Rinus en Hans P. pakken koppositie met 2 uit 2!

Rinus en Hans P. pakken koppositie met 2 uit 2 !

In zowel groep A als groep B hebben we een verrassende koploper. Rinus en Hans Pietersen zijn beide bepaald niet favoriet voor de eindzege in de groep, maar hebben beide brutaal de leiding genomen met 2 uit 2. Rinus versloeg hiervoor Martin, Hans P. rekende af met Gert-Jan.

Groep A

In groep A stonden er 3 partijen op het programma. Slechts een daarvan eindigde beslissend. Rinus versloeg Martin. Het was een spannende pot, waarbij Rinus twee sterke, centrale paarden had, maar Martin had het loperpaar. Een onoplettendheid werd Martin echter fataal. Hij liet een dame binnenkomen op h2, en dat was wel een zeer ongenode gast. De dame liet binnen enkele zetten een spoor van vernieling achter in Martin’s verdediging, die gedesillusioneerd de pijp aan Maarten gaf.

Hans van der Burg nam het op tegen Egbert. Egbert, die vorige week nog verloor van Rinus, wilde er alles aan doen om niet met 0 uit 2 onderaan te bungelen. De stelling was lang in evenwicht, maar toen Egbert serieuze dreigingen leek te gaan ontplooien, bood hij plotseling remise aan – in de nabespreking bleek dat dit mede kwam doordat hij dacht dat Hans een hele sterke speler was met een veel hogere ELO-rating dan hijzelf (wellicht mede ingegeven door zijn Bakker-nederlagen tegen Hans). In ieder geval werd de vrede getekend en konden beide heren hun eerste halfje bij schrijven.

De laatste partij was een partij van ondergetekende tegen Léon. Léon verraste mij enigszins in de opening door 1.d4 zonder c4 te spelen, waardoor ik al snel out of book was. Gelukkig was dat wederzijds, doordat ik mijn stukken ontwikkelde naar plekken die Léon daar niet helemaal verwachtte. Léon stond iets sterker, maar toen hij op zet 11 een (te) afwachtende zet speelde, kon ik met een sterke loperzet mijn openingsproblemen oplossen en was de stelling in evenwicht. Even later bood ik remise aan, maar Léon vond dat hij niet thuis kon komen met maar 16 gespeelde zetten. Een paar zetten later wist hij inderdaad wat dreigingen te ontplooien, maar nadat er wat stukken van het bord verdwenen wist ik ook mijn toren te activeren en belandden we in een remise-achtig toreneindspel. Toen besloten we de vrede te tekenen.

Ronde 2:

 1. v/d Burg – E. Berghout ½
 2. v/d Linde – M. van Vaalen 1-0
 3. Huijsdens – A. Drenthen ½

Stand:

 1. v/d Linde         2             2
 2. Huijsdens        1             0.5
 3. Drenthen         1             0.5
 4. van der Burg    1             0.5
 5. Berghout         2             0.5
 6. Cormehic        0             0
 7. Hofman          0             0
 8. van Vaalen      1             0

 

 

Groep B

In groep B waren er deze ronde 4 partijen te aanschouwen. De nieuwe koploper, Hans Pietersen, versloeg Gert-Jan de Jong. Hij drukte Gert-Jan steeds verder in de verdrukking, en won eerst een stuk, toen een kwaliteit, en daarna nog meer materiaal. Gert-Jan probeerde nog lange tijd tegenstand te bieden, maar uiteindelijk bleek de stelling (uiteraard) niet meer te houden.

Giovanni speelde een mooie pot tegen Joeke. Zie ook de Partij van de Week! Hij stond sterk, Joeke creëerde knap tegenspel, maar uiteindelijk ging Joeke de fout in, in een zeer scherpe stelling. Wie ook de fout in ging deze ronde was Henk Springer. Henk, wellicht de favoriet voor de overwinning in de B-groep (hij had zich zelfs geplaatst voor de A-groep, maar zag hier vrijwillig van af), ging verrassend onderuit tegen Jan Breugem. Jan speelde sterk en ging een remise-achtig eindspel in tegen Henk. Hier ging Henk echter de fout in door een verkeerde pionzet, en toen kon Jan de buit binnen harken.

De laatste partij was een hele mooie, spannende pot tussen Erik Smits en Hans Kunnen. In de tijdnoodfase hadden velen zich rond het bord genesteld om de laatste spannende verwikkelingen te aanschouwen. Hierin hadden beide heren een toren en 4 pionnen. Erik had echter twee ver gevorderde verbonden vrijpionnen en dit leek lastig voor Hans om tegen te houden. Helaas voor Erik ging hij echter in tijdnood de fout in, waardoor eerst de ene pion verdween en toen ook de andere niet meer te houden bleek. Hans was zo opgelucht dat hij toen direct remise aanbod, met nog ongeveer 30 seconden op de klok. Objectief gezien stond Hans nu gewonnen, dus Erik nam het direct aan. Mooie spannende ontknoping.

Uitslagen:

Jan B. – Henk                    1-0

Erik – Hans K.                    ½

Hans P. – Gert-Jan          1-0

Giovanni – Joeke            1-0

De stand in groep B:

 1. Hans P. 212
 2. Jan B. 206,5
 3. Cok 188
 4. Giovanni 188
 5. Hans K. 160
 6. Tony                 147
 7. Henk 143
 8. Gert-Jan 141
 9. Erik 140
 10. Patrick 130
 11. Jaysen 122
 12. Joeke 104
 13. Jan S. 101
 14. Jan K. 96
 15. Ineke 94

Reacties gesloten.