Egbert pakt koppositie groep 1

Egbert pakt koppositie groep 1

De derde ronde was een ronde vol fouten en blunders. Bij sommige partijen kwam het hierdoor al heel snel tot een einde, bij andere partijen waren er (soms hele grote) fouten te ontdekken aan beide kanten, waardoor de partijen toch lang spannend bleven. Naast de interne competitie speelde Arjen Hofman alvast een partij vooruit voor het tweede. In deze partij werd hij helemaal weggespeeld door Herman van Malde (Charlois) en moest hij al na 16 zetten zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander. Daarnaast werd ook nog een belangrijke partij voor het kampioenschap van Erasmus gespeeld (Van Zutphen tegen Posthumus). Het is de schrijver van dit verslag niet bekend of dat kampioenschap nou beslist is of niet.

Groep 1

In de eerste groep was het een volle bak (alleen Leon had zich afgemeld). Bart had duidelijk zijn dag niet, want hij verloor heel snel doordat hij een (redelijk eenvoudige) matdreiging over het hoofd had gezien tegen Giovanni. Een paar zetten daarvoor gaf hij al een toren weg, maar dit werd ook niet gezien door Giovanni, zodat het nog iets langer spannend bleef. Ondanks de fouten, toch een knappe (eerste) overwinning van Giovanni in groep 1!

Martin was ook snel klaar met Zenun. In een variant van het Nimzo-Indisch zette Zenun zijn dame op een erg ongelukkige plek neer. Hierna kon Martin met een dubbele aanval (Da5, schaak + loper op b4-aanvallen) zomaar een vol stuk winnen. Direct daarna begon Zenun met g4 een soort wanhoopsoffensief, maar dit speelde Martin in de kaart. Hij maakte direct goed gebruik van de gaten die ontstonden in Zenun’s stelling, en toen dit Zenun nog meer materiaal kostte, schudde hij Martin de hand.

Van de partij die Egbert tegen Rinus speelde heb ik eigenlijk niets meegekregen, behalve dat Rinus uiteindelijk in tijdnood kwam (in een blijkbaar ook mindere stelling). Goede overwinning van Egbert, die hem de koppositie in de eerste groep bezorgd.

Zelf speelde ik tegen Wong en kreeg een Budapester Gambiet tegen me. Wong speelde dit echter niet zo nauwkeurig (met 5…De7, voordat zijn loper het hok had verlaten) en dit leidde tot voordeel voor wit. Een paar zetten later gaf ik het voordeel al weer weg. Dit bleek voorspellend voor de hele partij te zijn, want we hebben beide veel voordeel gehad en het beide ook net zo hard weer weggegeven (Komodo geeft aan dat het varieert van +5 tot -10!). Uiteindelijk belandden we in een eindspel met T+3P tegen T+P. Mijn ene pion was echter een gevaarlijke centrumpion, die Wong uiteindelijk niet op een goede manier onschadelijk kon maken. Dit betekende remise.

Erik was ingedeeld tegen Tony uit groep 2. Hij liet zien tegen Tony hoe je binnen no-time een toren weggeeft. Hier was Tony duidelijk niet van onder de indruk. Hij nam het torenoffer rustig aan, en besloot op zijn beurt een zet of 10-15 later om zijn dame op een plek neer te zetten, waar hij geslagen kon worden door de pion van Erik. Ondanks dat Erik nu met een dubbelpion zat opgescheept wist hij vervolgens de partij toch winnend af te sluiten.

Groep 2

Naast Tony en Arjen speelden er nog vier anderen in de tweede groep. Joeke speelde tegen Jan. Jan snoepte al snel een pion van Joeke af en creeërde moeilijkheden voor Joeke. Te veel moeilijkheden, en na een paar foutjes had Jan al snel een beslissend voordeel. Hij maakte dit keurig af. Hans speelde tegen Jaysen en had lange tijd het betere van het spel. Hij sloeg (terecht) en remise-aanbod af, maar toen hij even later een onnauwkeurige voortzetting koos (hij wisselde naar eigen zeggen twee zetten om), zag hij zich genoodzaakt toch eieren voor zijn geld te kiezen en de punten te delen met Jaysen.

Reacties gesloten.