Ervaring geeft de doorslag bij seizoenstart

In de eerste ronde van de interne competitie werd volop strijd geleverd. De favorieten hadden het zwaar in groep 1: Egbert verraste Wong en Arno kwam niet door muur van Rinus heen. In groep 2 was het eerste woord aan de senioren: de jeugdspelers werden snel en met mooie combinaties aan de kant gezet.

Groep 1

Alleen de twee ratingfavorieten (Leon en Bert) hadden zich voor de openingsavond afgemeld. De favorieten die wel kwamen opdagen, zouden een zware avond krijgen. Het eerste resultaat was echter te zien op een ander bord. Arjen wilde zijn tegenstander Arjan verrassen met 1.Pf3?!, een opening die hij anders nooit speelt. Hij bleek hiermee echter meer zichzelf te verrassen. Arjan kreeg al spoedig een overwicht in het centrum en dit leidde tot een groot positioneel voordeel dat ook werd verzilverd.

Martin en Menno maakten er een mooie strijd van in een variant van het geweigerd Damegambiet. Het ging lang gelijk op, maar toen Menno een gevaarlijke vrijpion in het centrum wist te creëeren, werd Martin langzaam maar zeker met de rug tegen de muur geduwd. Menno maakte dit vakkundig af. Hoe dit allemaal ging kun je hier naspelen. Dit is de eerste partij in de nieuwe rubriek “Partij van de week”. Deze rubriek kun je vanaf nu vinden in het menu onder “Volwassenen”.

Dan de partijen van de titelaspiranten. Arno verraste Rinus met het Hollands. Hoewel hij op een zeker moment wel een bepaald overwicht leek te hebben, bleef Rinus de hele avond goed en degelijk spelen. Arno kwam niet door Rinus’ muur heen en moest uiteindelijk berusten in remise.

Wong offerde een pion in een scherpe variant van het Weens. Hij kreeg hier zeker compensatie voor. Wong ontwikkelde sneller zijn stukken en kreeg op zeker moment de overhand. Hij won twee pionnen terug en kwam een pion voor te staan. Of hij ook echt beter stond was echter lastig te beoordelen: zijn koning was minder veilig dan die van Egbert. Maar wat echt doorslaggevend is en wat je niet terug kunt lezen in een analyse van welke schaakcomputer dan ook: Egbert had meer paarden dan zijn tegenstander. Zolang Egbert nog met twee paarden speelt staat hij per definitie niet slechter. Dit wist hij op een fraaie manier te bewijzen en uiteindelijk won hij knap de partij. De laags garage speler staat nu bovenaan in groep 1. Dat belooft een erg spannende strijd te worden.

Groep 2

Hoewel de competitieopzet volledig is veranderd, veranderen sommige dingen nooit: de eerste partij die afgelopen was, was de partij van Tony. Hoewel hij eerder deze week nog door de griep geveld was, was daar niets van te merken in zijn spel. Hij kreeg het betere van het spel tegen Bart, en toen Bart een fout maakte, werd hier volop van geprofiteerd door Tony.

De favorieten voor de winst in groep 2 maakten hun verwachtingen wel meer dan waar. Dit ging ten koste van de jeugdelijke ambities. Het nieuwe lid Zenun overklaste giovanni al in de opening. Daarna zorgde hij voor zoveel dreigingen en maakte hij optimaal gebruik van de open lijnen voor zijn torens en lopers. Een sterke nieuwe aanwinst voor 3-torens!

De andere favoriet in groep 2 is Henk. Hij speelt vrijwel geen saaie partijen en dat was ook nu zeker niet het geval. Hij opende scherp met het koningsgambiet en Jaysen vond het lastig om een goed antwoord te vinden op henk’s scherpe spel. Henk kwam gevaarlijk jaysen’s stelling binnen met paard, loper en pion. Er werden allerlei tactische trucjes uit gehaald en uiteindelijk was dit niet meer te verdedigen voor Jaysen.

Jan speelde tegen Axel, de jongste aanwezige speler op deze avond. Hoewel Axel goed zijn best deed en jan nog knap tegenspel gaf, werd ook deze strijd in het voordeel van de ervaring beslist. Jan won een toren en daarna nog meer materiaal en ook de partij.

De laatste partij in groep 2, met als inzet de titel “beste Hans van de avond”, eindigde onbeslist. Hans Pieterse kwam een keer meekijken en kreeg Hans Kunnen als tegenstander toegewezen. Hans P. Bleek het schaken nog niet te zijn verleerd en bezorgde Hans K een lastige avond. Het was een erg positionele partij, waarin halverwege de avond alle stukken nog op het bord stonden (toen alle andere partijen in groep 2 allang waren afgelopen). Het bleef de hele avond spannend, en hoewel er af en toe wel wat tactische grappen in de stelling zaten, werd het evenwicht nooit verbroken en eindigde de partij in remise.

Al met al een erg geslaagde en spannende eerste ronde van de interne competitie. Volgende week speelt het eerste zijn eerste externe wedstrijd tegen SO Rotterdam, terwijl er intern in groep 2 ongetwijfeld weer volop gestreden zal worden om de punten.

Reacties gesloten.