Léon en Jan B. nemen koppositie over

Op de 4e avond was het een spannende ronde met een paar mooie partijen. Léon en Jan B. deden goede zaken door hun partijen te winnen – en ze zagen dat de concurrentie punten verspeelde, waardoor beide nu ongedeeld aan kop gaan in respectievelijk groep A en B.

Groep A

Léon speelde tegen Zenun. Op papier een spannende partij, aangezien Zenun de voorronde als nr. 1 was geëindigd en Léon de ratingfavoriet voor de eindzege is. In de praktijk bleek het echter eenrichtingsverkeer. Zenun had zijn avond duidelijk niet. Op zet 3 of 4 verspeelde hij al een tempo in het Damegambiet met een dubieus …h6?! Niet heel veel later moest hij naar verluid al materiaal inleveren. Als Léon zoveel moois krijgt aangeboden weet je dat hij gehakt van je maakt – en zo geschiedde. Een eenvoudige overwinning voor Léon.

Arjen speelde deze avond zijn eerste wedstrijd van de playoffs – en ook dat was bijna niet doorgegaan doordat zijn oorspronkelijke tegenstander deze avond (Hans v/d B) verhinderd was. Gelukkig was Egbert aanwezig en konden we wat ruilen in het programma. Egbert moet duidelijk zijn draai nog vinden, want hij liep tegen Arjen tegen alweer zijn derde nederlaag aan (naast 1 remise). Ik heb er niet heel veel van gevolgd, maar volgens mij was  het een vrij regelmatige overwinning, waarin Arjen eerst 1 pion en later nog een pion voor kwam, en toen het eindspel relatief makkelijk wist te winnen.

De laatste partij speelde ikzelf tegen Martin. Het werd een Aangenomen Damegambiet met 3…b5 (na 1.d4 d5 2. C4 dxc4 3.e4). Dit is een variant die niet door heel veel zwartspelers wordt vertrouwd, maar toch  speelde ook Nakamura deze variant vorig jaar een keer tegen Mamedyarov, dus heel slecht kan het ook niet zijn. Wat de partij kenmerkte was dat het steeds erg complex was en bij tijd en wijle hadden we zelf ook geen idee wie er nou beter stond. Typerend hiervoor is dat Martin met schaak met zijn loper een pion op f2 pakte – en de loper kon ik niet aannemen. Dit kostte mij een pion en mijn rokade – maar toch geeft mijn engine aan dat ik op dat moment een behoorlijke plus had (+0.8), vanwege de ontwikkelingsvoorsprong en mede ook de tijd die zwart kwijt was met zijn loper.

Er volgden nog vele complexe verwikkelingen, waarbij Martin dit uiteindelijk gewoon beter speelde dan ondergetekende. Het moment dat ik mijn koning terug in het centrum bracht (naar e2 ipv g1) stond hij teveel bloot aan gevaar en Martin wist dit enkele zetten later goed uit te buiten. Mooi gespeeld en naast Martin doet ook Léon hiermee goede zaken, die nu alleen aan kop gaat en zijn belangrijkste concurrenten punten ziet morsen. De enige andere ongeslagen speler is nu onze voorzitter, maar om hem nou na 1 overwinning op Egbert direct als titelkandidaat te bombarderen is wellicht wat voorbarig.

Groep B

In Groep B waren zes partijen – en allen eindigden beslissend, net als in groep A – er werd dus veel strijd geleverd deze avond. Jesse boekte op zijn tweede avond zijn tweede overwinning en rukte knap op naar plaats 4 in het klassement. Ditmaal bood Giovanni lang weerstand en was het onduidelijk wie er aan het langste eind zou trekken, maar in het eindspel wist Jesse Giovanni knap te verschalken.

Patrick speelde zijn eerste partij in deze competitie en versloeg Tony. Hij wist Tony’s dreigingen te pareren, kwam al redelijk snel beter te staan en gaf dit voordeel ook niet meer weg. Tony wist nog wel wat tegendreigingen te creëren, maar toen die geneutraliseerd waren kon Patrick zijn eerste puntje bijschrijven en neemt nu de 5e positie in in het klassement.

Een andere spannende partij die heel lang gelijk op ging, was de partij tussen Joeke en Jan S. Langzaam maar zeker nam Jan echter het initiatief in handen en uiteindelijk leidde dit ook tot materiaalwinst en toen kon Jan ervoor zorgen dat hij nu ook zijn eerste overwinning in de interne competitie kon bijschrijven, na een nederlaag en een remise. Mooi gespeeld!

Henk had heel veel moeite om Hans Kunnen te verschalken, het leek hem ook lange tijd niet te lukken – maar in de eindfase wist hij toch te profiteren van een onnauwkeurigheid van Hans. Hiermee settelt Henk zich weer in de top van het klassement (op de 2e plaats).

Degene die de koppositie moest afstaan was Cok. Hij trof Rinus, eigenlijk een groep A-speler, maar daar had Rinus deze avond geen partij. Ook deze partij was lang in evenwicht, maar Cok nam op een zeker moment teveel risico en verspeelde (of offerde?) hiermee materiaal. In ieder geval had hij onvoldoende compensatie en Rinus wist hierdoor te winnen.

Tenslotte de nieuwe koploper: Jan Breugem. Hij speelde tegen het talent Dylan – en hier had hij de grootste moeite mee. Op een zeker moment dacht ik zelfs dat Dylan een gezonde pion voor stond. Ik weet niet zeker of ik dat goed heb beoordeeld, maar het was in ieder geval minstens een gelijkwaardig toreneindspel met beide een T+ 4 (of 5?) pionnen. Helaas voor Dylan moest hij in dit eindspel toch nog het onderspit delven, maar desalniettemin knap gespeeld. En ook knap gedaan door Jan, door dit eindspel toch nog op een goede wijze naar zijn hand te zetten en hiermee de koppositie over te nemen van Cok.

Reacties gesloten.