Laatste V1 wedstrijd ten onder bij Spijkenisse

De laatste wedstrijd in een mooi seizoen hebben we verloren, en dat lag behoorlijk aan mij. Daarover straks meer. We speelden uit tegen Spijkenisse, Op bord 4 speelde Rinus zijn eerste wedstrijd voor dit viertal; vooraf had hij al voorzichtig aangegeven dat hij geen punten kon garanderen, maar dat viel erg mee. Rinus speelde een keurige remise. Spektakel hadden we op bord 2, Arjan kreeg met zwart een zetherhaling aangeboden, die hij alleen uit de weg kon gaan door een pionoffer; hij ging er op in om geen remise te spelen, maar ik zag het somber in, tot….  Er opeens een vernietigend paard op f2 insloeg, en alles in alle varianten voorbij was. Prachtige partij, ik hoop dat Arjan hem publiceert.  1,5-0,5 voor ons met nog twee wedstrijden te gaan.  Menno leek het niet echt moeilijk te hebben, maar het eindspel met dame+toren is levensgevaarlijk als je koning op de tocht staat; hij kwam plots in een fraai matnet en kon opgeven. 1,5-1,5.  En toen nog mijn partij; de partij was rustig en positioneel, ik had een loperpaar, en dacht er wel wat uit te kunnen halen.  We ontwikkelden naar een toreneindspel waarin ik een pion meer en een gedekte vrijpion had.  Dat zou genoeg moeten zijn, en mijn engine vindt dat ook.  Maar mijn tegenstander speelde het eindspel erg sterk, het voordeel glipte eerst uit mijn handen, en daarna wist ik zelfs de remisehaven niet te bereiken.  2,5-1,5 voor Spijkenisse, proficiat.

In deze stelling lijkt 1. Td7+ te winnen.  Bijvoorbeeld 1…,Kf6, 2. Tb7, a4, 3. Txb6, a3, 4. c7+ Ke7, 5. Tb8.  Ik speelde 1. Te5, en toen ging de a-pion heel hard lopen.

De eindconclusie is dat we op een derde plaats geeindigd zijn in de 1e klasse, waarbij we de kampioen Charlois Europoort in de onderlinge wedstrijd verslagen hebben.  Geen resultaat om ons voor te schamen! En volgend jaar gaan we gewoon verder;  de viertallencompetitie is een leuke aanvulling op de andere competities.

Léon

Reacties gesloten.