Egbert en Tony winnen 3e periode, deelnemers playoffs bekend

Na 3 periodes weten we welke acht heren gaan strijden om het kampioenschap van 3-Torens dit jaar. Eigenlijk was dat voordat deze ronde in ging al een feit, want degene die nog kans maakten op deelname (de nummers 9 en 10 van groep 1, Bart en Leon), meldden zich af. Desalniettemin zagen we veel strijd op de borden in deze ronde.

Groep 1

Rinus speelde tegen Giovanni. Giovanni leek mij wel aardig uit de opening te komen, bezorgde Rinus al snel twee dubbelpionnen en had gelijk spel. Rinus was hier echter niet van onder de indruk, bouwde een mooie aanval op tegen Giovanni’s toren, met allerlei verborgen en minder verborgen tactics, en de druk werd uiteindelijk te groot en zo won Rinus.

Zelf speelde ik tegen Zenun, die voor deze avond het Hollands uit de hoge hoed toverde. Ik koos voor een scherpe variant, nodigde Zenun een paar keer uit een pion te winnen (waarna ik veel ontwikkelingsvoorsprong zou hebben) maar hij ging hier wijselijk niet op in. Uiteindelijk ontwikkelde ik mijn stukken sneller, en toen hij lang rokeerde (en ik kort), stormde ik snel op met mijn pionnen en daarbij wist ik een gaatje te vinden om door te breken. Die doorbraak was genoeg om de buit binnen te halen.

Martin en Egbert hielden elkaar de hele avond in evenwicht. Deze normaal gesproken wellicht meest strijdlustigste schakers van onze club, gaven in de bar toe een dagje ouder te worden en eerder content te zijn met een remise… in de praktijk viel dat echter best mee, ze schaakten door totdat beide nog één toren en een stuk of wat pionnen hadden in een gesloten stelling. Doorbraken waren nauwelijks mogelijk, dus een logische remise. Egbert is hiermee de winnaar van de 3e periode gewonnen, een puike prestatie!

De partij van de avond was Erik tegen Wong. Ik heb hier helaas niet veel van meegekregen, maar ik begreep dat Erik goede kansen had die Wong zeer veel hoofdbrekens kostte. Er ontstonden grote complicaties waarbij afwikkelingen naar onduidelijke materiaalverhoudingen tot de mogelijkheden behoorden. Uiteindelijk maakte Erik ergens in deze complicaties één foutje, en helaas voor hem is dat in dergelijke stellingen dan ook vaak genoeg om de partij te verliezen, hetgeen geschiedde. Een zwaarbevochten overwinning dus voor Wong.

Groep 2

In de tweede groep waren deze avond drie partijen. Arjen bleek een maatje te groot voor Joeke. Jan kwam laat binnen, maar toen hij eenmaal binnen was, bleek hij die tijd te hebben benut door goed te zijn uitgerust, want bij was vrij scherp en won met scherp spel soepel van Giovanni. Patrick had een gewonnen stelling tegen Tony, maar het zegt vaak niet zo heel veel als je een paar pionnen meer hebt dan Tony, want die dekt hij in principe nooit. Tony speelt op mat en met groot materiaal. De mat kwam niet direct, maar toen Patrick zijn koningsstelling ging verzwakken, wist Tony wel binnen te dringen met dame en toren. Dit was niet meer te verdedigen, en dus won Tony de partij. En niet alleen deze partij, Tony is hiermee ook de winnaar van groep 2 in de 3e periode.

Cumulatieve stand en playoffs

Dit is de (cumulatieve) eindstand van alle periodes, van degene die zich hebben geplaatst voor de playoffs:

  1. Arjan 70 pnt.
  2. Wong 68
  3. Egbert 67
  4. Martin 65
  5. Rinus 52
  6. Erik 36
  7. Zenun 33
  8. Giovanni 13

Bovenstaande spelers spelen vanaf volgende week de playoffs, hetgeen een knock-out systeem is, over 3 rondes. Alle overige spelers spelen gezamenlijk in een keizercompetitie, waar ook de afvallers van de playoffs instromen de weken erna.

Reacties gesloten.