Hofman nieuwe lijstaanvoerder groep A; Breugem blijft heersen in groep B

Aan de start van de 23e ronde was het direct feest, want de voorzitter vierde zijn 36e verjaardag en trakteerde op gebak en soesjes. Zijn feestje zou nog langer duren, want aan het einde van de avond bleek hij de nieuwe koploper te zijn geworden van de kampioensgroep.

Groep A

In Groep A stonden ditmaal 3 partijen op het programma. Arjen won van Rinus. In zijn befaamde Grand Prix Attack tegen het Siciliaans durfde Rinus het gevecht wel aan en besloot lang te rokeren. Volgens Rinus was dit direct de beslissende fout, want Pg5 was een hele sterk antwoord van Arjen, waarna Rinus allerlei moeilijkheden tegemoet zag komen waar hij niet het juiste antwoord op kon vinden. Met 3 uit 3 gaat Arjen nu soeverein aan de leiding, terwijl Rinus zichzelf nu weer terugvindt in de middenmoot met 2 uit 4.

Martin en Zenun maakten er een scherpe partij van. Ik meende dat Martin ergens een pion won (of was dit maar schijn?). In ieder geval had hij wel ontwikkelingsproblemen. Zijn koning bleef in het centrum hangen, en Zenun kwam binnen over de damevleugel. Zenun’s stukken hadden een beduidend betere coördinatie en dit leidde uiteindelijk tot een fout van Martin. Een loper van Martin kon de doos in en toen vond Martin het ook tijd om de overige stukken ook maar in de doos te stoppen.

Tenslotte speelde ikzelf tegen Egbert een interessante partij. Ik besloot in de opening in te gaan op Egbert’s voorstel om twee pionnen en een toren te winnen tegen twee lichte stukken. Ik dacht dat ik iets beter zou staan, maar de engine geeft zelfs een licht voordeel (-0.2) voor zwart (Egbert). Egbert ontwikkelde een dreiging over de koningsvleugel, maar het maximale wat hij daar uit kon halen was twee torens winnen ten koste van een dame en 2 pionnen. Dit betekende een eindspel van dame + 5 pionnen tegen P+L+T + pion. Hoewel het objectief gezien in het begin slechts iets beter was voor wit, was dit eindspel wel veel makkelijker speelbaar voor mij. Egbert moet enorm oppassen dat hij niet de fout in zou gaan, terwijl ik een duidelijk plan had: naar voren met mijn machtige pionnenmassa. Na ongeveer 1 zet in dit eindspel verschoof de evaluatie dan ook van +0.5 naar +2.3. Overigens was mijn laatste zet een leuke: een minorpromotie besliste de partij (al moet gezegd worden dat een damepromotie ongeveerd net zo winnend zou zijn geweest):

  1. g8P+!

Groep B

In de tweede groep 5 partijen. Koploper Jan Breugem trof een van de ratingfavorieten uit de groep: Cok van Grevenbroek. Hij speelde echter een fraaie partij en wist knap te winnen van Cok: zie ook de Partij van de Week. Jan Spoelstra versloeg Gert-Jan de Jong. Gert-Jan bracht het Albin’s Tegengambiet op het bord. Ik heb dit dubieuze gambiet ook een tijdje gespeeld en krijg er altijd een warm gevoel van om het op het bord te zien verschijnen. Er ontstaat een variant met 5.e3 die theoretisch gezien erg gunstig is voor zwart. Helaas voor Gert-Jan was Jan echter beter in het vervolg. Hij won enkele stukken en later de partij.

Hidde was de enige jeugdspeler die in de vakantie was opgekomen en hij vond het leuk om een potje mee te spelen bij de volwassenen. Dit deed hij zeker niet onaardig, want hij ontwikkelde een gevaarlijk inititiatief dwars door het centrum: hij rook bloed en ging direct op zoek naar Joeke’s koning. Joeke wist dit niet te pareren en Hidde won zo een mooie partij!

Tony speelde tegen Dylan. De partije bleef lang in evenwicht, maar het toreneindspel behandelde Dylan beter dan Tony. Na een remise en een nederlaag heeft Dylan nu zijn eerste overwinning te pakken in onze interne competitie. Het zullen er ongetwijfeld meer worden, want Dylan heeft ook onlangs op het Prinsenstadtoernooi laten zien dit niveau zeker aan te kunnen en veel beter te spelen dan zijn officiële rating.

Tenslotte Patrick tegen Erik. Hier kwam onze oud-voorzitter veel beter uit de opening en won ergens een pion. Die werd later terug gewonnen door Patrick en met een eindspel met T+P en 3 pionnen tegen T+L en 3 pionnen, waarbij de 3 pionnen ook nog eens lijnrecht op 1 vleugel tegenover elkaar stonden, leek remise een kwestie van tijd. Erik ging echter in de fout, waardoor Patrick met een dubbelaanval tegen T+P uiteindelijk een pion wist buit te maken. Toen de rest van de stukken van het bord verdween bleef er een eindspel over met 1 pion voor Patrick. Het was theoretisch remise, maar Erik liet de oppositie ontglippen en hier profiteerde Patrick van. Patrick staat ook op 100% en neemt nu de 2e plaats in op de ranglijst.

Reacties gesloten.