Eerste team boekt in Kralingen eerste overwinning van het seizoen

Het eerste team van 3-Torens heeft donderdag 19 november in Kralingen tegen Onésimus 2 de eerste overwinning van het seizoen gepakt. Qua rating waren we zeker favoriet in deze match, maar toch ging het zeker niet heel makkelijk. De partijen zijn in 3 categorieën te verdelen: langzame, positionele schuifpartijen (cat.1), partijen die plotseling werden beslist door blunders (cat.II) en spectaculaire partijen waarbij initiatief belangrijk was en basiskenmerken om een stelling te beoordelen, zoals ontwikkeling van de stukken en materiaalverhoudingen, niet zo belangrijk leken (cat.III).

Laten we beginnen bij partijen die door een blunder werden beslist. De eerste die de fout in ging was de anders vaak zo degelijk spelende Rinus (op bord 7). Dit keer blunderde hij vroeg in de partij een toren, waarna het weinig zin meer had om verder te spelen. De andere blunders vielen verderop in de partijen. Martin (bord 5) speelde met wit zijn gebruikelijke London-system. Het leek lang gelijk op te gaan, maar op een gegeven moment leek Martin de overhand te gaan krijgen. Helaas zorgde een blunder ervoor dat zijn tegenstander toch wist te winnen. Zelf zat ik op bord 6 aan de goede kant van het blunderfestijn. Mijn tegenstander speelde de befaamde Orang Oetang / Sokolsky opening (1.b4?!). Ik wist het initiatief naar me toe te trekken, en wist af te wikkelen naar een toreneindspel met een extra pion. Die pion moest ik echter teruggeven en het leek op remise af te stevenen, totdat mijn tegenstander niet goed oplette en een toren wegblunderde.

Dan de spectaculaire partijen! Arno kreeg op bord 2 een wilde variant (4.Pg5) van het tweepaardenspel tegen zich, en meende dat het in onderstaande stelling tijd werd voor een (gevaarlijk? Dubieus?) kwaliteitsoffer met 8…cxb5?!

Van Houten - de Oude na 8.Df3

Hoewel het bij nader inzien zeker geen correct offer was, had Arno wel wat compensatie en ontwikkelde hij een sterk initiatief tegen de witte koning(svleugel). Uiteindelijk leek hij zelfs zijn tegenstander mat te kunnen zetten, maar het kon nog verdedigd worden. Omdat Arno teveel materiaal had geïnvesteerd (en nog maar een minuut bedenktijd had tegen 50 minuten voor zijn opponent) berustte hij in eeuwig schaak en werd de vrede getekend.

Wong speelde op bord 4 ook een boeiende pot in dezelfde variant als Arno! Zijn hele damevleugel bleef onontwikkeld, er kroop een gevaarlijke zwarte pion op rij 6 zijn stelling binnen, maar daarentegen leek het alsof er een bom ontploft was in de stelling van zijn tegenstander. Het was een gatenkaas en de koning leek derhalve niet erg veilig. Wong wist uiteindelijk een vol punt te scoren. Voor een nadere beschouwing van deze partij, zie de Partij van de Week.

Tenslotte de “schuifpartijen”, die het langst duurden en voor de beslissing zorgden in deze match. De stelling van Egbert (bord 8) leek lang in evenwicht, maar eigenlijk had hij toch wel steeds het iets betere van het spel. In een toreneindspel met materieel evenwicht waren zijn torens een stuk actiever, en hij wist een pion te winnen. Zijn tegenstander had ook veel meer bedenktijd nodig, en wist op een gegeven moment geen zinnige zetten meer te bedenken en gaf derhalve op.

Menno (bord 4) had wel zin in een mooie Franse partij, maar kreeg de afruilvariant tegen. De stelling is nooit echt uit evenwicht geweest, er werd veel geschoven en een remise was het logische gevolg. De stand was inmiddels 4-3 in ons voordeel en alleen Leon was nog bezig op bord 1. Een blik op de stelling leerde ons echter dat we ons weinig zorgen hoefden te maken. Hij had een kwaliteit voorsprong, het initiatief en voorsprong op de klok. Hij schoof het dan ook professioneel uit en toen zijn tegenstander zijn loper wel moest geven om promotie te voorkomen, liet hij de tijd verstrijken. Einduitslag 5-3. We kunnen weer omhoog kijken!

Reacties gesloten.