Leon Jacobse wint Baskisch Schaaktoernooi!

Leon Jacobse wint Baskisch Schaaktoernooi

Op dinsdag 3 januari vond het 2e Baskische Schaaktoernooi plaats. Vanwege een vakantie in Overijssel van uw reporter is het verslag iets later en korter dan normaal, maar het was zeker de moeite waard, dus een korte impressie wil ik u niet onthouden.

Na een paar positieve (samengevat: het gaat weer goed met 3-Torens) en minder positieve (samengevat: nog steeds geen bier) woorden van de voorzitter, waarbij hij het seizoen opende én Zenun een taart wilde aanbieden vanwege het winnen van de 1e periode (Zenun was er niet, maar de taart smaakte goed!) gingen we los op 14 borden! Er waren 4 gasten die de weg naar de Wijnstokgemeente hadden gevonden, en dit waren niet de minste: de gebroeders Wildemans uit Nieuwerkerk en Leon Jacobse uit Moordrecht.

De ratingfavorieten op voorhand waren beide Leon’s: Jacobse, de sterkste speler van vereniging De IJssel, en Léon Huijsdens, die het toernooi vorig jaar wist te winnen. Ze begonnen beide sterk door in de eerste ronde respectievelijk de voorzitter (Arjen) en de nieuwste 3-Torens aanwinst (Cok) met 2-0 te verslaan. Zelf moest ik in de eerste ronde al direct een puntje afstaan: ik verloor een partij van Lambert Wildemans, nadat ik hem wellicht een beetje onderschat had, vooral omdat hij met zwart al na 4 zetten een centrumpion wegblunderde. Dat de onderschatting volkomen onterecht was bleek dus op het andere bord, maar ook gedurende de avond, want hij bleek voor iedereen een serieuze tegenstander en wist van iedereen (halve) puntjes af te snoepen (ook van beide Leon’s!).

Na 3 rondes (6 partijen) stond Leon Jacobse alleen bovenaan: hij had alleen in de laatste ronde een halfje moeten afstaan een Egbert en verder alles nog gewonnen. Zelf was ik één van de achtervolgers en mocht ik in ronde 4 (partijen 7 en 8) Leon proberen pootje te lichten. Dat lukte op één bord, maar op het andere bord was het nog lang spannend. Ik had een dame en een toren tegen twee torens en een paard, maar ook niet onbelangrijk 1 a 1,5 minuut minder tijd. Op het einde wist hij met sterk samenspel met toren en paard mijn koning in een hoek te drijven waar die zich niet op zijn gemak voelde – het eindigde dus in 1-1 en Leon behield zijn koppositie.

De andere Leon had zijn avond niet en menigeen (lees: Henk, Arjen, Egbert en Lambert) wist hem een puntje af te snoepen. Uiteraard maakte hij met 6 punten geen kans op prolongatie van de titel. Wie er bij de ingang van de laatste ronde nog wel kans maakte waren Leon, Lambert en ondergetekende (met 6,5 – 6 – 5,5 punten). Ik speelde tegen Arjen en Leon en Lambert troffen elkaar. De voorzitter deed mij op één bord een toren cadeau, die ik dankbaar in ontvangst nam. Op het andere bord speelden we een Russische partij waarbij het evenwicht nooit werd verbroken. Ik probeerde het nog een poos in het eindspel, maar met beide alleen een koning op het bord moest ik toch maar berusten in remise…

Dan Leon tegen Lambert. Dit was een erg spannende finale. Beide stonden duidelijk beter met wit. Leon wist zijn witpartij ook te winnen en had nu aan een remise genoeg om ongedeeld eerste te worden. Hij stond echter vrij beroerd (T+2P tegen T+4P) en had minder tijd. Hij verdedigde echter goed, wist Lambert vragen te stellen en Lambert kon niet tijdig het juiste plan vinden. Sterker nog, uiteindelijk ging Lambert zelfs bijna door zijn tijd en hij bood toen maar remise aan, dat dankbaar werd aangenomen. Een mooie overwinning en Leon Jacobse kon gaan genieten van zijn welverdiende fles Spaanse wijn! Tenslotte ging de 3e plek overigens knap naar Cok toe, die na de dubbele nederlaag tegen Leon geen enkele mini-match meer verloor.

 

 

 

 

 

Eindstand

Naam Prt W R V Score
1.       Leon Jacobse 10 7 2 1 8
2.       Arjan Drenthen 10 7 1 2 7,5
3.       Cok van Grevenbroek 10 6 1 3 6,5
4.       Léon Huijsdens 10 6 0 4 6
5.       Egbert Berghout 10 5 2 3 6
6.       Lambert Wildemans 10 5 2 3 6
7.       Arjen Hofman 8 3 1 4 5,5
8.       Erik Smits 10 5 1 4 5,5
9.       Jurian Wildemans 10 5 1 4 5,5
10.   Martin van Vaalen 8 3 0 5 5
11.   Rinus van der Linde 10 4 1 5 4,5
12.   Henk Springer 8 4 0 4 4
13.   Roeland Wildemans 10 4 0 6 4
14.   Jan Breugem 8 0 0 8 2
15.   Joeke Nijboer 8 0 0 8 2

 

Reacties gesloten.