3-Torens kan niet voor bekerstunt zorgen tegen Spijkenisse

Ook dit jaar is het ons niet gelukt om de eerste ronde van de beker door te komen. Er lijkt een vloek op te rusten, want het is 3-Torens nog nooit gelukt om een ronde verder te komen. Toch werd er een moedige poging gedaan tegen het sterke Spijkenisse.

Martin had op bord 4 een zware avond. In een Franse partij kwam hij redelijk uit de opening, maar toen de h-pion van zijn tegenstander opstormde en uiteindelijk op g7 sloeg, ontstonden er zwaktes in de stelling en hier profiteerde zijn tegenstander van. Tegen een tegenstander met ruim 300 elopunten meer is dat geen schande.

Ook Bert had een zware avond. Hij was “zo naief om te denken dat je met een loper op g2 altijd de pion op c4 kan weggeven”. Zijn tegenstander dacht daar anders over. Toch was dat zeker niet het einde van het verhaal. Bert kreeg zeker wel een sterk initiatief en er leek nog wel e.e.a. mogelijk. Helaas verdedigde zijn tegenstander dit echter ijzersterk, en toen het initiatief wegebde en er geruild werd, gaf uiteindelijk de extra (vrij)pion de doorslag. 2-0 achter.

Toch waren er nog kansen. Leon stond gewonnen, nadat zijn tegenstander een paar op e7 offerde/blunderde? Ik snapte er in ieder geval niets van, toen ik dat paard naar dat veld zag gaan. Ok, het leverde zijn tegenstander twee vrijpionnen op, maar dat was toch nooit voldoende compensatie voor het paard? Leon dacht er ook zo over, en wikkelde af naar een gewonnen eindspel tegen toch een zeer sterke tegenstander, die naar eigen zeggen al 13 partijen niet meer verloren had in de RSB. Gelukkig had Leon daar geen boodschap aan en deden we weer mee.

Zelf speelde ik als laatste met wit op bord 3. Er kwam een Dame-Indisch op het bord, waarbij ik enigszins passief kwam te staan. De stelling bleef echter lang in evenwicht, tot aan onderstaand moment:

 

drenthen-van-buuren-24-lb3
Zwart heeft zojuist 24..Lb3 gespeeld, en dit gaat de stelling aardig openbreken. Hier heb ik heel lang over 25. Pxb3 nagedacht, om na 25…Dxb3 zijn dame te trachten op te sluiten als hij na 26. Tc3 neemt op a4. Dat lukt echter met geen enkele torenzet, maar er is wel een andere mogelijkheid om dat te doen: 27. Db2! (die zet vond ik echter niet). Uiteraard kan zwart dit altijd voorkomen door 25…De6 terug te spelen, maar dat lijkt me niet bepaalde de weerlegging van 25.Pxb3.

Dat kwam dus echter niet op het bord, maar ik speelde 25.Tc3 om daarna de e4-pion te winnen ten koste van de a4-pion. Leek me ook geen slechte deal. De echte beslissing kwam 5 zetten later.

drenthen-van-buuren-29-exd2
In deze stelling (op zet 29 sloeg ik met mijn loper zijn toren op e8, waarna hij mijn paard op d2 sloeg) blunderde ik enorm met 30.Lxf7?? Uiteraard is Dxf7 over en uit voor zwart na Txc8, maar na 30..Kxf7 staat zwart gewonnen. De zet die tot voordeel voor wit had geleid was 30. Dxe6! Zwart heeft niets beters dan 30…dxc1D 31. Lxc1! (dit is de pointe van de variant, zwart kan nu niet doorslaan met zijn toren op c1 met schaak en verliest dus die toren) 31… fxe6 32. Txc8 en nu is het zwart die moet vechten om er nog een remise uit te slepen!

Helaas speelde ik dus veel te snel en naief en 30.Lxf7?? en was het bekeravontuur voor 3-Torens weer ten einde. Volgend jaar weer nieuwe kansen!

Reacties gesloten.