3-Torens op het KNSB Symposium

3-Torens was met drie man sterk goed vertegenwoordigd in Utrecht op 7 december op de Themadag van de KNSB. Centraal stond “de vitale vereniging”. Hoe zorg je ervoor dat een schaakvereniging leuk is, leuk blijft en aantrekkelijk is voor nieuwe leden. Deze dag gaf de kans om te leren van de (goede) ervaringen van anderen. Voor ons als vereniging en als bestuur een actueel thema. Onze tijd is anders dan toen Max Euwe wereldkampioen werd. En ook heel anders dan toen Bobby Fischer en Boris Spassky hun beroemde wereldkampioenschap in Reykjavik speelden. Toen lag de hele wereld aan de buis gekluisterd om de bijna onmenselijke prestaties op de voet te kunnen volgen. Nu zien we dat de “buis” is vervangen door internet en social media. En dat we nog steeds graag met zijn allen geboeid en verbaasd zijn en graag vermaakt willen worden op grote evenementen, maar ook dat alles veel sneller is geworden. Onze vrije tijd is vaak al helemaal ingevuld en mensen zoeken niet zo maar iets nieuws op waarbij je je vastlegt. Dit is iets waar alle verenigingen en alle sporten mee te maken hebben. Toch doen sommige sporten en verenigingen het anno 2019 heel goed. Hoe doen ze dat? Daar willen we meer van weten. Dus gingen Jan B, Gio en Martin in de auto op pad naar Utrecht.

De dag was goed georganiseerd en goed bezocht. Iedereen startte centraal en over de dag verspreid waren er allerlei workshops waar je aan kon deelnemen. In de pauze waren er lekkere broodjes en koffie, kon er een schaakmarkt bezocht worden en kon je meedoen aan een simultaan.

Ook heel leuk was de centrale presentatie van Paul Iske, die ook wel de professor van de “Briljante Mislukkingen” wordt genoemd. Een inspirerend verhaal om niet te klein te denken, te durfen, te doen en vooral ook om te leren van eerdere mislukkingen. Want een goed idee echt laten werken, lukt meestal niet in één keer!

Jan, Gio en ik volgden verschillende workshops. Ikzelf was bij Anne Haast, die vertelde over het omgaan met verschillende niveau’s in een lesgroep. Een goed verhaal met leuke tips van een professional uit het onderwijs die ook nog eens Nederlands kampioene schaken geweest is! En ik was bij Samira Boukari, ook een professional uit het onderwijs, die de fijne kneepjes van hoe je orde kunt houden met ons deelde. Ik heb daar veel goede dingen gehoord.

Gelukkig hoefde je niet alles meteen te onthouden. Intussen zijn aan alle deelnemers aan de Themadag de presentaties gemaild. Iedereen die er meer van wil weten kan bij ons terecht. We gaan hier zeker verder mee!

Martin


Overzicht van de Workshops

1] Digitale tools voor een leuke schaakles | Jop Delemarre

In deze workshop komen de recente digitale ontwikkelingen binnen de schaakwereld aan bod. De belangrijkste tools van dit moment worden besproken. Maar er is ook aandacht voor de voor- en nadelen van digitalisering in de schaakles, met als vraag: Hoe gebruik je tools zodat ze de ontwikkeling van kinderen helpen en niet tegenwerken?

2] Lesgeven met de Opstapjes en Stap 1 | Eddy Sibbing
Tips van een expert: Wat zijn bekende valkuilen bij het lesgeven? Hoe kan je de lessen gevarieerder maken? Welke aanvullende lesmaterialen zijn er?  Wat is het nut van spelletjes?

3] Het bespreken van partijen | Boris Friesen
In deze workshop leer je over het nut van partijanalyses. Welke belangrijke leerpunten kun je uit een partij halen? Welke verschillende werkvormen kun je inzetten om een partij te bespreken? Welke momenten in een partij bespreek je bewust niet? Dit leer je aan de hand van partijfragmenten van beginnende tot wat meer gevorderde schakers.

