3-Torens 2 boekt fraaie overwinning op Fianchetto 4

Voor de 3e ronde in klasse 3B waren 2 teams tegen elkaar ingedeeld die aan elkaar gewaagd waren. De ratings liepen niet veel uiteen (iets in het voordeel van Fianchetto) en het aantal behaalde matchpunten was gelijk. Dat beloofde op voorhand een spannende pot te worden en dat werd het ook.

Als eerste was Jaysen klaar. Ik heb alleen de slotstelling gezien en daarin overrompelden een zwarte dame en loper de witte stelling die toch materieel ook al in het nadeel was. Toch zagen andere borden er op dat moment hoopvol uit, met name Giovanni en Arjen hadden gunstige stellingen.

Bij Erik Smits is het evenwicht eigenlijk nooit verbroken geweest en remise was hier dan ook een logisch resultaat, 0,5-1,5. Vervolgens kwam er een verrassing die in ons nadeel uitpakte: Giovanni had zijn voordeel zien verdampen en moest berusten in remise: 1-2. Patrick Smaal trok echter de stand weer gelijk. In zijn partij won hij met een combinatie een kleine kwaliteit en met een mooie aftrekaanval won hij vervolgens een kwaliteit en dat is opgeteld een vol stuk. Dat vond de tegenstander teveel en hij gaf op.

Bij 2-2 ging ik de borden even bijlangs. Jan stond een pion achter, Hans Kunnen leek op remise af te stevenen en bij Hans van der Burg stond een scherpe stelling op het bord die ik Hans wel toevertrouwde. Ikzelf (Arjen) had nog steeds een pion voorsprong, maar echt doordrukken was er nog niet bij.

Helaas klopte mijn taxatie niet helemaal: Hans van der Burg raakte een stuk kwijt en gaf op: 2-3. Er moesten nu wel wondertjes gebeuren als er nog matchpunten behaald moesten worden. Jan Breugem deed voor het wondertje de eerste duit in het zakje: hij wist af te wikkelen naar een potremise-toreneindspel en haalde zo een halfje binnen: 2,5-3,5.

Toen brak de tijdnoodfase aan. Van de partij van Hans hoorde ik niet veel, ik dacht dat het remise geworden was, maar Hans bleek gewonnen te hebben, nadat hij in het lopereindspel eerder nagenoeg verloren was komen te staan. Hij redde zich echter met een mooie combinatie en pakte daarmee het punt: 3,5-3,5. Bleef enkel de partij van Arjen over. Het was een eindspel met ongelijke lopers, beide een toren en 5 tegen 6 pionnen. Het was sterk de vraag of Arjen op winst kon spelen toen zich een combinatie aandiende waarbij Arjen pionnen op de koningsvleugel kon ophalen. Maar hij vergaloppeerde zich en pakte een pion teveel, wat een stuk kostte. Hier werd meteen remise bij aangeboden. 3 pionnen voor een loper en beide partijen hadden nog een toren. Arjen besloot door te spelen en dat loonde. Nadat de torens werden afgeruild had hij een winnend eindspel dat door beide partijen volledig verkeerd werd gespeeld (aldus post-mortem analyserende toeschouwers), maar waarin Arjen als winnaar uit de bus kwam, 4,5-3,5.

Reacties gesloten.