3-Torens 2 boekt eerste overwinning van het seizoen

Wat is het verschil tussen Sven Kramer en 3-Torens 2? 3-Torens 2 piekt wel op het moment dat het er het meest toe doet! Op de dag dat Sven Kramer het niet redde op de 10 kilometer in Zuid-Korea speelde ons tweede de degradatiekraker tegen Fianchetto 3. Beide teams stonden met 2 matchpunten onderaan, dus winst was nodig. En dat gebeurde ook, met 4,5-3,5.

Het begon met goede resultaten van de invallers: Joeke had een gezonde pion voorsprong en leek te gaan winnen, tot zijn vrijpion er toch af ging en er remise werd overeengekomen. Toch een goed resultaat tegen een (qua rating) sterkere tegenstander. Hetzelfde gold voor Jan Spoelstra, die eerst remise zelfs afsloeg, maar later toch aannam. Ook Hans Kunnen speelde aan bord 6 een keurige remise, maar daarna begon de grote tombola.

Het begon met Cok, hij stond halverwege een pionnetje achter, maar had een klein initiatiefje als compensatie, dat initiatiefje werd een initiatief en dat leidde uiteindelijk tot een ingesloten dame van de tegenstander en een vol punt. Daarna Patrick: hij vroeg bij 1,5-1,5 of hij in mocht gaan op zetherhaling. Dat mocht van mij gezien de stand op de andere borden, maar hij deed het toch niet. Waarschijnlijk omdat hij een briljante voortzetting zag, maar die was helaas nagenoeg verliezend. Hij verloor ook een loper, speelde voor de vorm nog even door en kreeg een toren cadeau van zijn tegenstander. Weer een punt cadeau! 3,5-1,5

Met de gunstige vooruitzichten bij Hans van der Burg en Arjen lagen er toen ineens matchpunten in het verschiet. Maar eerst Jan Breugem, Jan won een pion, Jan won een kwaliteit en… raakte toen ineens zijn dame aan terwijl zijn paard in stond. Misschien heb ik het niet goed gezien, maar ik dacht dat Jan het stuk daarna ook weer kon terugwinnen, maar dat niet deed. In elk geval leidde het tot een stelling waarin Jan een toren tegen een loperpaar had dat uiteindelijk verloren ging.

Hans van der Burg maakte zijn tegenstander met een truc een pion afhandig nadat hij best gedrongen gestaan had uit een Franse opening. Daarna ging er nog een kwaliteit af en in het eindspel nog een volle loper. Dat was in totaal een toren voorsprong, dat leek voldoende voor de winst, ware het niet dat Hans eeuwig schaak over het hoofd zag, remise dus. Op dat moment had Arjen voldoende aan remise voor de matchwinst, maar dat was waar hij zich de hele avond tegen verzet had. Hij had al 3 remiseaanboden afgeslagen en had afgewikkeld naar een pionneneindspel met evenveel pionnen, maar 2 dubbelpionnen voor de tegenstander, dat leek gunstig. Het was razend moeilijk en beide spelers hadden inmiddels 2 minuten op de klok. Waarschijnlijk was een winstpoging mogelijk geweest volgens een omstander, maar een kleine analyse thuis liet al zien dat dat niet zonder risico’s was geweest. Nu berustte Arjen in remise wat de eindstand op 4,5-3,5 bracht.

Reacties gesloten.