Intern 1.6: Eerste degradanten en promovendi bekend!

In de zesde en één-na-laatste ronde van de eerste periode werden de messen geslepen. In groep 2 was het een rustige ronde, doordat het 2e team een bondswedstrijd speelde. In groep 1 waren er drie spannende partijen en lijkt de beslissing in de strijd rondom degradatie gevallen.

Groep 1

Wong speelde met wit tegen Leon. In een Siciliaanse partij was Wong goed voorbereid en dit leidde in ieder geval tot veel tijd voorsprong op de klok en het initiatief. Daar stond echter wel een pion tegenover. Wong bleef de druk de hele tijd volhouden, maar Leon verdedigde taai. Uiteindelijk zag Wong de weg naar winst niet meer zitten en bood remise aan. Over dit remise-aanbod moest Leon ongeveer 0,003 seconden nadenken en de vrede werd getekend.

Martin en Arjen speelden een leuke, spannende pot. Nadat de heren uit de opening kwamen won Martin een pion, maar dit leidde al even later tot een ongunstige ruil voor Martin waarbij hij twee stukken moest geven voor een toren. Arjen kreeg het initiatief, begon wat te pushen en toen kwam een belangrijk moment.

diagram-2015-11-06-a
Arjen kon op a3 gewoon een pion nemen, waarna hij twee stukken tegen een toren heeft. Dan is er uiteraard nog niets beslist, maar lijkt hij de enige die mag hopen op de overwinning. Hier speelde Arjen echter 31.Pg3+?! Dit leek een erg leuke tactische truc, en toen ik hem zag dacht ik in eerste instantie ook dat het werkte. Helaas, na 31…fxg3 32.Dxg3 Kg1 33. Dh2+ kan de witte koning ontsnappen naar f2, waardoor Arjen geen toren kan winnen en ook geen gevaarlijke dreiging tegen de witte koning meer heeft. Hij koos eieren voor zijn geld, pakte alsnog de pion op a3 en ging toen proberen de stelling te verdedigen. Toen de pionnen op de koningsvleugel werden geruild, was de remise onontkoombaar.

Tenslotte Arjan tegen Menno, een belangrijke partij in de strijd tegen degradatie. Er waren erg veel dreigingen en tactische mogelijkheden in deze partij (zie hieronder ook in de Partij van de Week). Uiteindelijk won Arjan op tijd, waardoor Menno en Bert nu gedegradeerd (lijken te) zijn naar de tweede groep (Menno is in de laatste ronde afwezig, waardoor hij Arjen en Rinus niet meer in kan halen).

 

Groep 2

Dan de strijd in groep 2. Zoals gezegd speelde het 2e een thuiswedstrijd en daardoor waren er maar 2 partijen. Bart rekende snel af met Robert, hij bleek een maatje te groot. Jaysen speelde tegen Giovanni en deze partij was meer in evenwicht. Giovanni leek te gaan winnen, hij had twee pionnen voorsprong – en dit waren twee sterke vrijpionnen in het centrum. Jaysen gaf echter niet op en wist op een gegeven moment een stuk te winnen. Toen zag Giovanni het niet meer zitten en gaf op.

Volgende week ook hier de laatste ronde. Erik is al gepromoveerd, hij is niet meer in te halen door de nummer 3. Op de tweede plek staat Zenun, maar hij is nog wel in te halen door Jan, Hans en Bart. Zenun heeft volgende week aan een remise voldoende om te promoveren naar de eerste groep.

Reacties gesloten.