3-Torens 1 wint in Barendrecht en eindigt op 2e plaats

Afgelopen maandag speelden we de laatste wedstrijd van het seizoen tegen het zeer sympathieke maar reeds gedegradeerde Barendrecht/IJsselmonde 2. Vorig seizoen maakte Barendrecht het ons al zeer lastig en toen speelden we hier gelijk tegen in de laatste ronde, hetgeen toen lijfsbehoud betekende voor Barendrecht. Ook deze avond zouden we het niet makkelijk krijgen.

De avond begon vervelend. Léon was net de opening uit (een interessante Budapester met 4..g5) toen hij opeens een zorgwekkend telefoontje kreeg, waardoor hij direct de wedstrijd moest verlaten. Gelukkig had hij een zeer sportieve tegenstander in Ed Lammens die direct remise voorstelde. Daarna duurde het heel lang voordat er weer een resultaat viel te noteren:  er waren erg veel spannende partijen.

Rinus was op bord 7 de eerste die het onderspit delfde. De stelling was lang in balans, maar er zat een combinatie in die eerst niet werkte. Toen Rinus echter een wachtzet deed, lukte de combinatie opeens wonderwel. Rinus verloor materiaal en de stukken konden de doos in. Egbert speelde naast hem op bord 8 en had het lastig. Uiteindelijk wist hij een eindspel met beide een dame en voor Egbert een pion minder remise te houden.

Toen wederom slecht nieuws. Zenun moest, toch wel verrassend, berusten in een nederlaag. Hoewel zijn koning al geruime tijd enigszins tochtig stond, dacht ik dat hij alles wel onder controle had en wat druk begon uit te oefenen op zijn tegenstander. Toch ging het opeens mis, ik heb niet gezien hoe of waar, aangezien ik op dat moment veel moeite moest doen om mijn eigen stelling bij elkaar te houden.

Hierna kwam echter wat meer goed nieuws. Wong speelde bord 2 een hele keurige partij. Hij had een ruimteoverwicht en bouwde dit langzaam uit. Tegenstander Dortmond werd langzaam maar zeker de duimschroeven aangedraaid totdat hij moest bezwijken. We stonden toen met 3-2 achter en gezien de stellingen van Menno op bord 4 en mijzelf op bord 3 hadden we weinig reden om een hoopvol resultaat tegemoet te zien. Echter, opeens zat alles mee…

Zelf speelde ik tegen John Bakker op bord 3. Ik meende beter uit de opening te zijn gekomen dan mijn tegenstander, maar juist toen ik begon te denken over een koningsaanval speelde ik een verkeerde damezet, waardoor John het initiatief volledig over nam. Mijn stukken kwamen op slechte velden, de coördinatie was ver te zoeken en om eerlijk te zijn werd ik deze partij gewoon weggespeeld. Enige troef was een enorm tijdsvoordeel voor mij, en de tijd werd uiteindelijk ook John’s Waterloo. Hij ging door de vlag in een compleet gewonnen eindspel. Zuur voor hem, het had zeker meer verdiend – feit was wel dat de stand nu gelijk was.

Inmiddels had Menno een slechte stelling ook weten om te draaien en hij wist op een gegeven moment materiaal te winnen, en de aanval van zijn tegenstander te neutraliseren: 4-3 voor ons! Martin speelde een goede, degelijke partij, het ging lang gelijk op, Martin had al een remise-aanbod afgeslagen, en uiteindelijk speelde hij het middenspel en eindspel gewoon beter dan zijn tegenstander. Een goede overwinning en een benauwde 5-3 overwinning.

Het bracht ons niet verder dan de 2e plaats. Na een misstap in en tegen Hendrik-Ido-Ambacht hebben we verder alles gewonnen, maar doordat HIA ook geen fouten meer maakte zijn zij de (terechte) kampioen. Ik wens ze veel succes in de 1e klasse volgend jaar. Wij maken daar nog een kansje op, maar zijn dan wel afhankelijk van de resultaten in de klasse 2B en 2C. Mocht dat niet lukken dan proberen we volgend jaar opnieuw kampioen te worden in de 2e klasse!

Reacties gesloten.