Hoe een 5-3 nederlaag een topprestatie kan zijn!

Het 3e van 3-torens moest afgelopen vrijdag aantreden in het oude vestingstadje Brielle. Toen de Tom Toms geïnstalleerd waren, vertrokken we met een bijeen geschraapt team, dus niet bepaald een zooitje, van de Smitshoek. Jan Breugem moest helaas verstek laten gaan, vanwege een verjaardag van moeder of schoonmoeder, maar die laatste zit waarschijnlijk ver verwijderd, dus die kan niet bedoeld worden. Jammer, want hij was wel de beoogde 1e bordspeler. Zijn plaats werd met verve overgenomen door Martijn met z’n 1420 rating. Tegenstander Bosch, goed voor 1850 kreeg niets cadeau, maar won wel. Na afloop zei hij onder de indruk van Martijns spel: ‘Daar wil je over 2 jaar niet meer tegen spelen.’ Martijn moet dan ook voor het derde behouden blijven, mede gezien de krapte op de spelersmarkt.

Aan bord 2 Patrick (1338). Dat zag er al snel niet goed uit tegen heer Knipscheer (1711). Door wel erg onzorgvuldig spel van deze heer keerden de kansen volledig. Getergd en waarschijnlijk geïrriteerd ging Knipscheer door tot het bittere eind, maar de materiaalachterstand was te groot. Het was de laatste partij van die avond.

Aan bord 3 zat onze Zwinkels (1119). Bart heeft veel bravoure en is niet gauw onder de indruk. Vol overtuiging voert hij zijn bedachte zetten. De nogal stuurs kijkende heer Schrijvers (1594) had gedacht een snel punt te incasseren, maar kwam van een koude kermis thuis. In een interessante eindspelfase werd er toch tot remise besloten.

Ron V. (1077) aan bord 4 kreeg senior de Vries (1594) voor zijn neus. Die wist uiteindelijk toch wel raad met het agressieve spel van Ron. Ron wil waarschijnlijk te snel zijn partij winnen en wordt dan ongeduldig. Hij heeft veel inzicht in het spel en is een echte aanvalsspeler. Nu ook de gevaren goed in de gaten hebben.

Senior Langendoen(1615) kreeg Hans (1273) tegenover zich. Het werd een ‘Van Vaalen- opening’ met wit voor Hans. Zwart koos een soort Konings-Indische-opstelling met g6, d6, c5 en Lb7. Hans liet z’n pionnen op c3 en e3 staan, maar had beter een van de twee door kunnen drukken. Geen van de twee spelers kreeg duidelijk voordeel, waarop Hans het remise-offer accepteerde, mede omdat z’n team al 41/2 tegen had.

Ron Bijl (1113) aan bord 6 kreeg het aan de stok met een zekere Nederlof(1640). Net als naamgenoot Ron voerde Ron zijn zetten vlotjes uit en kwam gelijkwaardig, of eigenlijk met licht voordeel uit de opening Maar toen kwam voor hem de ‘bottleneck’. Hij ging enthousiast verder, maar niet voldoende doordacht en verloor de controle en daarmee de partij.

Giovanni (967) had een 100% score in het derde tot nu toe en dat geeft vertrouwen. Hij trof heer Bije (1509). Sommige mannen weten niet wat ze met een jeugdspeler aan moeten. Hautain en met lef tegemoet tredend, snel spelend zoals dat broekie tegenover hem, of op hun hoede, beseffend dat het joch niet zomaar al met het derde meedoet. Hoe het ook zij, Bije kreeg geen grip en verloor materiaal. Gio pareerde alle gefrustreerde pogingen correct en bleef overeind. Tot de eindfase met de dames nog op het bord (altijd lastig). Gebrek aan ervaring kostte hem alsnog de kop.

En dan de klapper van de avond!!! Jason (896) tegen Van Es (1443). Hoe ie het flikte is niet helemaal duidelijk, maar in het eindspel werden geen fouten gemaakt hij stuurde zijn pionnen zelfverzekerd naar de overkant en weer een senior met 50 jaar ervaring die die nacht niet sliep!

En toen was het nog enige tijd wachten op de tegenstander van Patrick: Knipscheer zag eindelijk het licht, of eigenlijk de afgrond en stortte zich erin. We konden naar huis. De jeugd werd keurig met de taxi van Patrick en Ron thuis afgeleverd en het weekend deed na een klein halfuur zijn intrede.

Reacties gesloten.