Parels voor de zwijnen

Uit het verre Moordrecht kwam het tweede team van de Yssel op bezoek, vastbesloten om korte metten te maken met de ‘bad piggies’ van captain Hans. In navolging van Guus Hiddink had Hans gekozen voor een fantasieloze opstelling. Trouwens, op uitdrukkelijk verzoek van de captain wordt dit een positief verslag, daarmee aangevende dat elke gelijkenis met de werkelijkheid op zuiver toeval berust.

 

IMG_0066
IMG_0065
IMG_0064

Op 8 probeerde Gio de Grand Prix van stal te halen, maar van nature is hij geen speler voor chicanes en snelle bandenwissels. Het thematische pionoffer op f5 durfde hij niet aan zodat zijn opponent met h5 de witte aanval kon blokken en langzaam de gaten in de witte paddock kon gaan slechten. Op de volgende borden zagen we een ontluisterend optreden van de Two Ronnies. Op 7 koos Ron V voor een Engelse verdediging maar dit is kennelijk niet zijn beste vak op school. Zijn stukken leken op lazy dogs en wisten geen raad met de quick white fox op g2. Vrij eenvoudig werd er een stuk weggepiepeld zodat Ron de douches kon gaan opzoeken. Op 6 zagen we een Caro-Kan zodat Ron B, deze avond zonder enkelband, veel ruimte kreeg en overmoedig op het randje ging lopen. Aan ruimtevoordeel is hij niet gewend, zodat hij verzuimde om te ontwikkelen. De koning stond niet al te veilig met als gevolg dat een klein venijnig tegenaanvalletje direct noodlottige gevolgen had. Net begonnen en 0-3 achter, het doet wat denken aan het Nederlands elftal.

 

IMG_0063
IMG_0059
IMG_0070
IMG_0069
IMG_0057

Op 5 bediende de captain zichzelf van de Wolga, een opening die niet echt bij zijn karakter past. Je hebt daarvoor een beetje bluf nodig, en je moet weten waar een dame thuishoort, anders zie je die pion nooit meer terug. Patrick kreeg het Frans voor de kiezen en koos voor een originele, doch niet helemaal correcte, opstelling. Zijn tegenstander leek danig verrast zodat we hoop bleven koesteren. Bart bediende zich van de fietsenrek verdediging maar zette zijn dame op de open c-lijn. De tegenstander veroverde die lijn met de toren en posteerde een machtig paard op d5. Ergens moet Bart een zielige indruk gemaakt hebben want hij kreeg onterecht een remise-aanbod in de schoot geworpen. Jan koos voor de afruilvariant van het Spaans maar verviel weer in de oude fout door slechts met een beperkt aantal stukken te spelen en de ontwikkeling te verwaarlozen. Het overbodige gejump van zijn zielige paard kostte hem een stuk maar hij verkoos om eigenwijs door te spelen. Martijn moest intussen de weg vinden in een c3-siciliaan, ontwikkelde zijn stukken naar de verkeerde velden maar wist met een pionoffer tegenkansen te versieren. In een grappig eindspel met beiderzijds een vrij pionnenduo werd tot remise besloten.

 

IMG_0074
IMG_0073

Inmiddels was het 1-4 en de spelers uit Moordrecht begonnen last van slijtage te vertonen. Patrick verdubbelde zijn torens en won met een eenvoudig trucje de partij. Hans wist zijn pion terug te winnen en kreeg zelfs een doorgebroken pion. Jan wist een pionnetje compensatie te bietsen maar stond nog steeds aangekrant. Hans begeleidde zijn pion voorzichtig naar de overkant maar overzag dat de witte dame achterlangs kon binnenkomen. Het werd nog heel spannend, fout op fout werd gestapeld, zwart kon een dame voor komen, maar wit had matdreigingen zodat via eeuwig schaak remise veilig werd gesteld. Jan zijn tegenstander begon te zweten maar een strategisch remisebod bleef helaas achterwege. Een grove blunder kostte nog een toren zodat de eindstand 2,5-5,5 op het bord kwam. Ondanks de twee verloren wedstrijden hebben we de achterste plaats achter ons gelaten en kunnen de bad piggies van Hans alleen nog maar vooruitgang boeken.

Reacties gesloten.