Evans gambiet in de interne competitie

In de 3e ronde van de interne competitie was volop strijd te zien. In beide groepen waren er vrijwel alleen maar beslissende partijen, er zat maar één remise tussen! En dat was de partij die het langst bezig was, dus ook daar werd wel degelijk gevochten om de punten.

 Groep 1

In de eerste groep zagen we 2,5 partijen. Arno nam het met wit op tegen Arjan, Arjen tegen Wong en Egbert nam het op tegen de koploper van groep 2, Erik. Arjan gaf al op zet 11 de partij weg door een kwaliteit te blunderen. Hij stribbelde nog de hele avond tegen, maar de overwinning van Arno kwam nooit meer echt in gevaar. Op het bord ernaast versloeg Wong Arjen. Wong kreeg al snel een open g-lijn en richtte al zijn pijlen (en stukken) op de witte koning. Op een gegeven moment kwamen er zoveel stukken en dreigingen dat materiaalverlies of mat onvermijdelijk was.

Egbert en Erik speelden een erg spannende pot. Het ging lang gelijk op, maar uiteindelijk wist Egbert toch een pion te winnen. Toen hij even later echter de dames ruilde en er een stelling ontstond van k + 5p tegen k + 6p lukte het Erik om de stelling op slot te gooien. Egbert zag geen mogelijkheden meer om door te breken en moest berusten in remise.

 Groep 2

In de tweede groep bracht Zenun het Evans-gambiet op het bord tegen Jaysen. Hoewel Caruana onlangs in Dortmund tegen Nisipeanu bewees dat deze opening eigenlijk niet correct is, kende Zenun de finesses ervan beter dan Jaysen. Het werd een scherpe strijd, die in het voordeel van Zenun werd beslist.

Robert speelde een knappe pot tegen Hans K. Het was erg spannend en qua materiaal lang in evenwicht. Een verschil was echter dat Hans zijn koning erg veilig achter drie pionnen had staan, terwijl Robert’s pionnen allemaal al ver naar voren waren geschoven. Van deze situatie wist Hans listig gebruik te maken en dat leidde uiteindelijk toch tot winst van materiaal en van de partij.

Joeke speelde tegen Tony. Joeke gaf aan het begin van dit seizoen aan dat hij graag mee wilde schaken, maar een echte amateur was en hoopte dat hij niet alles zou verliezen. Die angst bleek deze avond in ieder geval ongegrond, want in zijn eerste partij in de interne rekende hij op een mooie manier af met Tony. Hij won een dame tegen toren + loper en zette een gevaarlijke aanval op. Die sloeg niet direct door, maar hij wist hiermee nog wel een paar belangrijke pionnen te pakken. Op de damevleugel had Joeke 3 verbonden vrijpionnen gecreëerd, die niet meer te stoppen waren.

Tenslotte de partij van Bart tegen Hans P. Ook hier een mooie, spannende pot die gewonnen werd door Bart en later in de week hieronder met commentaar van Bart is na te spelen.

NB: Je kunt heel makkelijk zelf je partijen invoeren en emailen naar post@3-torens.nl met het gratis programma Chesspad. Download en installeer de hoogste versie van chesspad op je computer vanaf http://www.wmlsoftware.com/download.html. Stel alle taal instellingen in op “Dutch” onder Database/Instellingen en voer je partij in door de stukken te verplaatsen op het schaakbord. Commentaar toevoegen gaat makkelijk door met de rechter muisknop op een zet te klikken. Een nieuwe variant toevoegen gaat ook makkelijk door op een zet te gaan staan en dan een andere zet op het bord te spelen. Onder Partij/Info kun je namen van de spelers toevoegen en de uitslag aangeven. Op de site van de KNSB is nog een korte handleiding te vinden

Als je partij ingevoerd hebt niet vergeten om op te slaan in een map op je computer en daarna emailen!

 

Reacties gesloten.