van de zwarte f-pion te voorkomen.

Zenun zette zijn zegereeks ook verder voort. Ditmaal was Martin het slachtoffer, die zelf toch ook een heel behoorlijke reeks overwinningen had neergezet de afgelopen maanden. Ook dit was een erg spannende partij met wisselende kansen, en ook dit werd aan het einde van het middenspel beslist door een fout. Martin ging de fout in, en Zenun maakte het af – alweer zijn 7e overwinning (met slechts 1 nederlaag) in de interne competitie met een TPR van 1931!

Reacties gesloten.