Eerste team niet langs Barendrecht/IJsselmonde

De laatste wedstrijd van het seizoen is geëindigd in een 4-4 gelijkspel tegen Barendrecht/IJsselmonde 2. De tegenstander stond laatste, maar had één matchpunt nodig om 2 plekken te stijgen naar plek nummer 6, waardoor degradatie ontlopen zou worden. Hier werd uiteraard niet vrijwillig aan meegewerkt. De salonremises werden vermeden, maar uiteindelijk pakte Barendrecht/IJsselmonde toch het (verdiende) punt.

De staartborden waren als eerste klaar en dat verliep niet in ons voordeel. Rinus (bord 6) verbaasde zich na afloop dat hij zo slecht uit de opening kwam, terwijl hij de laatste tijd toch veel ervaring had opgedaan tegen het Albin’s tegengambiet (met name in partijen tegen mij), waarin hij er vrij aardig uitkwam elke keer. Wellicht lag een deel van het probleem in het feit dat zijn tegenstander niet Albin, maar de Budapester speelde… in ieder geval was Rinus niet in beste doen. Terwijl Rinus normaal zo degelijk speelt, ging er nu via een vrij simpele dubbele aanval al snel een stuk van het paard. Dit maakte hij niet meer goed en zo stonden we op achterstand.

Tony (bord 8) was bereid om in te vallen. Hij deed dit in het begin vrij aardig, en kreeg zowaar een degelijke stelling. Een degelijke stelling bij Tony, wellicht hadden we ons al zorgen moeten maken, en niet veel later ging er opeens door een vork een volle toren van het bord. Aan de verkeerde kant dus. Ook dit werd niet meer goedgemaakt. 0-2.

De andere invaller was Henk (7). Dit werd al vrij snel afgewikkeld naar een eindspel met elk 5 of 6 zes pionnen, een toren en (volgens mij?) een paard. Het leek remise, waarbij als iemand aanspraak mocht maken op de overwinning, het naar mijn inschatting Henk zou zijn, want hij had een behoorlijk ruimte-overwicht. Toch liet hij zich ergens verrassen, hij bleek zijn koning niet zo veilig gepositioneerd te hebben en zijn tegenstander profiteerde hiervan: 0-3.

Qua stand leek het hopeloos, maar de situatie op de andere borden was zodanig dat het nog wel degelijk een spannende strijd zou kunnen worden. We stonden overal of beter of gelijkwaardig. Zelf speelde ik op bord 4, waarbij ik goed uit de opening kwam. Ik had veel ruimteoverwicht en probeerde die te verzilveren op de damevleugel. Mijn tegenstander kwam echter met een goed getimede break in het centrum, waarna er duizelingwekkende complicaties ontstonden. In de analyse achteraf bleek dat ik op het cruciale moment voor een meer belovende voortzetting had moeten kiezen: Komodo 8 wees me er vanmorgen op dat er een paar mooie paardoffers in zaten, die een compleet gewonnen stelling zouden opleveren. Afijn, ik zag dat op het moment supreme allemaal niet, en de afwikkeling die ik koos leverde een min of meer gelijkwaardige stand op. Mijn tegenstander bood remise aan, maar ik vond de partij nog te leuk om hem af te breken (en aangezien we met 3-0 achterstonden leek het ook niet het geschikte moment om de vrede te aanvaarden) dus speelde verder. Een paar zetten later verloor ik echter een kwaliteit, en uiteindelijk mocht ik nog blij zijn toch met remise weg te komen.

Martin (bord 5) leek heel aardig te staan en kwam op zeker moment zelfs twee pionnen voor. Het probleem was echter dat zijn koning niet goed stond. Om zijn koning te activeren offerde hij een pion, maar zijn tegenstander speelde het secuur en wist uiteindelijk ook de remise binnen te slepen.

Menno (bord 3) speelde een goede partij. Hij had de hele tijd een aangename druk op de stelling van zijn tegenstander, die taai verdedigde, maar uiteindelijk toch zijn meerdere moest erkennen in Menno.

Ook de andere twee hoogste borden (degene onder u die kunnen rekenen begrijpen het al) werden overwinningen voor 3-Torens. Arno had de hele partij een overwicht qua ruimte/stelling en ook qua tijd, en dit kon zijn tegenstander op een gegeven moment niet meer houden. Bij Wong (bord 1) kwam één van de hoofdvarianten van de Grünfeld op het bord. Er ontwikkelde zich een spannende strijd, waar op zeker moment Wong een D+P had tegen twee torens. Dit zou voldoende moeten zijn voor de overwinning, en zeker nadat Wong met een paardvork ook nog een kwaliteit wist te winnen. Zijn tegenstander wilde echter van geen opgeven weten en speelde door tot het bittere eind. En wellicht niet onterecht, want Wong’s koning leek op een gegeven moment op kwetsbaar en hij moest oppassen niet in een matnet te komen. Wong had alles echter keurig gezien en berekend, en maakte het secuur af. Mooie overwinning en al met al een terechte 4-4 eindstand. Felicitaties richting Barendrecht/IJsselmonde die er op eigen kracht een verdiend punt uit hebben weten te slepen, hetgeen voldoende is voor lijfsbehoud.

Een laatste blik op de stand laat zien dat we 4e zijn geworden. Echter, zonder de twee punten aftrek die we hadden gekregen vanwege het niet op komen dagen bij De Willige Dame, waren we gewoon kampioen geworden, zelfs met dit puntverlies in de laatste ronde tegen Barendrecht. Dat geeft toch wel een enigszins zure bijsmaak. Volgend jaar een nieuwe poging om voor het kampioenschap in de 2e klasse te gaan!

Reacties gesloten.