Henk Springer slaat zijn slag!

Henk Springer slaat zijn slaag!

Groep A

In de A-groep stonden 3 partijen op het programma. Helaas waren er afmeldingen van Hans van der Burg en Martin, zodat 2 van de 3 partijen geen doorgang konden vinden. Herindelen was ook niet meer mogelijk, omdat inmiddels de meeste mensen al tegen elkaar hebben gespeeld. Er bleef 1 partij over – en dat was mijn eigen partij tegen Rinus. Rinus speelde de Grünfeld – ik besloot voor de 4.Lf4-variant te kiezen, waarbij ik een pion win. Rinus bleek echter goed op de hoogte van deze variant en er ontstond een middenspel waarbij ik op weinig voordeel kon rekenen. Uiteindelijk ging ik wel met een pion meer het eindspel in, maar Rinus’ loperpaar en potentiele vrijpion neutraliseerden dit volledig. Ik had nog 1 kans op voordeel na een onnauwkeurige zet van Rinus. Ik zag het echter niet en daarna was remise het enige logische resultaat.

Groep B

In de B-groep won Henk een knappe partij van Egbert. Hij won ergens een pion, maar aangezien dit een dubbelpion was, had ik verwacht dat ook deze partij op remise af zou stevenen. Henk speelde het eindspel echter bekwaam, en wist Egbert alsnog te verschalken. Hiermee neemt Henk de koppositie over van Jan. Dit kwam mede doordat Jan verloor van Patrick. Eigenlijk was dit na 11 zetten al over en uit. Jan zag een truc’je van Patrick over het hoofd. Hiermee won Patrick al vroegtijdig een stuk. Dit gaf hij niet meer weg, en Patrick staat nu met 3 uit 3 er ook zeer aardig voor. Het wordt nog erg spannend de laatste weken in de strijd om de koppositie.

Zeer verrassend zijn de resultaten van Jesse – hij staat nu 4e en zelfs voor hem is de koppositie nog binnen bereik. Ditmaal versloeg hij Cok. Deze partij is elders op de website te zien. De wil om te winnen is zeker aanwezig. Wie van ons zou nog meer een remise-aanbod weigeren in volkomen gelijke positie – bij het ingaan van het eindspel – tegen een tegenstander met 500 ratingpunten meer?

Jan S. had een eigen (mooi!) schaakbord aangeschaft, geschikt voor slechtzienden/blinden. Het was nog even de vraag hoe dat dan precies zou moeten met de klok, maar dit verliep volgens mij uitstekend. Hij speelde tegen Hans Kunnen en het was een spannende partij. Ik had de indruk dat Jan ietsje actiever stond in het middenspel, maar het bleek niet genoeg om het evenwicht te verbreken. Er werd remise overeen gekomen.

Tenslotte Tony tegen Joeke. Tony ging zoals altijd voor de aanval. Ergens wist hij een pion te winnen, en hij bleef het initiatief houden. De pionnen stormden steeds verder naar voren, en uiteindelijk wist 1 pion ook de overkant te bereiken. Toen wist Joeke dat de tijd rijp was om zijn tegenstander te feliciteren.

Reacties gesloten.