Arno en Zenun kampioenen eerste periode!

Arno en Zenun kampioenen eerste periode!

De eerste periode kende gisteren een mooie slotronde. Er waren spannende partijen, veel tactische trucs, rekenfouten en boeiende openingsgevechten in niet al te vaak gespeelde varianten: we zagen gisteren het Scandinavisch, het Koningsgambiet en het Albin’s tegengambiet op het bord verschijnen!

Groep 1

In de eerste groep speelde Arno een boeiende partij tegen Wong. Het was voor een buitenstaander moeilijk vast te stellen wat er precies gebeurde op het bord, maar spannend was het in ieder geval. De rekencapaciteiten van beide spelers werden op de proef gesteld, er ontstond in het middenspel een gespannen situatie op het bord. Wong wist ergens een pion te snoepen, maar Arno had voldoende tegenspel. Hij won zijn pion uiteindelijk weer terug en de heren wikkelden uiteindelijk af naar remise. Hiermee wint Arno de eerste periode in groep 1!

De enige concurrent van Arno, Egbert Berghout, verloor zijn laatste partij van Martin. Een lange tijd leek er weinig aan de hand voor Egbert. Ze bereikten een eindspel met beide 5 pionnen, en Egbert had een loper tegen een paar voor Martin. Het leek op een remise uit te draaien, waarbij Egbert zelfs wellicht iets meer kansen zou hebben op de overwinning dan Martin; dat trachtte hij althans redelijk succesvol aan in de analyse na de partij. In de partij rekende Egbert echter verkeerd. Hij gaf zijn loper in de veronderstelling dat zijn pion dan niet meer in te halen zou zijn. Martin’s paard bewandelde echter een andere weg dan Egbert had voorzien en kwam binnen met schaak, waardoor de vrijpion opgepikt kon worden. Met een paard meer had Martin verder geen moeite meer om de overwinning binnen te halen.

Rinus en ondergetekende speelden een korte partij, die in de bar al snel werd bestempeld tot ‘salonremise’. Ik wil toch een poging doen om dat hier te weerleggen. Ik offerde een pion in de opening;  toen Rinus op zet 5 voor een dubieuze voortzetting koost, leek ik met voordeel uit de opening te komen. Rinus deed echter een paar sterke verdedigende zetten, waardoor hij me dwong tot afruil van stukken. We gingen zodoende al snel een eindspel in waarbij ikzelf een pion meer had dan Rinus. Rinus had echter voldoende compensatie, doordat hij een ontwikkelingsvoorsprong had. Hij maakte hier goed gebruik van en toen gaf Rinus mij twee vragen: welke pion wil ik teruggeven en of ik remise wilde voordat we het einspel van T+P+4P verder zouden spelen. De stelling was inderdaad volledig in evenwicht en we schudden elkaar de hand.

Tenslotte barman Leon. Hij speelde een partij tegen Jan Breugem uit groep 2. Hoewel de bookmakers allemaal op een remise hadden ingezet, wist Leon toch ergens een voordeeltje te behalen, die hij langzaam maar zeker uitbuitte. Leon eindigde hiermee op de 2e plaats in de eerste groep en Jan’s promotiekansen naar groep 1 waren hiermee verkeken.

Groep 2

Naast Jan waren er bij  het ingaan van de laatste ronde nog drie ander kanshebbers op promotie: Zenun, Hans Kunnen en Bart. Erik was al gepromoveerd en had zich bovendien afgemeld voor de laatste ronde. Hetzelfde gold voor Bart, hetgeen betekende dat de strijd om promotie zich afspeelde op het bord van Zenun en Hans.

Zenun was de duidelijke favoriet met tot nu toe een 100% score in de interne competitie. Hij wist de openingsstrijd ook te winnen, in een scherpe variant van het Italiaans. Uiteindelijk leidde dit tot pionwinst en behield hij het initiatief. Toch gaf Hans zich niet zomaar gewonnen en speelde in het middenspel een aantal sterke zetten. Zenun had moeite om de winnende voortzetting te vinden. Uiteindelijk gaf hij een kwaliteit voor een gevaarlijke aanval. Hans reageerde ditmaal niet op de juiste manier, waardoor Zenun toen snel won. Knappe prestatie van Zenun, een 100%-score, en hiermee de terechte winnaar van groep 2.

Ronald verraste Giovanni op zet 1 met het Scandinavisch. Giovanni was zo verrast dat hij de pion niet durfde te slaan en voor een minder bekende voortzetting koos. Ronald wist ergens een pion te winnen en behield de hele partij het initiatief. Een logische overwinning was het gevolg. Tony en Jaysen maakten er een spannender gevecht van. Er waren winstkansen voor beide partijen, maar uiteindelijk won ook hier de ervaring het van de jeugd en Tony ging er met de buit vandoor.

Henk en Patrick speelden het koningsgambiet, en kwamen al snel in een ongebruikelijke variant terecht. Na een paar zetten vond Henk het te saai en kwam met een Muzio-achtig offer (Lxf7?!) op de proppen, hetgeen wel voor wat spanning zorgde, maar tegelijkertijd in die stelling een erg dubieus offer was. Dit toonde Patrick ook aan, hij had een stuk voorsprong tegen twee pionnen en hij krijg ook daadwerkelijk goede winstkansen. Die winstkansen wist hij echter niet te verzilveren en ook deze scherpe partij mondde uiteindelijk uit in remise.

Tenslotte de partij tussen de meest jeugdige spelers: Robert en Tymo. Leuk dat we weer een nieuwe speler op de vrijdagavond mochten begroeten! Ze speelden een leuke, spannende pot, met wisselende kansen. Robert’s koning stond lang in het centrum en Tymo leek hier een gevaarlijke aanval op te zetten. Robert verdedigde echter goed en Tymo moest de loper voorsprong die hij had bemachtigd, weer teruggeven. Daarna volgden nog allerlei verwikkelingen en uiteindelijk ging de overwinning naar… geen van beide, want het werd pat!

Reacties gesloten.