Leon wint Bakker-kampioenschap 2015/2016

Leon en Egbert wonnen gezamenlijk de laatste avond van de Bakker-competitie met beide een 100% score (4 uit 4). Ook Martin haalde een 100% score, met de kanttekening dat hij in de laatste ronde een bye had. Voor de eindstand was met name Leon’s score relevant. Hij heeft slechts 2 van de 4 Bakker-avonden meegedaan, maar aangezien hij die wel beide wist te winnen (7 overwinningen, en slechts één halfje afgestaan in de eerste ronde op de eerste Bakker-avond tegen Bert) is hij onbetwist de terechte kampioen van dit jaar.

De eerste ronde bepaalde (achteraf gezien) meteen de eindstand. Leon speelde tegen ondergetekende. Ik stond bovenaan en speelde wellicht iets te passief, aangezien een remise mij prima zou uitkomen. Het leek echter lang goed te gaan, we wikkelden af naar een middenspel met beide 2 torens, Leon een loper en ik een paard, dat een goede centrale positie op het bord innam. Enige zorgpunt was een achtergebleven c-pion. Uiteindelijk wist Leon gebruik te maken van die enige zwakte in mijn positie, de c-pion te winnen, en daarmee uiteindelijk ook de partij – al waren daar de laatste 10 seconden nog voor nodig om uiteindelijk mat te zetten.

Na de eerste ronde stond ik echter nog steeds bovenaan. Helaas werd ik in de volgende ronde afgetroefd door Bart, die een knappe partij speelde met een paar leuke trucs. Leon wist wel te winnen van Henk en nam hiermee de koppositie over. Verder was Joeke ook goed op dreef, die in de 2e ronde ook al de 2e overwinning van de avond noteerde. Oscar en Rik waren zijn slachtoffers. Hetzelfde geldt voor Arjen Hofman, die als enige van de alle deelnemers in totaal nog op 100% stond (4 uit 4, verdeeld over 2 avonden).

Om die score van 100% van Arjen wat naar beneden te brengen werd hij in de laatste rondes ingedeeld tegen de nummers 1 en 2 van de ranglijst. Eerst had ik zelf het genoegen met Arjen te mogen afrekenen, en Leon mocht dat in de laatste ronde doen.

In de laatste ronde was het verschil tussen Leon en mij nog altijd minimaal, hetgeen leidde tot (semi-)beloftes over hoeveelheden bier bij bepaalde resultaten die al dan niet aan onze tegenstanders waren toegezegd (ook naderhand bleek het niet geheel duidelijk wat er nu was toegezegd, hetgeen werd opgelost door in ieder geval maar een biertje met elkaar aan de bar te gaan drinken). Op ‘papier’ zouden Leon en ik beide moeten kunnen winnen (ik speelde tegen de voorzitter en Leon tegen de secretaris), maar de praktijk bleek weer eens weerbarstiger. Zelf ging ik goed uit de startblokken, kon op een gegeven moment slaan op h7 met mijn loper, plaatste mijn dame erachter op h5, en ging ervan uit dat de partij wel binnen zou zijn. Helaas bleek Erik nog één redding te hebben met Pf4, en dat bleek zelfs een erg goede zet te zijn. Ik taxeerde dit verkeerd en na een paar onnauwkeurige zetten bleek Erik een heel mooi matje te kunnen vormgeven, hetgeen hij met veel genoegen executeerde. Ook Leon had het erg lastig tegen Arjen en had wellicht moeten verliezen, maar hij wist er nog een schwindle uit te halen, hetgeen Arjen een stuk kostte. Uiteindelijk haalde Leon hier dus toch de partij mee binnen en werd daarmee – volledig op eigen kracht – de Bakkerkampioen van 2016!

Reacties gesloten.