Favorieten winnen in groep A en B

Nadat ik het vorige bericht begon met aan te kondigen dat we twee verrassende koplopers hadden, lieten in ronde 3 de favorieten in beide groepen zich gelden. In groep A waren er overwinningen voor Léon, Zenun en ondergetekende, terwijl in groep B Cok, Henk en Erik hun favorietenrol waarmaakten. Sterke resultaten waren er verder van de jeugdige debutanten Jesse en Dylan.

Groep A

Léon speelde met zwart tegen Egbert. Na een onregelmatige opening met een snelle Pc3 en Pf3 probeerde Léon er met een snel ..c5 er toch maar een soort van Benoni van te maken. Geen idee of hij daarin slaagde, want van de verwikkelingen in de opening en het middenspel kreeg ik weinig tot niets mee. Op een gegeven moment werden er wat torens en ander materiaal over en weer geruild, maar tot Egbert’s schrik besefte hij dat Léon toch niet helemaal een eerlijke ruil voor ogen had: hij hield er een pion aan over. Hier maakte hij snel een vrijpion (randpion) van. Daarna liet Léon zien dat hij wel over de techniek beschikt om zo’n pion naar de overkant te manoeuvreren.

De winnaar van de voorronde, en daarmee zeker een kanshebber op de titel, is Zenun. Hij boekte wederom een goede overwinning op Rinus. Volgens mij ging het vrij lang redelijk gelijk op, maar Rinus zag ergens een tactic over het hoofd, waarmee Zenun met een dubbele aanval een paard wist buit te maken. Een vol stuk maak je niet snel goed tegen Zenun besefte Rinus en niet veel later berustte hij in zijn eerste nederlaag. Overigens behoudt Rinus nog zijn koppositie, maar hij heeft wel meer partijen gespeeld dan de concurrentie.

Tenslotte speelde ik zelf tegen Hans van der Burg. Dit leek eerst redelijk voorspoedig te gaan, ik kreeg wat ruimte in het centrum en won daarna een centrumpion. Hans maakt een opmerkelijke keuze door bij een ruil van het paard met zijn g-pion terug te slaan. Hierdoor kreeg ik kansen tegen zijn koning, maar opende hij ook open lijnen voor zijn torens om mijn koningsstelling onder druk te zetten. Bijna pakte dit goed uit, want hij kreeg hele serieuze kansen op eeuwig schaak. Ik kwam hier alleen onderuit door een loper (terug) te offeren, waarna het dame en pion-eindspel voor Hans vrij hopeloos eruit zag. Dat besefte hij ook, want hij gaf direct op zonder uit te willen testen of ik weet hoe ik een van mijn twee vrijpionnen aan de overkant weet te krijgen.

Uitslagen:

 1. Drenthen – H. van der Burg 1-0
 2. Cormehic – R. van der Linde 1-0
 3. Berghout- L. Huijsdens 0-1

Stand:

 1. v/d Linde       3             2
 2. Huijsdens      2             1,5
 3. Drenthen       2             1,5
 4. Cormehic      1             1
 5. Berghout       3             0,5
 6. van der Burg  2             0,5
 7. Hofman         0             0
 8. van Vaalen    1             0

 

Groep B

In groep B speelde Cok zijn eerste partij, nadat hij vorige week een bye had. Hij maakte gehakt van koploper Hans Pietersen, door hem in 17 zetten te verslaan. Cok liep op een haar na de playoffs mis en liet zien dat hij duidelijk een van de favorieten is om de B-groep te winnen. Een andere favoriet in groep B is Henk, die zich wel had geplaatst voor de playoffs, maar zich daaruit vrijwillig terug trok. Vorige week liep Henk nog tegen een verrassende nederlaag op, maar deze keer herstelde hij zich door te winnen van Tony. Henk won langzaam maar zeker een pion, wat materiaal (een paard) en maakte geen fouten meer in het eindspel.

Erik Smits bleek een maatje te groot voor Gert-Jan de Jong en boekte een soepele overwinning door hem eerst een stuk, daarna nog een stuk, en toen de partij afhandig te maken. Tenslotte de nieuwkomers. Jesse speelde een knappe partij tegen Jaysen. Hij won net na de opening een stuk door een dubbele aanval op koning en paard met zijn dame, wat Jaysen over het hoofd zag. Daarna hield hij het initiatief en de druk flink op Jaysen’s stelling, en hij gaf Jaysen geen kans om terug te komen in de partij. Een mooi debuut! Een andere spannende partij was die tussen debutant Dylan en bijna-debutant Jan S.(2e partij). Jan offerde een pion voor initiatief, het was erg spannend en ze besloten remise overeen te komen. Een mooie partij en beide pakten hiermee hun eerste punten in de interne competitie.

Voor de stand in de B-groep, zie Volwassenen => Uitslagen interne competitie.

Reacties gesloten.