4] Omgaan met niveauverschillen tijdens de schaakles | Anne Haast
Binnen een schaakles verschilt het niveau van de deelnemers vaak. In deze workshop worden verschillende mogelijkheden aangeboden waarmee de schaakles zo goed mogelijk afgestemd kan worden op die verschillende niveaus. Er worden praktijkgerichte tips aangereikt en uiteraard is het mogelijk om vragen (uit de praktijk) in te brengen.

5] Ledenwerving: huisschakers | Pascal Losekoot
Tegenwoordig spelen veel schaakliefhebbers dagelijks op websites zoals chess.com en lichess, zonder dat ze lid zijn van een schaakclub. Andere spelers hebben in een (grijs) verleden leren schaken maar vinden het leuk om daar mee aan de slag te gaan. In deze workshop wordt ingegaan op diverse manieren om deze thuisschakers te werven. Onder meer door een interessant trainingsprogramma aan te bieden, contacten te leggen en daarna voor een goed begeleide instroom bij de vereniging te zorgen.
Workshopgever Pascal Losekoot (www.schaaktraining.nl) zal voorbeelden geven uit de praktijk van diverse schaakverenigingen waar hij betrokken is en ideeën waar de deelnemers direct mee aan de slag kunnen.

6] Een wachtlijst voor vrijwilligers | Start2Create
Loop jij ook tegen dat probleem aan… Verenigingen draaien op vrijwilligers en die zijn niet altijd voor handen. In de creatieve workshop van Start2Create ga je op een andere manier kijken naar vraagstukken rondom vrijwilligers. Je denkt absurd en maakt uiteindelijk concrete plannen. Heb jij straks een wachtlijst voor vrijwilligers?

7] Ledenbinding | Academie voor Sportkader
Hoe zorg je voor meer leden voor de vereniging en hoe zorg je ervoor dat leden betrokken blijven bij de club? Veel verenigingen worstelen hiermee. Bij het oplossen van deze vragen draait alles om het vaststellen van het cadeau dat je je leden als vereniging te bieden hebt. Als je duidelijk voor ogen hebt voor wie de activiteiten van jouw club bedoeld zijn, is het gemakkelijker om aan te sluiten op de wensen van (nieuwe) leden.

8] Inzoomen op good practices | Start2Create
Verschillende schaakclubs in Nederland groeien en bloeien, terwijl je vaak hoort dat het clubleven onder druk staat. Etienne Verhoeff gaat op een prikkelende manier in gesprek met drie schaakclubs die tegen de stroom in groeien. Wat is het geheim van hun good practice? Waardoor weten zij leden te behouden en nieuwe leden te vinden? Is er ook wel eens iets mislukt?  Natuurlijk betrekt Etienne de zaal bij het gesprek. Doe jij mee?

9] Orde houden in de klas! | Samira Boubkari
Bij schaakles geven komt veel meer kijken dan alleen schaken. Orde in je les: dát is de basis voor een goede les en fijne sfeer. Maar hoe kun je orde houden in de klas? Wat komt er allemaal bij kijken? In deze workshop delen we onze ervaringen met elkaar en krijg je tips en tricks mee.

10] Hoe organiseer je een eigentijds, naschools schaakaanbod? | Sandra Bruin (040Schaakt)
Kinderen willen een uurtje nieuwe dingen leren, samen spelletjes doen en lekker oefenen. Ouders hechten aan een duidelijke organisatie en heldere communicatie. Zij willen een activiteit die goed in te passen is in het hectische werk- en gezinsleven. Schooldirecties willen een activiteit waar ze geen omkijken naar hebben maar die wel positief bijdraagt aan de naam van de school.
In deze workshop kijken we samen hoe we aan de wensen van kinderen, ouders en schooldirecties kunnen voldoen.

 

Reacties gesloten.