Jan Breugem verrast Arjen in 1e ronde interne competitie

In de eerste ronde van de interne competitie was het een gezellige drukte. Slechts 1 afmelding (van Cok) betekende dat we met 21 schakers aantraden – op 11 borden. Doordat we oneven waren maakte Donald (lees: alle 3-Torens spelers die als ze tijd hebben een zet mogen doen) zijn debuut in de interne competitie. Donald maakte het Martin van Vaalen knap lastig. De opening ging gelijk op, maar in het middenspel wist Martin 2 pionnen te winnen. Toen leek hij aan het langste eind te gaan trekken, maar Martin vergaloppeerde zich in het eindspel, waardoor hij uiteindelijk moest berusten in remise.

Dit was gelijk ook de enige remise. Op de meeste borden wist de favoriet te winnen, al moesten sommigen daarvoor erg diep gaan. Dylan was als eerste klaar. Hij liet direct zien dat hij dit jaar voor iedereen serieus genomen moet worden, want hij maakte gehakt van Sjoerd. Uiteraard maakte Sjoerd een paar foutjes, maar hoe Dylan dit genadeloos afstrafte (mat binnen 12 zetten) was erg indrukwekkend. Hij dient zich alvast aan als serieuze kandidaat voor de playoffs!

Léon won van Erik, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Léon wist ergens een pion te winnen, maar Erik hield hier een serieus initiatief aan over. Het duurde een lange tijd voor Léon dit wist te neutraliseren, maar uiteindelijk hield hij een vrijpion over en die wist hij naar de overkant te brengen.

Zelf speelde ik tegen Hans van der Burg. Na een relatief evenwichtige opening sloef na Hans’ 16e zet de vlam in de pijp en ging ik op koninginnejacht!

Drenthen – van der Burg na 16…exd4.

Hier speelde ik 17. Pd5! Uiteraard kan zwart het paard niet slaan, omdat wit dan de zwarte dame neemt op c7. Uiteraard kan de dame ook niet naar c8, vanwege 18.Pe7+ met dameverlies. De enige zet was dus 17…Dd6, waarna ik vervolgde met 18. Le7 De6 (enige zet) 19. Pg5 De5 (enige zet) 20. f4 d3 (enige zet) 21.Dxd3. Dameverlies kan nu toch worden voorkomen voor Hans, maar na 21….Dd4+ 22.Dxd4 Lxd4 23. Txd4 sta ik wel een stuk voor en gaf Hans een paar zetten later op.

Jesse begon de opening goed tegen Menno en leek het initiatief te pakken te hebben. Hij bleef echter heel snel spelen – en niet altijd even zorgvuldig. Menno moet je niet teveel cadeautjes geven en hij strafte de onzorgvuldigheden dan ook genadeloos af. Toen Jesse zich in een penning liet foppen was het snel gebeurd en won Menno de partij.

Henk Springer en Hans Kunnen speelden een rustige opening. In het middenspel rekende Henk echter iets beter dan Hans en wist hij een stuk buit te maken. Hans zag toen het heilloze van de missie in en gaf even later op. Rinus was een maatje te groot voor Joeke. Hij bouwde een gevaarlijke aanval op tegen Joeke en wist dit met een mataanval af te ronden. Gert-Jan de Jong gaf Egbert Berghout lange tijd goed partij, maar moest op het einde toch het onderspit delven. Gert-Jan speelt toch wel sterker dan vorig jaar lijkt het, het wachten is op de eerste punten!

Giovanni en Siddarth speelden ook een spannende pot. Het ging lang gelijk op, totdat Giovanni via een paardpenning een kwaliteit wist te winnen. Even later won hij blijkbaar meer materiaal, want niet lang daarna gaf Siddarth op. De eerste Battle of the Jans dit jaar ging tussen Gerkes en Spoelstra. Jan S. kwam niet lekker te staan uit de opening en zat na de partij hardop na te denken of hij het Frans op de club misschien niet tabee moest gaan zeggen. Jan G. had een prettige plus, maar moest toch nog behoorlijk aan de bak om uiteindelijk het punt binnen te halen na taai verdedigingswerk van Jan S. Uiteindelijk lukte dit wel en wist Jan G. zijn debuut in de interne competitie dus met een overwinning luister bij te zetten.

Veel partijen dus waarbij de favoriet ook wist te winnen. Maar op het einde van de avond kwam dan toch nog een verrassing! Jan Breugem wist de voorzitter te verschalken in een loper-eindspel met twee pionnen meer. Hij bleef het hoofd koel houden in de eindspelfase en boekte een knappe overwinning. Zijn goede prestaties in de competitie vorig jaar worden dus direct weer vervolgd.

Al met al een mooie 1e ronde met veel leuke partijen. Volgende week de massakamp tegen De IJssel en de week erop spelen we de 2e ronde in de interne competitie!

Reacties gesloten.