3-Torens -> 3-Winnaars!

En toen waren de stofwolken van de Tata-vierkampen weer een beetje opgetrokken. Tijd om het net op te halen. Het begon met 3,5 uit 4 op de vrijdag. Daar viel vrij weinig verbetering meer in aan te brengen, dus werd het zaterdag 1,5 uit 4 en zondag 2 uit 3. Uit 3? Ja, helaas moest Eric zondag ziek achterblijven in Bergschenhoek. Maar het resultaat mocht er toch zijn: de overige 3 deelnemers wisten hun groep te winnen. Allemaal met 2 uit 3, allemaal met 2 remises en 1 overwinning, allemaal gedeeld met iemand anders, maar van die ene iemand hadden ze dan wel alle drie gewonnen en zo wonnen ze alle drie hun groep op onderling resultaat.

Arjan Drenthen begon met een remise tegen de getalenteerde zus van Arlette van Weersel. Omdat Arlette wel investeerde in haar spel en de zus niet werd Arlette en topper en zij niet. Niettemin werd het remise tegen Arjan. De dag erop speelde Arjan tegen een tegenstander die de dag ervoor enorm blunderde in het koningsgambiet. Arjan overwoog het ook te spelen met wit, maar koos toch voor een huisvariant, die in remise eindigde. Dan moest er nog een partij met zwart gespeeld worden. Arjan had gezien hoe zijn tegenstander zich van het Muzio-gambiet bediende en zag ook dat hij dat niet helemaal juist deed. Een ochtendje pluggen, precies de voorbereiding op het bord krijgen en vervolgens een tegenstander die na het geofferde stuk ook nog een stuk en een kwaliteit offert. Prima ingrediënten voor een mooie overwinning (mits de tegenstander er geen sneaky eeuwig schaak uit haalt, wat niet gebeurde).

Arjen Hofman begon met wat mogelijk zijn mooiste partij van 2015 kan zijn. Met een witte pion op f2 en een wit paard op e2 kon hij zijn zwarte dame toch op g3 planten en dat zijn toch leuke zetten om uit te voeren. De tweede pot was een zeer saaie remise en de tweede een zeer enerverende. Fritz liet zelfs zien dat Arjen op een zeker moment +11 had! Maar goed, Arjen overzag een dameoffer waarmee eeuwig schaak werd afgedwongen en zo eindigde deze partij ook in remise.

Arno van Houten zette in zijn eerste partij bewust een toren ‘en prise’ en daar schrok zijn tegenstander zo van dat hij pardoes zijn eigen toren weggaf. Als de toren was genomen had Arno niet meer dan eeuwig schaak gehad, nu had hij de volle winst! Vervolgens een partij waarbij zijn tegenstander vroeg remise aanbood, maar wel de betere papieren had, dus vond Arno het prima om handen te schudden. Ook de laatste pot eindigde vrij snel in remise en daarmee was ook voor Arno plek 1 binnen.

Eric Hoogenes begon met een ‘Hoogenesje’: in vliegende tijdnood van de tegenstander werden mooie schijnbewegingen over het bord gemaakt waardoor de tegenstander precies op zet 40 (het moment van de tijdcontrole) door de vlag ging. Op stelling was de partij overigens ook al wel in het voordeel van Eric beslist. In de partij van zaterdag ging er al snel iets mis en Eric werd overlopen. Daar was hij zondag dus nog steeds ziek van.

Al met al een mooi toernooi met mooie resultaten. Volgend jaar wordt er in elk geval weer een hotel geboekt, want mooie tradities moet je respecteren. Van harte welkom om volgend jaar mee te doen!

Reacties gesloten.